kb0ss Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Witam! na poczatku zaznacze ze jestem bardzo poczatkujacym uzytkownikiem linuksa.. Po zainstalowaniu fedory 8 mam problem z starami pod moja grafike ( geforce 7400 ) probowalem juz uzywac yum install kmod-nvidia i wszysko jest ok, tylko ze instaluje mi sie nowsze jadro (?) i po reebocie nie chce wystartowac, tzn zawiesza sie, a jak uruchamiam system na tym starszym kernelu to pokazuje mi: checking for module nvidia.ko [zawiodl]. Prosze o pomoc! przegladnalem juz chyba wszystkie mozliwe fora i nie moge nic znalezc. aktualnie posiadam 2.6.23.1-42.fc8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Aktualizowałeś cały system przed instalacją sterowników (polecenie yum update )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kb0ss Napisano Wrzesień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 jeszcze nie aktualizowalem, ale sprobowalem to wpisac i jak tylko zobaczylem ponad 1 giga do sciagniecia to zwatpilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 (...)jak tylko zobaczylem ponad 1 giga do sciagniecia to zwatpilem Pokaż rpm -qa | grep kernel uname -a Ewentualnie spróbuj wykonać update nie całego systemu tylko jądra właśnie oraz modułu sterownika yum udpate kernel kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kb0ss Napisano Wrzesień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 [root@localhost ~]# rpm -qa | grep kernel kernel-2.6.23.1-42.fc8 kernel-2.6.25.14-69.fc8 kernel-devel-2.6.25.14-69.fc8 kernel-devel-2.6.23.1-42.fc8 kernel-headers-2.6.25.14-69.fc8 [root@localhost ~]# uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.23.1-42.fc8 #1 SMP Tue Oct 30 13:55:12 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux [root@localhost ~]# yum update kernel kmod-nvidia Loading "priorities" plugin Setting up Update Process Could not find update match for kmod-nvidia Could not find update match for kernel No Packages marked for Update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Przy instalacji sterownika xorg powinien się automatycznie zaktualizować, ale nie zaszkodzi spróbować yum update xorg* . Jeżeli xorg się zaktualizuje to spróbuj uruchomić na nowo komputer na nowym kernelu. Jeśli system przy odpalaniu się zawiesi to opisz, co do tego momentu się stało, może zawiesza się przy uruchamianiu X'ów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 (...) kernel-devel-2.6.25.14-69.fc8 (...) Uruchom na najnowszym jądrze. Sterowników do tego dostarczanego z pierwotną płytą instalacyjną (2.6.23.1-42) nie ma już sterów na Livna. Jeśli nie działa tryb graficzny, to uruchom w trybie tekstowym (z menu gruba: "a", spacja, "3", <ENTER>), zaloguj się jako root i z konsoli spróbuj zaktualizować moduł nvidia. Zakładam, że repo Livna masz zainstalowane i aktywne. [EDIT] A nie, przepraszam. Widzę, że sterowniki pod 2.6.23.1-42 są na Livna. Chociaż i tak próbowałbym ściągnąć te do najnowszego jądra. Pytanie jeszcze: czy nie próbowałeś instalować wcześniej sterowników z plików binarnych pobieranych ze strony Nvidii? A najlepiej pociągnij te 1GB update'ów - nie będzie takich problemów wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kb0ss Napisano Wrzesień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Problem zostal rozwiazany tyle ze rozwiazanie jest dosc dziwne, otoz system zawieszal sie po napisach: Decompresing Linux... done Boting the kernel Red Hat nash version 6.0.19 starting.. ( i tutaj sie zawieszal ) uruchomilem go bez zadnych parametrow i poszedl normalnie ale co zrobic zebym za kazdym razem nie usuwal tych parametrow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Takie rzeczy to naprawdę łatwo znaleźć na forum, na pewno zajeło by to mniej czasu niż czekanie aż ktoś odpowie na Twój post. Wyedytuj plik /boot/grub/grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Wrzesień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 Witam, podepne się pod temat. Zainstalowałem sterowniki z repo livna (kmod-nvidia-96xx), zainstalowało się z zależnościami - bez problemu. Ale podczas uruchamiania systemu rozwija się okienko i widzę takie coś: Checking for module nvidia.ko [failed] nvidia.ko for kernel 2.6.25-14.fc9.i686 was not found A przecież sterowniki zainstalowane. Może ktoś pomóc - wyjaśnić o co chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 pokaż uname -r rpm -qa | grep nvidia rpm -q kernel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Wrzesień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 uname -r: 2.6.25-14.fc9.i686 rpm -qa | grep nvidia xorg-x11-drv-nvidia-96xx-96.43.07-1.lvn10.i386 kmod-nvidia-96xx-96.43.07-1.lvn10.i686 akmod-nvidia-96xx-96.43.07-1.lvn10.i686 xorg-x11-drv-nvidia-96xx-libs-96.43.07-1.lvn10.i386 rpm -q kernel kernel-2.6.25-14.fc9.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 A czy Ty w ogóle po instalacji zrobiłeś update systemu? Kernel jest w wersji z płyty instalacyjnej czyli baaardzo stary, bo od tego czasu były już kilka razy aktualizacje. I nie jestem pewien czy paczki z Livna nie powinny mieć "lvn9" a nie "lvn10" w nazwie. Zdaje się, że włączyłeś sobie repo "development" Livny. Jesteś pewien, że wiesz co robisz? Bo z treści pierwszego posta wynika, że chyba nie bardzo. Powinieneś mieć włączone tylko repozytoria Fedory (stabilne, bez "testing", "testing-updates", "development" itp) oraz Livna (też tylko stabilne). Sprawdź wszystkie pliki *.repo w katalogu /etc/yum.repos.d, wyszukaj te sekcje, w których jest linijka enabled=1 - to są te repozytoria, które są aktywne przy instalacji i aktualizacji systemu. Można to zrobić też w jakimś graficznym narządku, ale nie pamiętam jak to się nazywało. Może kto inny podpowie. [EDIT] Już sprawdziłem. W Gnome to będzie System → Administracja → Źródła oprogramowania. Powinieneś mieć zaznaczone tylko "Fedora 9 - i386", "Fedora - i386 - Updates" i "Fedora - i386 - Updates Newkeys" (oczywiście jeśli masz system 64-bitowy to zamiast i386 będzie x86_64) oraz "Livna for Fedora Core 9 - i386 - Base" (swoją drogą to mogliby już sobie chłopcy te "Core" darować ) Aha, sprawdzaj to przy zaznaczonej opcji "Wyświetlanie źródeł oprogramowania debugowania i programistycznego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Wrzesień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 wcześniej debiana miałem to tu sie nei bardzo jeszcze łapie. Tylko problem, że sterowniki kmod-nvidia-96xx są tylko w repo development livny. No update'a nie robiłem, fakt. Mówisz, że po aktualizacji pomoze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 Dobra. Koniec tej wojny. Wiedzcie, że nie ma kmodów do 2.6.26 najnowszego. @kb0ss: skąd wiesz że się zawiesza? Ile czekałeś? U mnie czasami mu dłużej schodzi jak jest jakaś płyta włożona czy pendrive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi