patryk_f Napisano Styczeń 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2009 W moim poscie na temat wieszania się myszy otrzymałem informcja aby przesiąść się na sterownik nv lub nouveau Ponieważ mój komp mnie już kompletnie załamuje (12 razy dziennie restart z powodu zawieszania się myszy) muszę sie temu przyjrzeć tylko nie wiem jak sie do tego zabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2009 zakładając, że masz kartę grafiki Nvidia, oraz że zainstalowałeś ich sterowniki z repozytorium: yum remove *nvidia* i masz sterownik nv; ostrzegam tylko, że wydajność nv (jak i nuoveau) jest tak tragiczna, że prędzej czy później zaczniesz szukać innego rozwiązania; nie żeby nie działało oczywiście... jeśli chcesz móc łatwo przełączać się między różnymi sterownikami, to zainstaluj program system-config-display i będziesz mógł wybierać wszystko myszką; w razie pomyłki w konfiguracji możesz uruchomić go z terminala bez trybu graficznego - i tak się włączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2009 No toś mnie pocieszył Myślałem że to być może załatwi mókj problem a le widzę że nic z tego raczej nie wyjdzie W poprzednim poście poradzono mi abym przesiadł sie na ten sterownik, ale z tego co piszesz to nie jest żadne rozwiązanie Moja F9 się wiesza po krótkim czasie użytkowania. mam problem z myszą która w pewnym momencie. przestaje reagować. ostatnio to jest po około 10 minutach. dzisiaj resetowałem kompa 47 razy. i końca problemu ani rozwiązania nie widać. Coś widzę że chyba pora pożegnać się z tym systemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2009 Coś widzę że chyba pora pożegnać się z tym systememPytanie czy aby problem jest z systemem? Jeśli sytuacja wygląda tak jak mówisz, to równie dobrze możesz mieć problemy sprzętowe. Dziwne by było, żeby wszystkim system działał (w miarę) jak należy a akurat u Ciebie się zacinał. W takiej sytuacji jak u Ciebie zacząłbym od uruchomienia z płyty instalacyjnej w trybie "rescue" (chyba 2. opcja od góry w menu instalacyjnym) i na początek sprawdził spójność file systemów, pamięć itp. Aktualizacja całego systemu też może pomóc. Usunięcie pliku xorg.conf (jeśli w ogóle istnieje) i ponowne utworzenie go (X -configure). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2009 Może coś z portem PS/2 czy USB? Spróbuj przepiąć do innego portu USB. Jesteś pewny, że myszka działa w 100%? Co pokazuje polecenie dmesg po podłączeniu myszki? (odpal tak około 10 sekund po podpięciu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2009 Tak się sklada że ten komp pracuje od czasu do czasu z innym podłączonym dyskiem pod windows 2000 i tam problemów z myszą nie ma w ogóle. To na pewno nie jest problem sprzętu mój poprzedni post mysz przepinałem do innych portów. Jeżeli jeszcze działa to przepinam i komp rozpoznaje mysz bez problemu. Po awarii próbuje przepiąć gdzie indziej ale nawet nie nie zapala sie dioda. w tym samym czasie jak podepnę inne urządzenie pod usb to rozpoznaje to urządzenie natychmiast. Czyli jest to problem z myszą i tylko z myszą a nie z usb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Styczeń 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 Wlaśnie probowalem podłączyć mysz ps/2 za pomocą przejsciówki do portu usb. Efekt jeszcze gorszy niż poprzednio . Komp nie zobaczył myszy w ogóle W dniu dzisiejszym resetowalem kompa 15 razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi