pvw Napisano Październik 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2008 czesc, mam problem z automatycznymi aktualizacjami systemu. jakis czas temu dokonalem kilku zmian w konfiguracji yum(costam chcialem osiagnac). i od tego czasu gdy klikam na ikonke aktualizacji i daje "wyswietl akt.." to wyskakuje mi okno z komunikatem: "Wloz fedora 8 cd 1 do napedu" - a normalnie wyswietlalo mi sie okno z dostepnymi pakietami do aktualizacji klikalem i sie aktualizowalo. dodatkowo mam komunikat ze nie mozna pobrac informacji o oprogramowaniu. i to: "Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: InstallMedia. Please verify its path and try again" co i gdzie powinienem zmienic aby powrocic do poprzedniego stanu aktualizatora? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2008 jakis czas temu dokonalem kilku zmian w konfiguracji yum(costam chcialem osiagnac)Widzisz mogłeś nie ruszać Tak graficznie to odpal gpk-application zakładka Filtry -> Źródła oprogramowania i tam powinieneś mieć zaznaczone tylko repozytoria Fedora 9, Fedora 9 update i Livna (tzn. w zależności czego używasz). Potem już w terminalu sprawdź czy w pliku /etc/yum.repos.d/Fedora-install-media.repo nie masz jedynki przy enabled (powinno być 0 czyli wyłączone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pvw Napisano Październik 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2008 Widzisz mogłeś nie ruszać Tak graficznie to odpal gpk-application zakładka Filtry -> Źródła oprogramowania i tam powinieneś mieć zaznaczone tylko repozytoria Fedora 9, Fedora 9 update i Livna (tzn. w zależności czego używasz). Potem już w terminalu sprawdź czy w pliku /etc/yum.repos.d/Fedora-install-media.repo nie masz jedynki przy enabled (powinno być 0 czyli wyłączone). mam fedora 8. chyba nie mam aplikacji gpk. moj plik /etc/yum.repos.d/Fedora-install-media.repo wyglada nastepujaco: [InstallMedia] name=Fedora 8 mediaid=1194015397.199387 metadata_expire=-1 gpgcheck=0 cost=500 baseurl = wiec nie mam tu dyrektywy enabled niestety. co powinienm w tym wypadku uczynic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2008 Dopisz enable=0 do tego pliku Fedora-install-media.repo albo uruchamiaj np. yum update --disablerepo=InstallMedia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Październik 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2008 To ja mam pytanie rowniez a propos aktualizacji: od okolo roku mam swoja F8 dzialajaca super super - aktualizuje sie wszystko pieknie - kerneliki, kmod-nvidia i wszystko. Teraz niestety mam dostepne te aktualizacje: [root]# yum check-update Loading "security" plugin Loading "fastestmirror" plugin Loading "refresh-updatesd" plugin Loading "presto" plugin Loading "priorities" plugin Loading "changelog" plugin Loading mirror speeds from cached hostfile * livna: ftp-stud.fht-esslingen.de * fedora: sunsite.icm.edu.pl * kde-redhat-all: ftp.heanet.ie * kde-redhat: kdeforge.unl.edu * fusion: repo.kinitron.net * updates: lesloueizeh.com Setting up and reading Presto delta metadata No Presto metadata available for livna No Presto metadata available for fedora No Presto metadata available for kde-redhat-all No Presto metadata available for kde-redhat No Presto metadata available for fusion No Presto metadata available for updates Skipping security plugin, no data 43 packages excluded due to repository priority protections fedora-release.noarch 8-6.transition updates gecko-mediaplayer.i386 0.8.0-1.lvn8 livna gnome-mplayer.i386 0.8.0-1.lvn8 livna kmod-nvidia.i686 173.14.12-4.lvn8 livna xine-lib-extras-nonfree.i386 1.1.15-1.lvn8 livna Niestety gdy chce zassac "fedora-release.noarch " to wyskakuje mi ze mirrorow juz nie ma. A jak chce instalowac samo kmod-nvidia to wyskakuje mi: --> Running transaction check ---> Package kmod-nvidia.i686 0:173.14.12-4.lvn8 set to be updated --> Processing Dependency: kmod-nvidia-2.6.26.5-28.fc8 = 173.14.12-4.lvn8 for package: kmod-nvidia --> Running transaction check ---> Package kmod-nvidia-2.6.26.5-28.fc8.i686 0:173.14.12-4.lvn8 set to be updated --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.26.5-28.fc8 for package: kmod-nvidia-2.6.26.5-28.fc8 --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: kernel-i686 = 2.6.26.5-28.fc8 is needed by package kmod-nvidia-2.6.26.5-28.fc8 missing dependencies dla kernela? Dziwne... i tak juz z miesiac jest. Co robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2008 Spróbuj yum clean all , potem wyłącz Presto (jak mnie pamięć nie myli to ten plugin zmiejszający liczbę ściąganych danych) i jeszcze raz yum update. A z livną mogą być faktycznie teraz problemy do czasu fuzji. Ewentualnie w pliku livna.repo zmień baseurl na ten oficjalny livna.org... Co do kernela to sprawdź czy dla kernela który chcesz zainstalować jest już kmod nvidii w livnie (bo akmod'a chyba do doF8 nie ma?!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2008 missing dependencies dla kernela? Dziwne... i tak juz z miesiac jest.Odwrotnie to odczytałeś. To kernel jest wymagany przez kmod-nvidia a nie kmod przez kernela. Pokaż uname -a rpm -qa | grep kmod-nvidia Ewentualnie odinstaluj moduły nvida, zaktualizuj jądro i po restarcie na nowym jajku doinstaluj kmod-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 To co napisales, juz jakis czas temu chcialem zrobic. Takze odinstalwoalem kmod-nvidia i zainstalowalem nowe jajko o numerze: kernel-2.6.26.5-28.fc8 (all za pomoca yum) niestety na tym jajku w ogole nie chce mi wstac linux! Wyswietla sie ze "Booting kernel i ze Parsing ELF" i sie zawiesza. Nic sie nie dzeje. Takze usunalem to jajko (za pomoca yum). Dalej zainstalowanie kmod-nvidia do mojego obecnego jadra (kernel-2.6.25.9-40.fc8) okazalo sie nie mozliwe za pomoca yum, bo yum ciagle chcial zasysac jako dependencies to jądro które nie startuje. Ostatecznie dałem, aby yum instalowal tego kmod-nvidia z niedzialajacym jadrem. Teraz jest o tyle ok, ze iXy sie laduja, ale modul nvidia.ko niestety nie. Takze compiz nie dziala Obecnie szukam sposobu rozwizania tego problemu. [12:20:15 ]#locate nvidia.ko /lib/modules/2.6.26.5-28.fc8/extra/nvidia/nvidia.ko [12:20:21 ]#modprobe /lib/modules/2.6.26.5-28.fc8/extra/nvidia/nvidia.ko FATAL: Module /lib/modules/2.6.26.5_28.fc8/extra/nvidia/nvidia.ko not found. <-ten nvidia.ko jest dla jadra "2.6.26.5_28.fc8". Ja uzywam jadra "kernel-2.6.25.9-40.fc8" [23:41:28 ]#modprobe nvidia FATAL: Module nvidia not found. [23:41:31 ]#rmmod nvidia ERROR: Module nvidia does not exist in /proc/modules [23:42:24 ]#rpm -qa | grep nvidia xorg-x11-drv-nvidia-libs-173.14.12-1.lvn8 xorg-x11-drv-nvidia-173.14.12-1.lvn8 kmod-nvidia-2.6.26.5-28.fc8-173.14.12-4.lvn8 kmod-nvidia-173.14.12-4.lvn8 Takze co w takiej sytuacji robic? kmod jest nie od mojego bieżącego jądra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano Grudzień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2008 Podepne się pod temat bo mnie zaraz cos trafi :lammer: Error: Missing Dependency: kdemultimedia3 >= 3.5.10 is needed by package kdemultimedia-extras-freeworld Error: Missing Dependency: amarok >= 1.4.10 is needed by package amarok-extras-freeworld Error: Missing Dependency: kernel-x86_64 = 2.6.26.6-49.fc8 is needed by package kmod-nvidia-2.6.26.6-49.fc8 Error: Missing Dependency: libdc1394.so.22()(64bit) is needed by package ffmpeg-libs Error: Missing Dependency: xine-lib(plugin-abi) = 1.24 is needed by package xine-lib-extras-freeworld i tak juz od kilku miesięcy, na początku myślałem, że to jakiś konflikt między livną a rpmfusion, ale ununięcie livny nic nie poprawiło. już pomijam, żę brakuje mi w repozytoriach fedory niektóryh aktualizacji programów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2008 Podepne się pod temat bo mnie zaraz cos trafi :lammer:Nie piszesz czy zrobiłeś pełną aktualizacje systemu. Z tego co widzę masz Fedorę 8 - zgadza się? Jeśli aktualizacja systemu jest wykonana, to najprościej chyba będzie wywalić konfliktowe paczki "yum remove <lista pakietów>", wyczyścić bazę "yum clean all", na wszelki wypadek pełny update "yum update" a następnie doinstalowanie wcześniej usuniętych paczek. (...) brakuje mi w repozytoriach fedory niektóryh aktualizacji programów A konkretnie? Jakich programów? Może podczepiasz się do jakiegoś niezaktualizowanego mirrora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano Grudzień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2008 Nie piszesz czy zrobiłeś pełną aktualizacje systemu. Z tego co widzę masz Fedorę 8 - zgadza się? Jeśli aktualizacja systemu jest wykonana, to najprościej chyba będzie wywalić konfliktowe paczki "yum remove <lista pakietów>", wyczyścić bazę "yum clean all", na wszelki wypadek pełny update "yum update" a następnie doinstalowanie wcześniej usuniętych paczek. A konkretnie? Jakich programów? Może podczepiasz się do jakiegoś niezaktualizowanego mirrora? no tak, odrobine sie pośpieszyłem nim to wysłałem, tak to Fedora 8. Błędy się pojawiają włąśnie przy próbie pełnej akrualizacji "yum update". Usuwanie paczkek to troche kiepskie rozwiązanie ale jeśli nie da rady inaczej to będzie trzeba. Co do programów to w sumie problem głównie tyczy się uzywanego przezemnie blendera, który w repo jest chyba w wersji 2.45 a dostępna jest już 2.48 mimo iż tutaj niby już jest. Ja osobiście, żadnych mirrorów nie wybieram, yum powinien (chyba) sam sobie wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2008 yum update --skip-broken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi