Skocz do zawartości

Sterowniki X-fi Xtremegamer Instalacja

Lucassith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj rano chciałem sobie zainstalować sterowniki do karty dźwiękowej Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer ale jak zwykle się nie dało... (nie wiem czy ja mam takiego pecha czy coś źle robię)

Więc tak, ściągnąłem już sterowniki z głownej strony producenta i jest mały problem... nie ma pliku Configure i nie moge przygotować sterowników do instalacji ale mam plik Makefile. Dałem uprawnienia do Makefile (chmod x+a) więc dalej w terminal wklepuje ./Makefile i wyskakuje to:

[root@180 Driver]# ./Makefile
./Makefile: line 1: ctxfi-objs: command not found
./Makefile: line 3: obj-m: command not found
./Makefile: line 5: syntax error near unexpected token `$(DEBUG),'
./Makefile: line 5: `ifeq ($(DEBUG), y)'

I tyle jak narazie... dalej nie wiem co mam robić, szukałem na google ale nic nie znalazłem

2gi problem, to problem z komendą Make (i innych tego typu np, make install) co najciekawsze mam GCC i nic nadal nie działa... instalowałem 3 różne GCC które znalazł Yum, zainstalowałem ale komendy nadal nie ma (Command not Found).

--EDIT-- Dobra make dzała teraz problem mam przy wpisywaniu make:

make -C /lib/modules/2.6.27.9-159.fc10.i686/build M=/home/Lucassith/Driver
make: *** /lib/modules/2.6.27.9-159.fc10.i686/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.
make: *** [all] Błąd 2

Może ktoś mi pomóc?

Witaj,

Musisz zainstalować pliki nagłówkowe dla swojego kernela.

su -c 'yum install kernel-headers'

Jak juz to zrobisz to dopiero wtedy:

make &&su -c 'make install'

Pozdrawiam,

Esail

Dzięki wam ;) Wiedziałem że chodziło o pliki nagłówkowe ale na Fedorce jestem od tygodnia i nie za bardzo go jeszcze poznałem (wcześniej miałem Ubuntu)

-EDIT-

Co ciekawe ku mojemu zdziwieniu nie pomogło ani kernel-headers ani kernel-devel :o nadal wywala błąd przy "make". kernel-devel i kernel-headers zostało zainstalowane lecz przy headers wyskoczyło że nie ma niczego do zrobienia. Jeszcze jedna wiadomość która może pomóc. Na stronie producenta pisze

sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r`

Niestety to dla ubuntu a na Fedore nie znalazłem build-essential

Dzieki i Pozdrawiam

Dobra dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc, ale nikt nic nie zrobi... z idiotami nie da sie wygrać... Creative wypuściło dziurawe sterowniki na Linuksa do Sound Blaster X-Fi.

--EDIT--

Dobra nadzieja wróciła podobno OSS może być sterownikiem do Creative X-Fi tylko nie mam pojęcia jak go ustawić :/ zawsze działałem na Alsie (na starej karcie dzwiękowej) i wszystko grało (dosłownie i w przenośni) jednakże nadal mnie dziwi błąd

make: *** /lib/modules/2.6.27.9-159.fc10.i686/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

Bo zainstalowałem już wszystko co pisaliście... a problem ciągle występuje.

Dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc. Na szczęście znalazłem domorodnego linuksiarza znanego z nicku error106 jak i Łosiek. Wielkie Dzięki dla niego.

• 11 months later...

Archeologów witamy tym serdeczniej, że zainstalowanie grupy narzędzi programistycznych nie jest jednoznaczne z zainstalowaniem odpowiednich pakietów *-devel ;) W tym również wspominanych wyżej kernel-devel i kernel-headers.

Z całej grupy z kolei przeciętny użytkownik wykorzysta zazwyczaj tylko to co w opcji "groupinfo" wyświetla się jako podgrupa "pakiety obowiązkowe", czyli gcc, gcc-c++, autoconf, automake, make i kilka innych. Z kilkudziesięciu z podgrupy "opcjonalne" zapewne cmake i zależności mogą się przydać.

Po co wyciągać armatę na wróbla i instalować całą grupę do zainstalowania np.sterowników? ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...