InIrudeBwoy Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Zainstalowałem sobie system bez partycji swap, mam sporo ramu. Jednak bez tego nie działa hibernacja. Teraz dorzuciłem sobie partycję swap i dopisałem ładnie do /etc/fstab. Teraz cat /proc/swaps wypluwa partycję i wydaje się, że działa. Hibernacja działa jednak połowicznie. System zasypia ale nei da sie wybudzić, po prostu startuje jakby nic się nie stało. Po pierwsze: czy jest możliwa hibernacja bez partycji swap? Po drugie: Jeśli nie jest to jak mam załączyć partycję swap aby to działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Po pierwsze: czy jest możliwa hibernacja bez partycji swap? Prawdopodobnie nie ma takiej możliwości, ponieważ pamięć systemowa jest pamięcią dynamiczną (DRAM), czyli ulotną i przy odłączeniu zasilania wszystkie dane znikają. Dlatego konieczne jest przeniesienie danych na dysk twardy (o rzędy wolniejszy niestety) przed hibernacją i skopiowanie tych samych plików ze swapa przy wybudzeniu. W sumie to właśnie tym się różni uśpienie od hibernacji, czyli podczas uśpienia konieczne jest podtrzymywanie napięcia, natomiast przy hibernacji nie ma takiej potrzeby i bateria w laptopach nie cierpi . Po drugie: Jeśli nie jest to jak mam załączyć partycję swap aby to działało? swapon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Pisząc o możliwości nie używania partycji swap miałem na myśli może plik w partycji / lub /home. Swapon mi nic nie da, napisałem że partycja jest zamontowana. Cat /proc/swaps wypluwa że jest partycja i system sie hibernuje i wyłącza. Problem jest z wybudzeniem, włącza sie jak gdyby nigdy nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Pisząc o możliwości nie używania partycji swap miałem na myśli może plik w partycji / lub /home.A, to niepotrzebnie się rozpisywałem . Przypomniało mi się, że ostatnio czytałem taki artykuł http://blogs.techrepublic.com.com/opensource/?p=279 nie wiem czy działa pod fedorą, ale może warto spróbować utworzyć plik /etc/suspend.conf . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Dzięki ale tam nic konkretnego nie było. Przypomniałem sobie o stronce http://mhensler.de/swsusp/ ale żeby mieć 64bit trzeba dorzucić ATRpms czego się obawiam. Chyba obejdę się bez hibernacji do 25 listopada. Chyba, że ktos ma jeszcze jakieś pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Ja bym spróbował czegoś takiego jak ma wiecie-jaki-system. Utwórz plik dysku o wielkości np. 1GB, wrzuć go gdzie tam chcesz, np. do /boot/swap.img i utwórz na nim jedną partycję SWAP. Wymuś montowanie obrazu do SWAPu i teoretycznie powinno działać. Teoretycznie... bo podejrzewam, że powstanie z hibernacji polega na czymś więcej, a montowanie odbywa się dopiero w inicie, a nie na poziomie bootowania jądra, więc... Ale nie wiem jak działa, bo chociaż mam laptopa to z hibernacji nie korzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Po pierwsze to nie bardzo rozumiem o co chodzi a po drugie mam partycję swap tylko system jej przy starcie nie widzi. Mam ją dopisaną w fstab. Piszesz, że jest montowana przy inicie, czy oprócz fstaba coś jeszcze powinenem zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Spróbuj to: mkswap /dev/(ta partycja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Polecenie swapon /dev/sdXY powinno pomóc. Chociaż do tej pory sądziłem, że wystarczający jest wpis do /etc/fstab w rodzaju LABEL=SWAP swap swap defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2008 Według mnie mkswap nie warto robić ponieważ fdisk wypluwa że ta partycja jest partycją swap i do tego zamontowaną. Pomimo tego system hibernuje sie ale nie wstaje poprawnie. Mój wpis w /etc/fstab wygląda podobnie, nie mam label tylko mam odnośnik do partycji, to chyba to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 Mi chodziło tylko o to, abyś zrobił plik wirtualnego dysku .img z partycją SWAP Pisałeś na początku że nie chcesz SWAPa, więc to by było dobre rozwiązanie, więc o czymś takim pomyślałem. Wracając do tematu, może dmesg coś mówi? Może jest jakiś WARN z montowania albo cuś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Maj 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2009 Panowie, sory za archeologię ale u mnie działa ten myk czyli trzeba dodać do /boot/grub/menu.lst swój swap: u mnie jest do /dev/sda3: resume=/dev/sda3 i działa zarówno z konsoli, jak i tego gnomowego panelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Maj 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2009 a co ma swap do hibernacji? https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=484543 polecam lekturę: man apm cat /etc/sysconfig/apmd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Maj 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2009 Hibernacja=suspend2disk. Bez swapu nie da rady (przynajmniej z pm-utils). U mnie zadziałało na blaszaku (fedora/windows) po wpisaniu resume. Na laptopie (fedora/debian) nie chce działać podejrzewam, że chodzi o identyfikację dysków (UUID w fedorze i /dev/hda w debianie), a w szczególności wpisy do /boot/grub/menu.lst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Maj 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2009 Hibernacja=suspend2disk niekoniecznie, http://pl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Power_Management nadal nie rozumiem co ma swap do hibernacji przeciez system przechodzac w stan suspend2disk (suspend-to-ram raczej to nie dotyczy z wiadomych przyczyn) moze zrzucic ram gdziekolwiek nawet do /tmp - wiec dlaczego akurat mialby to robic do swap-a? No dobra - moze to kwestia konfiguracji. Jezeli zrzuca do swap-a to IMHO swap >= 2*RAM (swap jest wykorzystywany przy niedostatku ramu, a skoro RAM ma byc zrzucony do swapa to musi miec gdzie to polozyc, wiec jak swap wyssany to sie nie da i juz - sprawdz wykorzystanie swapu bezposrednio przed hibernacja poleceniem top) ps. a co masz w logach, bo o tym nie wspomniales? hmm okazuje się, że hasło na dysk w biosie równiez moze mieszac http://www.linuxquestions.org/questions/li...dora-10-695497/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi