pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Elo. Wczoraj zainstalowałem fedorę, a dziś zacząłem ją sobie konfigurować. Po instalacji mam rozdzielczość 1400x1050, a chę mieć 1280x1024. Wszedłem więc w Ustawienia Systemowe kliknąłem Ekran i... ekran zrobił się czarny i po chwili wyłączył się monitor. Moja karta to Ati radeon x600. Nie zabardzo wiem gdzie znajduje się plik xorg.conf, żeby w nim pogżebać (to moja pierwsza fedora, a z red hatowskich systemów miałem tylko opensuse przez tydzień) Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Przenoszę na "łączkę". Przeszukaj i poczytaj forum. Skorzystaj z wpisów w mojej sygnaturze. Zapoznaj sie z podstawami systemu → http://docs.fedoraproject.org/ i wiele innych linków, które pojawiają się w postach na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Dokumentację przeszukiwałem przed założeniem watku, ale jest dla mnie mało czytelna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 z red hatowskich systemów miałem tylko opensuse przez tydzień Wkradł Ci się do tego stwierdzenia spory błąd rzeczowy. SuSE niewiele ma wspólnego z Red Hatem, więcej już z Microsoftem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 To może tak. Jako root daj w konsoli polecenie init 3. Teraz zaloguj się jako root i daj polecenie X -configure. W katalogu /root powinien znaleźć się plik xorg.conf.new. Teraz mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf Na koniec polecenie startx i spróbuj jeszcze raz z tym ekranem. Co do sterowników karty graficznej to być może potrzebujesz xorg-x11-drv-radeonhd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Zrobiłem jak mówiłeś, tylko jakiś błąd był przy mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak ale reszta poszła dobże, tylko nadal nie mogę zmienić rozdzielczości. Potem zainstalowałem to xorg-x11-drv-radeonhd ale nadal nic... Ps, Czy jest różnica między su a su - ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Edytuj jako root /etc/X11/xorg.conf i w sekcji "Screen" daj SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" EndSubSection Jak masz parę podsekcji "Display" to je usuń. Teraz reset X (ALT+CRT+Backspace) i zobaczymy. W F10 nie ma różnicy między su a su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Dzięki, wszystko pięknie teraz śmiga Można zamknąć wątek. // Jak mam do tematu dopisać [sOLVED] ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Nie jest to jednak eleganckie rozwiązanie, ponieważ nie zmienisz rozdzielczości na wyższą niż wpisaną w xorg.conf. Co do sterownika, to musiałbyś zmienić Driver w sekcji "Device" na radeonhd. Ale to na pewno nie wszystkie modyfikacje jakie trzeba by było wprowadzić do xorg.conf. Sam mam kartę Nvidii, więc nie bardzo Ci tu pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 To chyba jakiś bug w kde, że się tak wywala. Też tak miałem. Zaktualizowałem kde do nowszej wersji (z repo kde) i problem zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Wkradł Ci się do tego stwierdzenia spory błąd rzeczowy. SuSE niewiele ma wspólnego z Red Hatem, więcej już z Microsoftem openSUSE jest sponsorowane przez firmę Novell :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 (...)Novell :-)No właśnie Czyli bliżej MS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 No właśnie Czyli bliżej MS. No wiem tylko tyle, że obie firmy współpracują ze sobą bodajże od trzech lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Pewnie pixelmaster miał na myśli fakt, że Red Hat i SuSE bazują na pakietach rpm (czy raczej SuSE korzysta z rpm Red Hata). Osobiście nawet już nie sprawdzam, jak tam, np: nowe Ubuntu się sprawuje, jak nie ma rpm to nie mogę jakoś tego faktu strawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Po tej wypowiedzi mój mózg (tak, tak posiadam go ) zakodował, RedHat -> OpenSuse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi