Skocz do zawartości

Moze Ktos Wytlumaczyc Jak Wloczyc Root W Gnome

garstek

Rekomendowane odpowiedzi

/set +ironia -ortografia

Ja proże o normalnom ortofrafje dopsze? I nie ophoci mnie czy ty masz dysortografje, dyzlekcje czy cóś innego. Jest słofnik w Firefoksie

/set -ironia +ortografia

Na roota NIE WOLNO się logować graficznie, kapisz? Jak potrzebujesz coś zrobić, to masz od tego konsole, a na forum w dziale Administracja znajdziesz jak poprawnie się na niego zalogować.

Off topic

nom niewazne jak pisze
To chyba nie na to forum trafiłeś, bo tutaj zwracamy na to uwagę.

i po 2 mam dyslekcje
Na dysleksję są słowniki ortograficzne. Najwyżej pisanie postu zajmie Ci kilka minut a nie kilkanaście sekund.

Nie usprawiedliwiaj dyslekcją własnego lenistwa i braku szacunku dla współużytkowników forum. Bo Twoja ortografia jest brakiem szacunku. Wystarczy tak jak napisał morsik korzystać z Firefoksa i wtyczki sprawdzającej ortografię oraz wykazać nieco chęci do zwalczania własnych ułomności.

Nie no facet, mam już swoje lata, byłem pierwszą osobą w mojej podstawowej szkole u której zdiagnozowano dysleksję. Nie miałem z tego nic, po prostu musiałem się z tym walczyć. Skończyłem studia, dalej z tym walczę, czasami naprawdę jest głupio, jednak trzeba coś z tym robić a nie siedzieć i liczyć że wszyscy zrozumieją.

PS: Czasami mam wrażenie że w obecnych czasach nieznajomość pisowni niektórych wyrazów bierze się (_z tąd_ → stąd) ORT że człowiek zobaczy na forum i-netowym jak "można" napisać jakieś słowo, a potem to powtarza.

Wracając do tematu - z którego słusznie zresztą odstąpiono - graficzne logowanie na administratora jest blokowane przez nowy GDM, bo z punktu widzenia bezpieczeństwa, czy zwykłej nawet stabilności jest to zbrodnia.

Nikt ci nie *broni* logowac się jako root :D Złe siły nie odbierają ci tego prawa ;) Po prostu nowy GDM każe wyzbyć się złych i niepotrzebnych nawyków. Nie ma powodu (prawie NIGDY !!), żeby logować się jako administrator. Możemy wiedzieć, co chcesz osiągnąć?

Obawiam się, że musiałem usunąć jeden z postów tego użytkownika oraz zablokować go na trochę, żeby ochłonął. Okazało się, że przy okazji bluzgania na forum dysleksja minęła jak ręką odjął ;)

Kolejne dziecko Neostrady, niestety.

Jak tak czytam nowe wątki na forum to nie wiem czy to dobrze, że linux staje się coraz popularniejszy i przyciąga coraz to więcej ludzi. Nie wiem skąd się wzięła ta mania logowania się na roota, przed tym tygodniem to w ciągu dwóch lat jak jestem na forum to może jedna osoba się zapytała, a teraz to temat za tematem.

Nie wiem skąd się wzięła ta mania logowania się na roota
A jakie prawa ma domyślnie użytkownik pod Windows? ;)

Ja w rodzinie propaguję w drugą stronę: jak już musicie mieć Windows, to działąjcie na "ograniczonym użytkowniku" - mniej wirusów, mniej spamu, mniej "ojoj, a skąd taki pasek w przeglądarce...". Z admina tylko instalki. Efekt? Ilość telefonów "technicznych" od rodziny spadła prawie do zera.

gatka szmatka a nikt nie podal rozwiazania problemu ktory nurtuje wielu nowych uzytkownikow wiec moze ja podam rozwiazanie :

edytujemy plil etc/pam.d/gdm - uprzednio robiac sobie kopie zapasowa tego pliczku

linijke

auth required pam_succeed_if.so user != root quiet

zmieniamy na

auth required pam_succeed_if.so user quiet

zapisujemy i juz mozemy sie logowac :)

panowie zrozumcie jedno - nigdy nie przemówi sie nowemu uzytkownikowi ze korzystanie z roota pod gnome jest niebezpieczne bo mozna sobie przez nieuwage pokasowac jakies pliczki

ja korzystam z Linuksa juz dobre 10 lat i mnie tez tlumaczono ze nie korzystaj z roota bo sobie krzwyde zrobisz ale jak taki nowy uzytkownich (wtedy ja tez) nie rozwali sobie systemu z 3 razy nie zmarnuje z paru dni na stawianie od nowa systemu to nigdy zadne namowy go nie przekonaja! a z kolei kazdy ktos kto sie zna na Linuksie wie ze to jest zle ale chce skozystac z roota i gnome bo np latwiej mu przeniesc 20 roznych pliczkow w 20 roznych miejsc przenoszac je myszka niz wpisywac dlugie sciezki w konsoli i sobie krzywdy nie zrobi bo wie jak postepowac .

pozatym nie martwcie sie tak strasznie o nowych uzytkownikow Linuksa) ze sobie krzywde zrobia bo ich kompy to przewaznie zwykle desktopowie kompy do przegladania stron a nie systemy serwerowe - wiec to czy sobie cos na broja nie ma wiekszego wplywu na nikogo prócz ich samych - a jak nabroją to sie nauczą ;)

np latwiej mu przeniesc 20 roznych pliczkow w 20 roznych miejsc przenoszac je myszka niz wpisywac dlugie sciezki w konsoli i sobie krzywdy nie zrobi bo wie jak postepowac
Akurat zły przykład podałeś, bo można normalnie w terminalu zalogować się na konto superusera i potem uruchomić nautilusa ;) . Co do reszty to zgadzam się, na początku też musiałem po miesiącu przeinstalować linuksa, bo się jeden wielki śmietnik zrobił.