Lucassith Napisano Styczeń 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 Witam Dzisiaj rano chciałem sobie zainstalować sterowniki do karty dźwiękowej Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer ale jak zwykle się nie dało... (nie wiem czy ja mam takiego pecha czy coś źle robię) Więc tak, ściągnąłem już sterowniki z głownej strony producenta i jest mały problem... nie ma pliku Configure i nie moge przygotować sterowników do instalacji ale mam plik Makefile. Dałem uprawnienia do Makefile (chmod x+a) więc dalej w terminal wklepuje ./Makefile i wyskakuje to: [root@180 Driver]# ./Makefile ./Makefile: line 1: ctxfi-objs: command not found ./Makefile: line 3: obj-m: command not found ./Makefile: line 5: syntax error near unexpected token `$(DEBUG),' ./Makefile: line 5: `ifeq ($(DEBUG), y)' I tyle jak narazie... dalej nie wiem co mam robić, szukałem na google ale nic nie znalazłem 2gi problem, to problem z komendą Make (i innych tego typu np, make install) co najciekawsze mam GCC i nic nadal nie działa... instalowałem 3 różne GCC które znalazł Yum, zainstalowałem ale komendy nadal nie ma (Command not Found). --EDIT-- Dobra make dzała teraz problem mam przy wpisywaniu make: make -C /lib/modules/2.6.27.9-159.fc10.i686/build M=/home/Lucassith/Driver make: *** /lib/modules/2.6.27.9-159.fc10.i686/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. make: *** [all] Błąd 2 Może ktoś mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 Witaj, Musisz zainstalować pliki nagłówkowe dla swojego kernela. su -c 'yum install kernel-headers' Jak juz to zrobisz to dopiero wtedy: make &&su -c 'make install' Pozdrawiam, Esail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 kernel-headers może być za mało. Dodałbym kernel-devel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucassith Napisano Styczeń 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 Dzięki wam Wiedziałem że chodziło o pliki nagłówkowe ale na Fedorce jestem od tygodnia i nie za bardzo go jeszcze poznałem (wcześniej miałem Ubuntu) -EDIT- Co ciekawe ku mojemu zdziwieniu nie pomogło ani kernel-headers ani kernel-devel nadal wywala błąd przy "make". kernel-devel i kernel-headers zostało zainstalowane lecz przy headers wyskoczyło że nie ma niczego do zrobienia. Jeszcze jedna wiadomość która może pomóc. Na stronie producenta pisze sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r` Niestety to dla ubuntu a na Fedore nie znalazłem build-essential Dzieki i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 Spróbuj: yum groupinstall "Development Tools" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucassith Napisano Styczeń 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2009 Dobra dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc, ale nikt nic nie zrobi... z idiotami nie da sie wygrać... Creative wypuściło dziurawe sterowniki na Linuksa do Sound Blaster X-Fi. --EDIT-- Dobra nadzieja wróciła podobno OSS może być sterownikiem do Creative X-Fi tylko nie mam pojęcia jak go ustawić :/ zawsze działałem na Alsie (na starej karcie dzwiękowej) i wszystko grało (dosłownie i w przenośni) jednakże nadal mnie dziwi błąd make: *** /lib/modules/2.6.27.9-159.fc10.i686/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. Bo zainstalowałem już wszystko co pisaliście... a problem ciągle występuje. Dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc. Na szczęście znalazłem domorodnego linuksiarza znanego z nicku error106 jak i Łosiek. Wielkie Dzięki dla niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaikor Napisano Grudzień 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2009 sorry za offtopowanie ale komus z podobnym problemem moze przydac sie info. po zainstalowaniu yum groupinstall "Development Tools" i wszystkich poprzednich polecen u mnie poszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2009 Archeologów witamy. Szczególnie tych, co to się rejestrują i piszą pierwszego odkopującego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2009 Archeologów witamy tym serdeczniej, że zainstalowanie grupy narzędzi programistycznych nie jest jednoznaczne z zainstalowaniem odpowiednich pakietów *-devel W tym również wspominanych wyżej kernel-devel i kernel-headers. Z całej grupy z kolei przeciętny użytkownik wykorzysta zazwyczaj tylko to co w opcji "groupinfo" wyświetla się jako podgrupa "pakiety obowiązkowe", czyli gcc, gcc-c++, autoconf, automake, make i kilka innych. Z kilkudziesięciu z podgrupy "opcjonalne" zapewne cmake i zależności mogą się przydać. Po co wyciągać armatę na wróbla i instalować całą grupę do zainstalowania np.sterowników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi