pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 No zobaczyłem, że jest nowe KDE, i mam ptanie. Jak je sobie w łatwy sposób zaktualizować ? Na kde.org nie mogę znaleźć instrukcji instalacji dla fedory, czy mogę użyć dla jakiegoś innego linuksa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Wchodzisz sobie tutaj, ściągasz plik kde.repo. kopiujesz go do /etc/yum.repos.d. Jako root yum groupinstall "KDE" --enablerepo=kde-testing Jak widzisz KDE 4.2 znajduje się jeszcze w repozytorium testowym, aczkolwiek sam używam i nie narzekam. Czyli jednak klikał nie będziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Coś mi nie działa [root@localhost petrus]# yum groupinstall "KDE" --enablerepo=kde-testing Wczytane wtyczki: refresh-packagekit updates | 2.3 kB 00:00 kde-all | 1.9 kB 00:00 kde-all/primary_db | 90 kB 00:03 kde | 2.1 kB 00:00 kde/primary_db | 1.1 kB 00:00 kde-testing | 1.9 kB 00:00 kde-testing/primary_db | 139 kB 00:04 http://ftp.wcss.pl/pub/linux/fedora/linux/...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error > Próbowanie innego serwera lustrzanego. fedora | 2.8 kB 00:00 Ustawianie procesu grup kde/group | 5.4 kB 00:00 Ostrzeżenie: grupa KDE nie istnieje. Brak pakietów dostępnych do instalacji lub aktualizacji w żadnej z żądanych grup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Ups yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)" --enablerepo=kde-testing Chyba że to jakoś się teraz jeszcze inaczej nazywa. Można też tak yum install kdebase kdebase-workspace kdelibs kdenetwork kdeplasma-addons kdeutils kdemultimedia kdetoys kde-l10n-Polish kdegraphics kdepim --enablerepo=kde-testing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Dokladnie powinno byc tak: yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)" --enablerepo=kde-testing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Drugim sposobem nie ściąga się kdeedu kdegames, których nie używam (i co najważniejsze dla niektórych, w tym i mnie, nie aktualizuje się amarok). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Zrobiłem tym pierwszym sposobem, 151 MB do ściągnięca nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Proponuję Ci jeszcze wyłączenie repozytorium kde "po wszystkim". Edytujesz plik /etc/yum.repos.d/kde.repo i zmieniasz wszędzie gdzie jest enabled=1 na 0. Unikniesz w ten sposób niespodzianek(niekiedy przykrych), przy aktualizacji systemu na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Styczeń 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Wielkie dzięki, wszystko śmiga cacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2009 ja rowniez dziekuje! myslalem, ze KDE 4 mnie juz nie przekona, ale 4.2 na razie mnie powala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Właśnie wydano Kde 4.2.1. Jeśli ktoś używa kde.repo, to myślę że paczki pojawią się "lada dzień". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Czy korzystanie z tego repo to nie powoduje problemów z zależnościami? Może bym sobie ustawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Zaryzykuj z wtyczką yum-priorities. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Generalnie problemów żadnych nie doświadczyłem, wszystko ładnie chodzi. Wydaje mi się, że dobrze jest się zdecydować skąd pobierać kde, z aktualizacji czy z kde.repo. Dlatego też dodałem --exclude=kde* oxygen* do repozytorium aktualizacji. Cóż albo solidnie przetestowane paczki, albo dość szybko nowa wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Spasuję, przemyślałem sprawę i przypomniałem sobie brata który kombinował z repo i uwalił parę razy system. Jak będę chciał obadać KDE to włączę rawhide. Dzięki chłopaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi