Skocz do zawartości

Krusader 2

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszedłem ostatnio na KDE 4.1 i starm sie przystosować do niego. Ostatnio postanowiłem zainstalować świetny (_menadżer_ → menedżer) ORT plików Krusader. W repo jest wersja Krusader: 2.0.0-beta2 "Space Odyssey". brakuje mi w menu kontekstowym (RClick menu) opcji archiwizacji tzn była w wersji 1.X opcja Opcje konquerora i w nich było rozpakuj spakuj jako tar itp W związku z tym mam pytanie czy komuś udało się jakoś być może skonfigurować krusadera 2.x tak aby te opcje posiadał

Z góry dzięki za wskazówki

pozdrawiam

MC'

To nie jedyny brak jaki zauważyłem.

W krusaderze 1.xx po kliknięciu myszką lub wciśnięciu entera na pliku archiwum zawartość pokazywała się w panelu. Można było sobie wygodnie oglądać, rozpakowywać/kopiować do drugiego panelu itd. Teraz otwiera mi się w zewnętrznym programie.

Cóż, zainstalowałem ręcznie kursadera 1.90 z repo F9, a w yum.conf dopisałem na razie "exclude=krusader". Poczekam na wersję stabilną.

Jeśli ktoś znalazł sposób na powyższe problemy, to ja bym tez chętnie poznał rozwiązanie.

Dziwna sprawa z tym otwieraniem archiwów. Po przesunięciu w ustawienia->protokoły skojarzeń archiwów do protokołu krarc zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Jak dałem ustawienia domyślne, archiwa tar.gz nagle zaczęły otwierać się w krusaderze, a tar.bz2 już w zewnętrznym archiwizerze. Pomogło dodanie application/x-bzip i application/x-bzip-compressed-tar do protokołu tar.

Co do menu kontekstowego to chyba na razie trzeba się zadowolić poleceniami pakuj i rozpakuj z menu plik :(

(...) trzeba się zadowolić poleceniami pakuj i rozpakuj z menu plik :(
W sumie są jeszcze skróty klawiszowe i do klikania ikony na toolbarze (a jak nie ma to można dodać). Ale menu poręczne było.

[EDIT]

Dzięki sokar620 za naprowadzenie. Poszedlem na łatwiznę i kliknąłem "Domyślnie" w protokołach - archiwa otwieraja mi się już w panelach.

Faktycznie tego otwierania tez nie miałem ale dziwna rzecz to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT zdziała może tylko podam dokładnie

Ustawienia>Konfiguracja Krusadera|protokoły i potem domyślne i zastosuj credits to sokar

i faktycznie archiwa otwierają się w panelu :)

• 3 months later...

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum

odświeżyłem temat, bo zaistalowałem właśnie wersję: 2.0.0 "Mars Pathfinder" na Fedorze 10

miałem nadzieję, że brak mozliwości wyboru protokołu (dostępny jest tylko FTP) podczas połączeia sieciowego, był bolączką wersji 2.0.0-beta2 "Space Odyssey", ale widzę, że nic się nie zmieniło

jest jakieś rozwiązanie, oprócz downgrade-u do wersji 1.9 ?

pozdrowienia

u mnie na liście rozwijanej jest tylko ftp://
Jeszcze raz: podasz więcej szczegółów? Bo wróżki mają wolne, nie wiadomo czy wrócą.

Nie wiem jak inni, ale ja nie mam pojęcia o jakiej znowu liście rozwijanej piszesz? :blink:

A w ogóle to jakiś problem w pasku wpisać "smb://" czy "nfs://"?

[...]z punktu widzenia systemu plików...
Coś w tym jest, ale to już temat na osobny wątek ;)

Sądzę, zgaduję, że chodzi o "protokół" w takim samym sensie jak "protokołem" w Krusaderze jest np. virt:// ;)

... liście rozwijanej piszesz? :blink:

"nowe polaczenie sieciowe", CTRL-N

A w ogóle to jakiś problem w pasku wpisać "smb://" czy "nfs://"?

żaden, ale myślałem, że coś się da dokonfigurować, bo poprzednie rozwiązanie było bardzo pomocne, do wyboru był protokół, a w polu serwer pozostawały do wyboru zapamiętanie adresy

pozdrawiam

OK, nawet nie wiedziałem o takiej opcji.

Odpowiedź serwisowa :\ U mnie działa. Mam smb, fish, sftp.

NFS? A masz włączony i działający serwis? Tak w ciemno strzelam, bo nie mam NFS, ale całkiem świadomie wyłączyłem tę usługę.

działa, bo masz 1.9

u mnie tez działało

mam NFS

to chyba problem na styku Gnome - Kde, bo np. kdesu też nie dostałem, a poprzednio było i założe się, że przyszło z Krusaderem

przepraszam purystów, że użyłem "protokół" w tak szerokim znaczeniu

podrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...