Skocz do zawartości

Sterowniki Nvidia Na Fedorze 8

kb0ss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! na poczatku zaznacze ze jestem bardzo poczatkujacym uzytkownikiem linuksa.. Po zainstalowaniu fedory 8 mam problem z starami pod moja grafike ( geforce 7400 )

probowalem juz uzywac yum install kmod-nvidia i wszysko jest ok, tylko ze instaluje mi sie nowsze jadro (?) i po reebocie nie chce wystartowac, tzn zawiesza sie, a jak uruchamiam system na tym starszym kernelu to pokazuje mi: checking for module nvidia.ko [zawiodl]. Prosze o pomoc! przegladnalem juz chyba wszystkie mozliwe fora i nie moge nic znalezc.

aktualnie posiadam 2.6.23.1-42.fc8.

[root@localhost ~]# rpm -qa | grep kernel

kernel-2.6.23.1-42.fc8

kernel-2.6.25.14-69.fc8

kernel-devel-2.6.25.14-69.fc8

kernel-devel-2.6.23.1-42.fc8

kernel-headers-2.6.25.14-69.fc8

[root@localhost ~]# uname -a

Linux localhost.localdomain 2.6.23.1-42.fc8 #1 SMP Tue Oct 30 13:55:12 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux

[root@localhost ~]# yum update kernel kmod-nvidia

Loading "priorities" plugin

Setting up Update Process

Could not find update match for kmod-nvidia

Could not find update match for kernel

No Packages marked for Update

Przy instalacji sterownika xorg powinien się automatycznie zaktualizować, ale nie zaszkodzi spróbować yum update xorg* . Jeżeli xorg się zaktualizuje to spróbuj uruchomić na nowo komputer na nowym kernelu. Jeśli system przy odpalaniu się zawiesi to opisz, co do tego momentu się stało, może zawiesza się przy uruchamianiu X'ów?

(...)

kernel-devel-2.6.25.14-69.fc8

(...)

Uruchom na najnowszym jądrze. Sterowników do tego dostarczanego z pierwotną płytą instalacyjną (2.6.23.1-42) nie ma już sterów na Livna.

Jeśli nie działa tryb graficzny, to uruchom w trybie tekstowym (z menu gruba: "a", spacja, "3", <ENTER>), zaloguj się jako root i z konsoli spróbuj zaktualizować moduł nvidia. Zakładam, że repo Livna masz zainstalowane i aktywne.

[EDIT]

A nie, przepraszam. Widzę, że sterowniki pod 2.6.23.1-42 są na Livna. Chociaż i tak próbowałbym ściągnąć te do najnowszego jądra.

Pytanie jeszcze: czy nie próbowałeś instalować wcześniej sterowników z plików binarnych pobieranych ze strony Nvidii?

A najlepiej pociągnij te 1GB update'ów - nie będzie takich problemów wtedy ;)

Problem zostal rozwiazany ;) tyle ze rozwiazanie jest dosc dziwne, otoz system zawieszal sie po napisach:

Decompresing Linux... done

Boting the kernel

Red Hat nash version 6.0.19 starting.. ( i tutaj sie zawieszal )

uruchomilem go bez zadnych parametrow i poszedl normalnie ;) ale co zrobic zebym za kazdym razem nie usuwal tych parametrow ?

• 2 weeks later...

Witam, podepne się pod temat. Zainstalowałem sterowniki z repo livna (kmod-nvidia-96xx), zainstalowało się z zależnościami - bez problemu. Ale podczas uruchamiania systemu rozwija się okienko i widzę takie coś:

Checking for module nvidia.ko [failed]
nvidia.ko for kernel 2.6.25-14.fc9.i686 was not found

A przecież sterowniki zainstalowane. Może ktoś pomóc - wyjaśnić o co chodzi ?

uname -r:

2.6.25-14.fc9.i686

rpm -qa | grep nvidia

xorg-x11-drv-nvidia-96xx-96.43.07-1.lvn10.i386
kmod-nvidia-96xx-96.43.07-1.lvn10.i686
akmod-nvidia-96xx-96.43.07-1.lvn10.i686
xorg-x11-drv-nvidia-96xx-libs-96.43.07-1.lvn10.i386

rpm -q kernel

kernel-2.6.25-14.fc9.i686

A czy Ty w ogóle po instalacji zrobiłeś update systemu? Kernel jest w wersji z płyty instalacyjnej czyli baaardzo stary, bo od tego czasu były już kilka razy aktualizacje.

I nie jestem pewien czy paczki z Livna nie powinny mieć "lvn9" a nie "lvn10" w nazwie. Zdaje się, że włączyłeś sobie repo "development" Livny. Jesteś pewien, że wiesz co robisz? Bo z treści pierwszego posta wynika, że chyba nie bardzo.

Powinieneś mieć włączone tylko repozytoria Fedory (stabilne, bez "testing", "testing-updates", "development" itp) oraz Livna (też tylko stabilne).

Sprawdź wszystkie pliki *.repo w katalogu /etc/yum.repos.d, wyszukaj te sekcje, w których jest linijka enabled=1 - to są te repozytoria, które są aktywne przy instalacji i aktualizacji systemu. Można to zrobić też w jakimś graficznym narządku, ale nie pamiętam jak to się nazywało. Może kto inny podpowie.

[EDIT] Już sprawdziłem. W Gnome to będzie System → Administracja → Źródła oprogramowania.

Powinieneś mieć zaznaczone tylko "Fedora 9 - i386", "Fedora - i386 - Updates" i "Fedora - i386 - Updates Newkeys" (oczywiście jeśli masz system 64-bitowy to zamiast i386 będzie x86_64) oraz "Livna for Fedora Core 9 - i386 - Base" (swoją drogą to mogliby już sobie chłopcy te "Core" darować ;) )

Aha, sprawdzaj to przy zaznaczonej opcji "Wyświetlanie źródeł oprogramowania debugowania i programistycznego"