Orzel93 Napisano Styczeń 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2009 a gdzie mam przenieść plik żeby mi go w końcu znalazło i co zrobić z serwerem X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2009 X serwer wyłączasz jako root poleceniem init 3 Teraz przechodzisz do katalogu ze sterownikami cd /tam_gdzie zapisałes_sterowniki i instalujesz tak jak próbowałeś Do X wracasz poleceniem init 5 PS. Skoro wcześniej nie wyłączyłeś X serwera binarne sterowniki Ci się nie zainstalowały, więc może zainstaluj je yumem. Gdybyś nie miał zainstalowanego rpmfusion to su -c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm' yum install kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzel93 Napisano Styczeń 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2009 jak wyłączam serwer x to mi się pojawia kolorowy ekran z jakimiś literami nie da się nic zrobić i trzebe zrestartować kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Styczeń 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2009 Dobra, jeszcze raz. Wnioskuję, że nic ze sterownikami ze strony nvidii nie zrobileś, tylko otwiera ci się w przeglądarce ciąg znaków (prawdopodobnie jakiś skrypt ichniejszy) - tak? Jeżeli odpowiedź brzmi NIE, tzn. ściągnąłeś sterowniki i coś z nimi namieszałeś to: 0.Wyloguj się. 1.Złap ctrl+alt+F4, zaloguj się na roota 2.Korzystając z "cd" oraz "ls" dostań się do katalogu ze ściągniętymi sterownikami ("cd katalog" ->"wchodzisz" do katalogu, ls - wyświetlasz zawartość danego katalogu) 3.NVIDIA-Linux-x86-177.82-pkg1.run --remove (albo inna wersja sterowników, co tam ściągnąłeś) Jeżeli jednak nic nie zrobiłeś ze sterownikami ze strony nvidii to od razu przejdź tutaj: 0.Wyloguj się. 1.Złap ctrl+alt+F4, zaloguj się na roota 2.yum remove kmod* xorg-x11-drv-nvidia* 3.Upewnij się, że masz dodane i włączone repo rpmfusion. (patrz post sokara) 4.yum clean all 5.yum update 6.yum install kmod-nvidia To tak na szybko zgodnie z regułą - jak nie wiadomo co się dzieje, to zacznijmy od początku. Wyświetl co się pokazuje po punkcie 6 w konsoli. Jeżeli masz ciągle problem z X serverem przy instalacji kmod-nvidia to: 1.Su - 2.Nano /etc/inittab 3.Zmień linię id:5:initdefault: na: id:3:initdefault: 4.Zapisz 5.Zrestartuj. 6.Ponownie spróbuj zainstalować kmod-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzel93 Napisano Styczeń 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Proszę sobie pomóc i poszukać na forum, gdyż mamy stosunkowo duże doświadczenie ze sterownikami, a to jak instalować sterowniki było powtarzane pierdyliard razy. I to że w F10 są z nimi kłopoty też.jakoś nie widać że macie doświadczenie rozumiem że ciężko pomóc jak się tego nie widzi ale na pewno ktoś musiał mieć podobny problem a na razie (_rzaden_ → żaden) ORT ze sposobów przez was podany ie był ani troche skuteczny (dzięki że (_wogóle_ → w ogóle) ORT prubujecie ale oczekuje konkretów jeśli hodzi o problem sterowników) Kmoda mam - nie widzi (ani yumem ani niczym innym) sterowniki mam czasami widzi a czasem nieajk widzi to serwer x jak wyłączam serwer x dziwny ekran i rstart oczekuje czegoś sprawdzonego i krok po kroku bo jestem zielony z (_linuxa_ → Linuksa) ORT a nawet mój kumpel co siedzi w (_linuxie_ → Linuksie) ORT pare lat nie wie co mam zrobić a już próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Napisałem specjalnie dla Ciebie poradnik krok po kroku! Możesz czuć się wyróżniony! Najlepsze jest to, że poradnik ma tylko jeden krok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Kmoda mam - nie widzi (ani yumem ani niczym innym) sterowniki mam czasami widzi a czasem nieajk widzi to serwer x jak wyłączam serwer x dziwny ekran i rstart Czy mógłbyś zacząć pisać: 1) po polsku 2) zrozumiale 3) ortograficznie 4) gramatycznie, korzystając ze znakow przestankowych? Przecież to co napisałeś trudno przeczytać a jeszcze trudniej zrozumieć (o ile w ogóle komuś się uda). Co to jest "nieajk"? I co to znaczy, że "sterowniki mam czasami"? oczekuje czegoś sprawdzonego i krok po krokusprawdzone i krok po kroku, to jest instalowanie z repozytoriów. Nie zrobiłeś tego, więc napisałem, żebyś odinstalował to co być może się zainstalowało przy pierwszych próbach z plikami binarnymi. Potem oczywiście należy instalowac z repo. Ale Ty nie chcesz nawet przeczytać podstaw Linuksa, żeby widzieć co zrobić "żeby mi go w końcu znalazło", chociaż Theriel napisał Ci prostą instrukcję krok po kroku. Łatwiej się nie da, bo trzeba by zacząć od tego do czego służy polecenie "cd", "su" oraz wytłumaczyc jak logowac się na roota. Staramy się pomóc, ale Ty postaraj się również. Nikt tu nie pracuje za pieniądze i nikt nie jest na Twoje usługi. [EDIT] sokar620 napisal nawet co trzeba zrobić "żeby mi go w końcu znalazło". Tylko trzeba przeczytać i zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heelouu Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Orzel93, nie wiem z czym masz takie problemy? Przed chwila zainstalowalem Fedore10 (pierwszy raz mam do czynienia z Fedora) wpisalem do terminala.: su -c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm' yum install kmod-nvidia i wszystko dziala. Poza tym jesli dopiero co zainstalowales, to ja na twoim miejscu zainstalowal bym na nowo i od razu zrobil tak jak tutaj napisali:) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzel93 Napisano Styczeń 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 [root@localhost ~]# c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm' -bash: c: command not found w sobote spróbuje jeszcze raz postawić fedore zobaczymy wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 Orzel93 widzę, że nie tylko z pisaniem masz problemy ale i z kopiowaniem poleceń do schowka Polecenie nie zaczyna się od "c 'rpm ...." tylko od "su -c rpm..." - spora różnica. Jak poprawnie skopiujesz to na pewno bash nie powie "-bash: c: command not found" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 [root@localhost ~]# c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm' -bash: c: command not found Nie wkleiłeś su które jest ogromnie ważne, jeśli najpierw się logujesz na konto roota, czyli su i hasło, to wklej tylko co jest w cudzysłowach. w sobote spróbuje jeszcze raz postawić fedore zobaczymy wtedy Poczekaj z tą reinstalacją, zrób powyższe czynności pomału i na spokojnie. [EDYCJA] WalDo był szybszy, przepraszam za dubel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzel93 Napisano Styczeń 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 zadziałało i co dalej? już się zainstalowały czy coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 już się zainstalowały czy coś jeszcze?To Ty widziałeś komunikat wyjściowy polecenia Albo było dobrze albo źle Spróbuj po prostu teraz zainstalować kmod-nvidia - będziesz wiedział czy dobrze poszło czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzel93 Napisano Styczeń 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 Zakończono! [root@localhost ~]# to mówi samo za siebie, DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC :D :D :D :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2009 Coś tak czuję, że to jeszcze nie koniec . Czy dałeś polecenie yum install kmod-nvidia Jeśli tak to pozostaje sprawdzić czy działa, wpisz w konsoli glxinfo. Jak wszystko jest w porządku to w jednej z pierwszych linijek będziesz miał : direct rendering : Yes Tak na marginesie zainstalowane wcześniej repozytorium rpmfusion zawiera, oprócz sterowników, programy takie jak odtwarzacze do filmów i muzyki, czyli bez niego ani rusz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi