patryk_f Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 szukałem programu do katalogowania zbiorów na dyskach dvd/cd ale zauważylem ze są dostępne jedynie w formie kodu żródłowego Próbowałem już coś sam robić ale niewiele z tego wyszło. szukałem czegoś na forum ale niewiele znalazłem Czy ktoś wie gdzie moze być stronka opisując jak najlepiej jak to zrobić - zarowno paczki RPM oraz kompilacja na własny komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Może komuś innemu starczy cierpliwości, ja tylko mały offtop: sądząc po dacie założenia konta na portalu masz do czynienia z Fedorą co najmniej 15 miesięcy - nigdy przez ten czas nie instalowałeś paczki rpm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 (edytowane) 1. oldwiki.fedora.pl/Administracja/RPM 2. przebudowanie z paczki.src.rpm # środowisko do budowania pakietów yum install rpmdevtools # przygotowanie odpowiedniej struktury katalogów. rpmdev-setuptree # zbudowanie pakietu (plików wynikowych szukać w ~/rpmbuild/RPMS/). rpmbuild --rebuild *.src.rpm # jeśli zatrzyma się po chwili to pewnie brak zależności (powinny być wypisane na wyjściu), jeśli trwa i trwa ...i trwa to dobrze, tak ma być # jeśli coś jest nie tak z plikiem .spec, zależności or sth to # wchodzisz do ~/rpmbuild/SPEC/ # poprawiasz plik *.spec i dajesz # rpmbuild -ba *.spec # pozostaje zainstalowanie otrzymanych pakietów yum localinstall --nogpgcheck paczka.rpm 3. zbudowanie paczki.rpm od zera - jak nie umiesz tego znaleźć na forum, to na pewno nie zbudujesz samej paczki. 4. ze źródeł: google "make install" 5. więcej sposobów nie znaju Edytowane Marzec 8, 2009 przez WalDo Aktualizacja linku w pkt.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 To powinno pomóc -> http://fedoraproject.org/wiki/PackageMaint...ingPackageHowTo aczkolwiek jest tam dość sporo informacji które mogą być niezrozumiałe na pierwszy rzut oka - wtedy polecam standardową kompilację programu (jak znajdziesz w pliku INSTALL programu), a później zamiast make install użyć programu do robienia paczek "checkinstall". Nie jest idealny, ale do domowego zastosowania powinien Ci na początek wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Marzec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2009 na wlasna reke to " Święta Trójca" tzn ./.configure && make && make install, configure mozna z prefiksem --prefix=/usr/local zeby bajzlu w systemie nie robic. zdaje sie ze standardowo to tylko make install 3ba pod rootem zrobic pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Tylko 3 przykazania Jako user: 1. configure 2. make Jako root: 3. make install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Tutaj jest po trochę po polsku jak tworzyć paczki, no i zawsze wersja hardcore : maximum rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 skoro i tak się produkujecie to może zróbcie z tego artykuł na wiki, ja nie mogę bo muszę skończyć te co zacząłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2009 na wlasna reke to " Święta Trójca" tzn ./.configure && make && make install, configure mozna z prefiksem --prefix=/usr/local zeby bajzlu w systemie nie robic. zdaje sie ze standardowo to tylko make install 3ba pod rootem zrobic pozdr Ta "Święta Trójca" nie jest już wcale taka pewna, odkąd coraz więcej projektów zaczyna korzystać z cmake zamiast z autotools Aczkolwiek różnica duża nie jest: cmake . && make && su -c "/folder/progamu/make install" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 Zapraszam do przejrzenia, http://wiki.fedora.pl/wiki/Instalacja_prog...r%C3%B3de%C5%82 czy jakiegoś głupstwa nie palnąłem, bo to nie jest mój chleb powszedni ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 Checkinstall 1.6.1 ze strony jakoś nigdy nie chciał u mnie działać, trochę jest w FAQ. Działał 1.6.0 dla F7 z pbone. Ale dawno nie korzystałem, może się coś zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 @Sokar620 nie myślałeś o tym żeby rozbić trochę ten swój artykuł? Nie zrozum mnie źle, jest świetny ale gigantyczny. Zarządzanie pakietami to rpm i yum (tego bym nie rozdzielał), ale budowanie własnego rpm to już temat na osobny art i jako rzecz bardziej zaawansowana. Proponuje: 1. Zarządzanie pakietami = rpm i yum, bo w końcu tytuł jest tylko o zarządzaniu 2. Budowanie paczki RPM = jakby nie patrzeć zaawansowane rzeczy (tu też o paczkach xxx.src.rpm) 3. Instalacjia programu ze źródeł = to ma być tylko dla początkujący, rzadnych cudów 4. RPM - procedury ratunkowe = tylko awarie ps. trochę nazewnictwo trzeba by ujednolicić, bo chaos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 Offtopic się zrobił, może lepiej wrócić do tematu wiki, a te posty wywalić z tego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi