Skocz do zawartości

Usunąłem Pulseaudio

InIrudeBwoy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdenerwowałem się dzisiaj i usunąłem PulseAduio ponieważ non stop się wyłączało. Teraz dźwięk działa ale tylko i wyłącznie w jednym programie. Żeby obejrzeć film muszę wyłączyć amaroka i włączyć film. O dziwo pomimo usunięcia PUlseAudio nadal jest na liście w "Ustawieniach systemowych". Nie mam .asoundrc. Czego mi brakuje, niech mnie ktoś oświeci.

su

yum install alsa*

yum erase pulseaudio

yum erase pavucontrol

Ja też miałem przed tą operacją VLC i działa i to z ALSA. Co prawda mam GNOME ale może w KDE też zadziała. Problemem u ciebie może być to, że może tak jak ja instalowałeś z Live CD i u mnie ALSA nie była zainstalowana, to znaczy była do wyboru ale nie działała.

Ok, nic z tego. Dodałem wszystko co ma alsa w nazwie i nadal amarok sobie gra a filmy flash albo vlc martwa cisza. Ustawienia systemowe nadal pokazują tylko kartę Intel. Pamietam, że dawno temu należało stworzyć jakiś plik konfiguracyjny który umożliwiał odtwaranie dźwięku z paru źródeł jednocześnie. Czy to jest aktualne w tej wersji?

Pulseaudio-libs pociaga za sobą java i parę innych rzeczy. Na pewno mam to usunąć?

W tej chwili mam tylko dwa pakiety z pulseaudio

pulseaudio-libs-0.9.14-1.fc10.x86_64

pulseaudio-core-libs-0.9.13-6.fc10.x86_64

Pulseaudio-core-libs nie ma żadnych zależności.

Ja nie usuwałem z prostego powodu - pozbyłbym się prawie całego GNOME, a tylko to środowisko graficzne ma zainstalowane ;) U mnie wszystko się 'auto-magicznie' po usunięciu PA poprzestawiało samo - nic nie musiałem zmieniać/ustawiać. Dlatego sądzę, że w KDE trzeba coś ręcznie przestawić, w jakimś ichnim panelu sterowania, czy osobno w programach. Niemożliwością jest, by przy zainstalowanej alsie, a zaraz po usunięciu PA nagle przestał wydobywać się dźwięk.

Niemożliwością jest, by przy zainstalowanej alsie, a zaraz po usunięciu PA nagle przestał wydobywać się dźwięk.
Nie wiem czy jest niemożliwością, ale potwierdzam, że po wywaleniu wszystkiego co dotyczy PA z wyjątkiem wspomnianego wcześniej pulseaudio-libs wszelkie mutimedia związane z dźwiekiem przełączyły mi się na ALSA. Z wyjątkiem Totema chyba, ale to mnie nie boli bo nie korzystam. Desktop XFCE (czyli oparty na bibliotekach Gnome), ale mam sporo rzeczy z KDE z Amarokiem na czele.