Skocz do zawartości

Sterowniki Nv I Nouveau

patryk_f

Rekomendowane odpowiedzi

W moim poscie na temat wieszania się myszy otrzymałem informcja aby przesiąść się na sterownik nv lub nouveau

Ponieważ mój komp mnie już kompletnie załamuje (12 razy dziennie restart z powodu zawieszania się myszy) muszę sie temu przyjrzeć tylko nie wiem jak sie do tego zabrać

zakładając, że masz kartę grafiki Nvidia, oraz że zainstalowałeś ich sterowniki z repozytorium:

yum remove *nvidia*

i masz sterownik nv; ostrzegam tylko, że wydajność nv (jak i nuoveau) jest tak tragiczna, że prędzej czy później zaczniesz szukać innego rozwiązania; nie żeby nie działało oczywiście...

jeśli chcesz móc łatwo przełączać się między różnymi sterownikami, to zainstaluj program system-config-display i będziesz mógł wybierać wszystko myszką; w razie pomyłki w konfiguracji możesz uruchomić go z terminala bez trybu graficznego - i tak się włączy

No toś mnie pocieszył

Myślałem że to być może załatwi mókj problem a le widzę że nic z tego raczej nie wyjdzie

W poprzednim poście poradzono mi abym przesiadł sie na ten sterownik, ale z tego co piszesz to nie jest żadne rozwiązanie

Moja F9 się wiesza po krótkim czasie użytkowania. mam problem z myszą która w pewnym momencie. przestaje reagować. ostatnio to jest po około 10 minutach. dzisiaj resetowałem kompa 47 razy. i końca problemu ani rozwiązania nie widać.

Coś widzę że chyba pora pożegnać się z tym systemem

Coś widzę że chyba pora pożegnać się z tym systemem
Pytanie czy aby problem jest z systemem? Jeśli sytuacja wygląda tak jak mówisz, to równie dobrze możesz mieć problemy sprzętowe. Dziwne by było, żeby wszystkim system działał (w miarę) jak należy a akurat u Ciebie się zacinał.

W takiej sytuacji jak u Ciebie zacząłbym od uruchomienia z płyty instalacyjnej w trybie "rescue" (chyba 2. opcja od góry w menu instalacyjnym) i na początek sprawdził spójność file systemów, pamięć itp. Aktualizacja całego systemu też może pomóc. Usunięcie pliku xorg.conf (jeśli w ogóle istnieje) i ponowne utworzenie go (X -configure).

Tak się sklada że ten komp pracuje od czasu do czasu z innym podłączonym dyskiem pod windows 2000 i tam problemów z myszą nie ma w ogóle.

To na pewno nie jest problem sprzętu

mój poprzedni post

mysz przepinałem do innych portów. Jeżeli jeszcze działa to przepinam i komp rozpoznaje mysz bez problemu.

Po awarii próbuje przepiąć gdzie indziej ale nawet nie nie zapala sie dioda. w tym samym czasie jak podepnę inne urządzenie pod usb to rozpoznaje to urządzenie natychmiast.

Czyli jest to problem z myszą i tylko z myszą a nie z usb