Skocz do zawartości

Kilka Problemów

Crenos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem Fedory i w ogóle linuksa w domu.

Nie wiedziałem dokładnie gdzie mam umieścić ten temat nie chciałem pisać kilku postów.

Komputer:

Laptop HP Compac nx8220

Procesor 2.0 Pentium IV

RAM : 1GB

Grafika: ATI Radeon X600

Wifi: Intel ipw2200 -zintegrowana

Wifi USB: D-link DWA-140 RL2870

Fedora 10 i386 - pobrałem wszystkie aktualizacje związane z kernelem i wszystkimi pakietami

1. Problem jest taki, że wybrałem sobie środowisko graficzne KDE. Podczas instalacji jak chciałem odznaczyć wszystkie opcje związane z instalacją tzn. biuro / programowanie / serwery, niestety wywalał mi się instalator. Więc zaznaczyłem biuro-dom i instalacje wtedy ruszała. Natomiast oprócz pakietów KDE zainstalował mi się też Gnome. Moje pytanie brzmi jak odinstalować wszystkie pakiety związane z Gnome.

2. Generalnie mój komputer nie jest turbo szybki ale powiem że Fedora strasznie mi "muli" szybciej działała mi vista :). Możliwe że przyspieszy mi w momnecie kiedy odinstaluje Gnome. Od razu zaznaczam nie mam zainstalowanych żadnych upiększaczy typu compiz, zwykła podstawowa instalacja. Jak można przyspieszyć działanie systemu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale działam na rozdzielczości 1680x1050.

3. Wifi z tym mam dziwny problem :) tzn coś ciekawego. Na początku miałem tylko zainstalowaną sieciówkę zintegrowaną iwp2200. I czasami łapał mi internet z mojego router-a mam go ustawionego bez zabezpieczeń ( stoi w innym pokoju ) na razie, żeby po testować i ewentualnie ustawić w tryb N i używać wifi przez usb. Zainstalowałem sterowniki do D-linka. I teraz zaczyna się ciekawie :) obie sieciówki mają duuużo lepszy zasięg widzą więcej sieci. Ale pracują przez jakieś 30 min i tracą połączenie z moim routerem. Muszę zrestartować cały system i wszystko działa. Próbowałem położyć oba interfejsy eth1 i ra0 ale po rozłączeniu nie mam dostępu ( zalogowany jestem jako root :) do polecenie ifconfig eth1/ra0 down.

4. Problem z Apache-m. Pierwsze podejście instalacją samego apacha wg poradnika znalezionego w necie krok po kroku. Wszystko jest zrobione było jak napisałem. Ale pojawiał się komunikat że nie mam dostępu do folderu gdzie będzie znajdowała się strona www. Sfrustrowany odinstalowałem apache i zainstalowałem nginx ( opierając się o tutorialu ), wszystko ok ale wyskakiwał mi błąd 403 forbiden :). Oczywiście wygooglałem na temat tych błędów troszkę. Poczyniłem odpowiednie ustawienia i nadal nic. Wyłączyłem SELinux, folder z www dostałe z polecenia chmod -R 777 ( albo odwrotnie z tymi parametrami nie pamiętam ale efekt był taki że katalog i pliki dostały wszystkie uprawnienia ). Sprawdziłem Iptables nie mam tam żadnej blokady ani na localhost ani na 127.0.0.1. I powiem że skończyły mi się pomysły.

Podejrzewam, że przydałoby się żebym wkleił jakieś logi itp :) ale nie mam pojęcie które. Wiec prosiłbym o ewentualne sugestie co mam wkleić.

Jeden problem per topic, pamiętaj.

1) To nie takie proste, mówimy o setkach zależności, również do programów, których pewnie nadal będziesz chciał używać. Mógłbyś wykonać "yum remove gnome-desktop", ale lepszym rozwiązaniem byłoby chyba skorzystanie z nakładki typu yumex i usuwanie po kolei wybranych pakietów. W ten sposób masz większą kontrolę nad usuwanymi zależnościami.

2) A masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej?

4) W jaki posób instalujesz Apache? Chyba nie ze źródeł? Jak wygląda httpd.conf?

Jeden problem per topic, pamiętaj

Poprawie się następnym razem

1) To nie takie proste, mówimy o setkach zależności, również do programów, których pewnie nadal będziesz chciał używać. Mógłbyś wykonać "yum remove gnome-desktop", ale lepszym rozwiązaniem byłoby chyba skorzystanie z nakładki typu yumex i usuwanie po kolei wybranych pakietów. W ten sposób masz większą kontrolę nad usuwanymi zależnościami.

Jest możliwość instalacji Fedory żeby się tyle niepotrzebnych rzeczy nie instalowało. Jak będę czegoś potrzebował to doinstaluje. Może byc instalacje z poziomu konsoli tylko nie wiem czy gdzieś taką tutorial jest. Jestem skłonny zainstalować jeszcze raz Fedorę

2) A masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej?

Zainstalowane i poprawnie mi znajduje model. Robiłem wg tutoriala z forum.

4) W jaki posób instalujesz Apache? Chyba nie ze źródeł? Jak wygląda httpd.conf?

Tak jak wspomniałem wszystko instalowałem z pomocą tutoriali. A instalację nginx-a robiłem wg tego tutoriala http://www.howtoforge.com/installing-nginx...rt-on-fedora-10

A zawartość httpd.conf przekleję jak tylko wrócę do domu :)

Chyba jest coś z wstawianiem cytatów dlatego zrobiłem to pogrubioną czcionką

Jeśli przeszkadza Ci Gnome, to masz pecha, bo to jest domyslne środowisko graficzne w Fedorze. Stąd m.in. gdm a nie kdm jako menedżer logowania i stąd kolejne szależnosci zmuszające do instalacji kolejnych pakietów/bibliotek gtk. Nie pozbędizesz się tego tak łatwo.

Nie licz również na to, że po odinstalowaniu Gnome przyspieszysz radykalnie system. To nie desktop decyduje i jeśli już to IMHO KDE jest cięższy. To wyłącznie moje zdanie i proszę wszystkich o nie rozpalanie tu dyskusji o wyższości KDE na Gnome i na odwrót. Osobiście zresztą korzystam z XFCE, które jest stosunkowo lekkie, chociaż opiera się na bibliotekach Gnome/Gtk.

Zastanowiłbym się raczej, które usługi są mi zbędne i powyłączał. InIrudeBwoy się wykazał, napisał i przypiął stosowny wątek na ten temat.

Poza tym warto trochę poobserwować system (top, htop) i sprawdzić jakie procesy zżerają zasoby.

2. Generalnie mój komputer nie jest turbo szybki ale powiem że Fedora strasznie mi "muli" szybciej działała mi vista :) . Możliwe że przyspieszy mi w momnecie kiedy odinstaluje Gnome.

Pamiętaj. To nie jest Windows. Tutaj ilość zainstalowanego oprogramowania nie ma żadnego znaczenia na szybkości komputera. Jedynie uruchomione programy/usługi mają minimalne znaczenie. Większe ilość pamięci RAM i rozmiar SWAP. Podaj ile masz RAM i SWAP.

Jeśli chcesz mieć tylko środowisko KDE, bez gnome-a i zależności od niego, to wystarczy pobrać Fedora-livecd-KDE i z niego zainstalować Fedorę.

Być może jak dobrze pójdzie, to w F11 będzie opcja "instalacji minimalnej", czyli tylko niezbędne do uruchomienia systemu paczki, później będzie można sobie dostosować co się chce (aczkolwiek przez zależności i tak później się pewnie skończy jak w domyślnej instalacji ;] ).