Dares Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Mam pytanie może śmieszne ale nigdzie nie umiem się doczytać. Chodzi mi o edycje plików ale z poziomu konsoli nie za pomocą jakiegoś edytora jak np gedit tylko wyświetlenie np zawartości pliku w terminalu np coś w stylu less i możliwość jego edycji i zapisu. Potrzebne jest mi to np w trybie init 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 ja uzywam dwoch rzeczy najszczesciej funkcji EDIT Midnight commandera albo ewentualnie pico (zw z pine'a) PS Zaraz pojawia sie eksperci, ktorzy albo zamkna watek albo poleca ci vim i ecmasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Ja to nawet w X'ach używam edytora tekstowego nano . W sytuacjach wyjątkowych vim . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Ja to nawet w X'ach używam edytora tekstowego nano . W sytuacjach wyjątkowych vim . dzięki chodziło mi mniej więcej o nano;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Zaraz pojawia sie eksperci, ktorzy albo zamkna watek albo poleca ci vin i ecmasa Polecam vima i emacsa Choćby ze względu na ich powszechność, czasem np. na jakimś koncie shellowym może brakować innych edytorów tekstu, a vim/emacs będą na bank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 mi nauczyciele zabraniali korzystać z Midnight commandera i najczęsciej "kazali" korzystać z vima albo joe, a tak na codzień to korzystam z gedita;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 zastanawia mnie czemu nie działa mi komenda vim. Wydawało mi się że wcześniej działała. Mam zainstalowaną paczkę vim-minimal i vim-common. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 zainstaluj vim-enhanced Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Witaj, Tak a propos Vima to polecam w konsoli wykonać polecenie: vimtutor pl to taki mały tutorial na 25 - 30 minut, pozwala się zapoznać z podstawami. Pozdrawiam, Esail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 zainstaluj vim-enhanced Dzięki tak myslałem ale nie chciałem instalować kolejnych modułów. Dzięki;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Polecam vima i emacsa A ja polecam zwykłego vi Macie pewność, że znajdziecie zawsze na każdym uniksowym systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi