Skocz do zawartości

Smart I Temperatura Dysku

multics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś bardziej zorientowany mógłby mi podpowiedzieć czy temperatura ok 105-120 stopni C to dla dysku czasem nie za dużo.

Skąd pytanie, ostatnio komp wyłączył się "tak o" więc postanowiłem poszukać przyczyny tego stanu. Zaglądnąłem do /var/log/message a tam ostatnie wpisy to:

Sep 23 05:48:52 desktop smartd[3356]: Device: /dev/sdb, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 118 to 110
  Sep 23 06:18:52 desktop smartd[3356]: Device: /dev/sdb, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 110 to 107
  Sep 23 06:48:52 desktop smartd[3356]: Device: /dev/sdb, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 107 to 106

W tym czasie na tym dysku były przeprowadzane kompilacje kerneli... Na początku pomyślałem że to jakaś nieprawdopodobna temperatura, ponieważ drugi dysk w tej maszynie nie przekracza 50 stopni C... Zastanawiałem się nawet czy ten dysk obsługuje SMART'a i wygląda na to że tak:

[root@desktop ~]# smartctl -i /dev/sdb
smartctl version 5.38 [i386-redhat-linux-gnu] Copyright © 2002-8 Bruce Allen
Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Family:     Western Digital Caviar SE Serial ATA family
Device Model:     WDC WD1600JD-55HBB0
Serial Number:    WD-WMAL92172296
Firmware Version: 08.02D08
User Capacity:    160,041,885,696 bytes
Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
ATA Version is:   6
ATA Standard is:  Exact ATA specification draft version not indicated
Local Time is:    Wed Sep 24 21:56:21 2008 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

Czy ktoś kiedyś miał podobne problemy lub spotkał się z podobną sytuacją i może coś podpowiedzieć??

Ale jeśli np. dysk podaje temperaturę w stopniach Fahrenheita (a WD to z USA, a tam się tą skalę akurat używa), a smartd uznaje ją za

temp. w st. Celsjusza, to wartość okazuje się dziwnie akuratna - np.: 118 °F = 48 °C.

Ja bym polecał ręką sprawdzić, czy te 117 stopni to nie jakiś błąd, bo już dziwne się wydaje, że jeszcze dysk się kręci i działa. Z drugiej strony, dysk

to nie procesor, więc skąd wziąłby tyle mocy cieplnej?

sanji byłeś szybszy z tymi Fahrenheita'mi.

Dysk nie jest właśnie zbyt ciepły...

a jeszcze kuknąłem w mana

194,unknown - Raw Attribute number 194 is NOT the disk temperature, and its interpretation is unknown. This is primarily useful for the -P (presets) Directive.

ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
    194 Temperature_Celsius     0x0022   104   088   000    Old_age   Always       -       46

Adi1981 dzięki za podpowiedź z hddtemp bardzo mnie to uspokoiło