multics Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Witam, czy ktoś bardziej zorientowany mógłby mi podpowiedzieć czy temperatura ok 105-120 stopni C to dla dysku czasem nie za dużo. Skąd pytanie, ostatnio komp wyłączył się "tak o" więc postanowiłem poszukać przyczyny tego stanu. Zaglądnąłem do /var/log/message a tam ostatnie wpisy to: Sep 23 05:48:52 desktop smartd[3356]: Device: /dev/sdb, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 118 to 110 Sep 23 06:18:52 desktop smartd[3356]: Device: /dev/sdb, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 110 to 107 Sep 23 06:48:52 desktop smartd[3356]: Device: /dev/sdb, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 107 to 106 W tym czasie na tym dysku były przeprowadzane kompilacje kerneli... Na początku pomyślałem że to jakaś nieprawdopodobna temperatura, ponieważ drugi dysk w tej maszynie nie przekracza 50 stopni C... Zastanawiałem się nawet czy ten dysk obsługuje SMART'a i wygląda na to że tak: [root@desktop ~]# smartctl -i /dev/sdb smartctl version 5.38 [i386-redhat-linux-gnu] Copyright © 2002-8 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ === START OF INFORMATION SECTION === Model Family: Western Digital Caviar SE Serial ATA family Device Model: WDC WD1600JD-55HBB0 Serial Number: WD-WMAL92172296 Firmware Version: 08.02D08 User Capacity: 160,041,885,696 bytes Device is: In smartctl database [for details use: -P show] ATA Version is: 6 ATA Standard is: Exact ATA specification draft version not indicated Local Time is: Wed Sep 24 21:56:21 2008 CEST SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled Czy ktoś kiedyś miał podobne problemy lub spotkał się z podobną sytuacją i może coś podpowiedzieć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Google mówi → http://www.google.com/search?num=100&h...=Szukaj&lr= Czyli zdecydowanie za dużo. O ile to rzeczywiste wskazania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Ale jeśli np. dysk podaje temperaturę w stopniach Fahrenheita (a WD to z USA, a tam się tą skalę akurat używa), a smartd uznaje ją za temp. w st. Celsjusza, to wartość okazuje się dziwnie akuratna - np.: 118 °F = 48 °C. Ja bym polecał ręką sprawdzić, czy te 117 stopni to nie jakiś błąd, bo już dziwne się wydaje, że jeszcze dysk się kręci i działa. Z drugiej strony, dysk to nie procesor, więc skąd wziąłby tyle mocy cieplnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 sanji byłeś szybszy z tymi Fahrenheita'mi. Dysk nie jest właśnie zbyt ciepły... a jeszcze kuknąłem w mana 194,unknown - Raw Attribute number 194 is NOT the disk temperature, and its interpretation is unknown. This is primarily useful for the -P (presets) Directive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 IMO nie dostajesz dziwnych odczytów w F zamiast w C, a po prostu dostajesz wartość znormalizowaną zamiast wartość raw. Lepiej pokaż co pokazuje smartctl -A /dev/sdb |grep -i temperature albo sprawdź dysk hddtemp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE 194 Temperature_Celsius 0x0022 104 088 000 Old_age Always - 46 Adi1981 dzięki za podpowiedź z hddtemp bardzo mnie to uspokoiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 na smartctl też widać temperaturę: w tym przypadku było 46 stopni C u Ciebie na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 Racja, jednak wartości pokazywane w logach są deko kosmiczne ;] Jeszcze raz dzięki za pomoc :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi