el_magneto Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Witam wszystkich, starałem sie czegoś poszukać na ten temat ale nie udało się więc proszę o pomoc. Mam lapka Lenovo i zintegrowaną kartę dzwiękową którą niby linux (2.6.25.14-69.fc8) wykrywa ale nie ma dzwięku (test dzwieku nie działa i generalnie nic nie słychać) Nie wiem co mam robić. Co moge sprawdzić, czego poszukać? Jeśli to cos pomoże to plik modprobe.conf: alias scsi_hostadapter libata alias scsi_hostadapter1 ata_piix alias eth1 tg3 alias wlan0 iwl3945 options snd cards_limit=8 alias snd-card-1 snd-hda-intel options snd-hda-intel index=1 alias snd-card-7 snd-usb-audio options snd-usb-audio index=7 oraz lspci 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03) Windows widzi mi tą kartę jako Realtek HDA ( nie wiem czy to tak samo bo tutaj jako Intel). Proszę o jakieś wskazówki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Dla Twojej karty równie dobrze może być moduł intel8x0, zobacz tu http://www.alsa-project.org/main/index.php...nd_kmod_support (oczywiście /etc/modules.conf to w fedorze /etc/modprobe.conf). Btw. masz dwie karty dźwiękowe (zintegrowaną i usb), bo jeśli nie to wywal dwie ostatnie linijki, a trzy wcześniejsze zastąp tymi, które znajdziesz w podanym przeze mnie linku. EDIT: w sumie to też powinno działać http://www.alsa-project.org/main/index.php...nd_kmod_support Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_magneto Napisano Wrzesień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Dziękuję za szybka odpowiedź! Teraz moj modprobe.conf wygląda tak: alias scsi_hostadapter libata alias scsi_hostadapter1 ata_piix alias eth1 tg3 alias wlan0 iwl3945 alias char-major-116 snd alias snd-card-0 snd-intel18x0 alias char-major-14 soundcore alias sound-slot-0 snd-card-0 alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss alias sound-service-0-1 snd-seq-oss alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss alias sound-service-0-8 snd-seq-oss alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss Niestety po restarcie systemu nic się nie zmieniło ... nie działa Prosze o dalsze rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Ty takie rzeczy przepisujesz ręcznie?! Literówkę masz w linii alias snd-card-0 snd-intel18x0 , powinno być alias snd-card-0 snd-intel8x0 (usuń niepotrzebną 1 ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_magneto Napisano Wrzesień 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 Dzięki za znalezienie błędu. Niestety po poorawieniu wciąż nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 Próbowałeś teraz zamienić snd-intel8x0 na snd-hda-intel ? Wklej jeszcze cały listing lsmod , może moduły nie ładują się poprawnie. Jeśli wszystko będzie w porządku z modułami to nie wiem co to może być... karty intela zawsze były wykrywane automatyczne, nie wiem dlaczego u Ciebie nie działa. Ewentualnie możesz jeszcze spróbować usunąć pulseaudio, ale to raczej rozwiązuje czasami problemy z odtwarzaniem dźwięku, a nie z wykrywaniem karty dźwiękowej. Nie masz przypadkiem dwóch kart dźwiękowych w laptopie (lub jednej usb), bo dziwnie mi wygląda modprobe.conf, wygenerowany automatycznie, który podałeś w pierwszym poście. EDIT: zamień na snd-hda-intel tak jak napisałem wcześniej i stwórz plik alsa-base poleceniem: echo "options snd-hda-intel model=lenovo" >> /etc/modprobe.d/alsa-base ewentualnie echo "options snd-hda-intel model=auto" >> /etc/modprobe.d/alsa-base potem sprawdź czy plik faktycznie się pojawił cat /etc/modprobe.d/alsa-base i reset kompa. Rozwiązanie z forum ubuntu, nie wiem czy na fedorze będzie działać, ale warto spróbować. Zobacz jeszcze http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 Ja tylko przypomnę, że po każdej zmianie ustawień w /etc/modprobe.conf powinno nastąpić usunięcie odpowiednich modułów (rmmod) oraz ich ponowne załadowanie (modprobe). Albo po windowsowemu restart systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_magneto Napisano Wrzesień 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 SUKCES!!! Zrobiłem według rad: zmieniłem snd-intel8x0 na snd-hda-intel oraz: echo "options snd-hda-intel model=lenovo" >> /etc/modprobe.d/alsa-base Po restarcie działa. Żeby sprawdzić w czym był problem zmieniłem z powrotem na snd0intel8x0 i też działa. Zatem należało dopisać wyżej wymieniony plik do katalogu modprobe.d. Dziękuję thof za szybką pomoc. Szanuję ludzi którzy maja wiedzę i dodatkowo poświęcają czas aby podzieliś się tym z innymi. Pozdrawiam! PS. Mógłbys jeszcze napisać co to właściwie poradziłeś mi zrobić? Żebym przynajmniej wiedział co zrobiłem Przyda się na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 W sumie dokładnie to nie wiem . Nowe karty intela (rev 03) są obsługiwane od wersji alsa 1.0.15, czyli stosunkowo niedawno i mogą wymagać załadowania dodatkowego modułu przygotowanego specjalnie pod Twojego laptopa (dla przykładu możesz zamienić słowo lenovo na acer i zobaczyć czy też jest dźwięk). Więcej chyba nic nie wymyślę, najlepsze informację znajdziesz chyba w changelogu alsy 1.0.15. Na przyszłość zanim utworzysz nowy wątek na forum poszukaj w google, bo po wpisaniu Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03) no sound już w pierwszym wyniku jest rozwiązanie Twojego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi