Skocz do zawartości

Windows Xp+fedora 9

Watari

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam dysk twardy TOSHIBA MK1032GSX podzielony na 2 partycje 30 GB + 60 GB, obie w systemie plików NTFS. Na mniejszej partycji mam wgranego Windowsa XP, na drugiej chciałbym zainstalować Fedorę 9. Po odpaleniu instalatora F9 nie mogę wybrać partycji, mam do wyboru tylko cały dysk (ok 90 GB).

W czym jest problem?

Być może taki temat już był poruszany, ale przeszukanie 100 stron forum bo najprzyjemniejszych zajęć nie należy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Było :)

Uważnie przechodź przez kolejne etapy instalacji. → http://howtoforge.net/the-perfect-desktop-fedora9-gnome

Jeśli dobrze policzyłem, to 9. obrazek od góry (u Ciebie zapewne będzie po polsku, ale zasada ta sama). Rozwiń listę tam gdzie na obrazku jest "Remove Linux partitions..." i na dole będziesz miał "Utwórz indywidualny układ partycji" albo jakoś tak podobnie. Na kolejnym ekranie będzie możliwość usunięcia wybranej partycji NTFS i utworzenia w to miejsce partycji linuksowych (ext3 lub LVM)

:blink: Windows muli po instalacji Fedory. Może formatując partycję na ext3 usunąłeś przy okazji plik stronicowania. Sprawdź: Panel sterowania ->System->Zaawansowane->Wydajność(ustawienia)->Zaawansowane->Pamięć wirtualna(zmień). Zobacz na jakim dysku i jaką wielkość ma pamięć wirtualna - przy 1 Gb ramu, na stronicowanie powinno być przeznaczone z 1,5 GB na dysku (albo ustawione na wartość kontrolowana przez system).

Witam! Mam na laptopie Fedore7 oraz WinXP.

Chciałbym zaaktualizować F7 do F9 ale czytałem, że są z tym problemy więc wolę po prostu zainstalować F9. W jaki sposób najbezpieczniej to zrobić, tak aby po instalce wszystko działało (XP + GRUB) i czy da się przy tym oszczędzić dane w /home ?

Jeśli masz /home na osobnej partycji to jak najbardziej. Jeśli nie, to po prostu trzeba gdzieś skopiować katalog domowy, a po instalce go przywrócić.