InIrudeBwoy Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Witam, Zdenerwowałem się dzisiaj i usunąłem PulseAduio ponieważ non stop się wyłączało. Teraz dźwięk działa ale tylko i wyłącznie w jednym programie. Żeby obejrzeć film muszę wyłączyć amaroka i włączyć film. O dziwo pomimo usunięcia PUlseAudio nadal jest na liście w "Ustawieniach systemowych". Nie mam .asoundrc. Czego mi brakuje, niech mnie ktoś oświeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 KDE, tak? A co Ci zostało z PA w nazwie? Powinno tylko 'pulseaudio-libs'. W programach przestawiałeś na alsę? Ja po usunięciu mam wszystko w porządeczku, ale używam GNOME. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Usuń pakiet kdesettings-pulseaudio (lub coś podobnego, a PA nie bedzie sie pokazywał w Ustawieniach systemowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Usunąłem wszystko, został tylko pakiet pulseaudio-libs. Nie moge go usunąć bow zależnościach jest vlc. Ale nadal to samo, muza gra tylko w jednym programie. Co prawda w Ustawieniach systemowych teraz jest tylko moja karta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 A możesz w takim razie wywalić razem z vlc a potem zbudować paczkę dla vlc ? Już raz obchodziłem zależności w ten sposób, src.rpm normalnie z repo ściągałem i po przebudowaniu dostałem inne zależności (dziwne, kto te paczki robi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sna25 Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 su yum install alsa* yum erase pulseaudio yum erase pavucontrol Ja też miałem przed tą operacją VLC i działa i to z ALSA. Co prawda mam GNOME ale może w KDE też zadziała. Problemem u ciebie może być to, że może tak jak ja instalowałeś z Live CD i u mnie ALSA nie była zainstalowana, to znaczy była do wyboru ale nie działała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2009 Ok, nic z tego. Dodałem wszystko co ma alsa w nazwie i nadal amarok sobie gra a filmy flash albo vlc martwa cisza. Ustawienia systemowe nadal pokazują tylko kartę Intel. Pamietam, że dawno temu należało stworzyć jakiś plik konfiguracyjny który umożliwiał odtwaranie dźwięku z paru źródeł jednocześnie. Czy to jest aktualne w tej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 A usunales pulseaudio-libs ? rpm -e --nodeps pulseaudio-libs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 rpm -e --nodeps pulseaudio-libs"--nodeps" - kiepski pomysł. Kilka innych rzeczy może bez tego nie działać poprawnie m.in. środowisko Gnome. Skąd takie dzikie pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Pulseaudio-libs pociaga za sobą java i parę innych rzeczy. Na pewno mam to usunąć? W tej chwili mam tylko dwa pakiety z pulseaudio pulseaudio-libs-0.9.14-1.fc10.x86_64 pulseaudio-core-libs-0.9.13-6.fc10.x86_64 Pulseaudio-core-libs nie ma żadnych zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Hmm, jak wroce do domu to sprawdze, bo juz zapomnialem. Od razu po instalacji F10 wywalilem wszystko co miallo w nazwie pulseaudio, potem chyba rzeczywiscie musialem cos dodac bo mplayer zamilkl, ale Gnome, KDE dzialay bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Ma zostać tylko 'pulseaudio-libs'. Jak dla mnie wygląda to na problem leżący po stronie KDE, skoro masz alsę zainstalowaną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Sprawdzilem, tbed ma racje po tym jak odinstalowalem 'pulseaudio-libs' musialem je przywrocic, zeby miec dzwiek w mplayerze, ale reszte wywal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Ja nie usuwałem z prostego powodu - pozbyłbym się prawie całego GNOME, a tylko to środowisko graficzne ma zainstalowane U mnie wszystko się 'auto-magicznie' po usunięciu PA poprzestawiało samo - nic nie musiałem zmieniać/ustawiać. Dlatego sądzę, że w KDE trzeba coś ręcznie przestawić, w jakimś ichnim panelu sterowania, czy osobno w programach. Niemożliwością jest, by przy zainstalowanej alsie, a zaraz po usunięciu PA nagle przestał wydobywać się dźwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Niemożliwością jest, by przy zainstalowanej alsie, a zaraz po usunięciu PA nagle przestał wydobywać się dźwięk.Nie wiem czy jest niemożliwością, ale potwierdzam, że po wywaleniu wszystkiego co dotyczy PA z wyjątkiem wspomnianego wcześniej pulseaudio-libs wszelkie mutimedia związane z dźwiekiem przełączyły mi się na ALSA. Z wyjątkiem Totema chyba, ale to mnie nie boli bo nie korzystam. Desktop XFCE (czyli oparty na bibliotekach Gnome), ale mam sporo rzeczy z KDE z Amarokiem na czele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi