MC' Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Witam, Przeszedłem ostatnio na KDE 4.1 i starm sie przystosować do niego. Ostatnio postanowiłem zainstalować świetny (_menadżer_ → menedżer) ORT plików Krusader. W repo jest wersja Krusader: 2.0.0-beta2 "Space Odyssey". brakuje mi w menu kontekstowym (RClick menu) opcji archiwizacji tzn była w wersji 1.X opcja Opcje konquerora i w nich było rozpakuj spakuj jako tar itp W związku z tym mam pytanie czy komuś udało się jakoś być może skonfigurować krusadera 2.x tak aby te opcje posiadał Z góry dzięki za wskazówki pozdrawiam MC' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 To nie jedyny brak jaki zauważyłem. W krusaderze 1.xx po kliknięciu myszką lub wciśnięciu entera na pliku archiwum zawartość pokazywała się w panelu. Można było sobie wygodnie oglądać, rozpakowywać/kopiować do drugiego panelu itd. Teraz otwiera mi się w zewnętrznym programie. Cóż, zainstalowałem ręcznie kursadera 1.90 z repo F9, a w yum.conf dopisałem na razie "exclude=krusader". Poczekam na wersję stabilną. Jeśli ktoś znalazł sposób na powyższe problemy, to ja bym tez chętnie poznał rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Dziwna sprawa z tym otwieraniem archiwów. Po przesunięciu w ustawienia->protokoły skojarzeń archiwów do protokołu krarc zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Jak dałem ustawienia domyślne, archiwa tar.gz nagle zaczęły otwierać się w krusaderze, a tar.bz2 już w zewnętrznym archiwizerze. Pomogło dodanie application/x-bzip i application/x-bzip-compressed-tar do protokołu tar. Co do menu kontekstowego to chyba na razie trzeba się zadowolić poleceniami pakuj i rozpakuj z menu plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 (...) trzeba się zadowolić poleceniami pakuj i rozpakuj z menu plik W sumie są jeszcze skróty klawiszowe i do klikania ikony na toolbarze (a jak nie ma to można dodać). Ale menu poręczne było. [EDIT] Dzięki sokar620 za naprowadzenie. Poszedlem na łatwiznę i kliknąłem "Domyślnie" w protokołach - archiwa otwieraja mi się już w panelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 Faktycznie tego otwierania tez nie miałem ale dziwna rzecz to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT zdziała może tylko podam dokładnie Ustawienia>Konfiguracja Krusadera|protokoły i potem domyślne i zastosuj credits to sokar i faktycznie archiwa otwierają się w panelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum odświeżyłem temat, bo zaistalowałem właśnie wersję: 2.0.0 "Mars Pathfinder" na Fedorze 10 miałem nadzieję, że brak mozliwości wyboru protokołu (dostępny jest tylko FTP) podczas połączeia sieciowego, był bolączką wersji 2.0.0-beta2 "Space Odyssey", ale widzę, że nic się nie zmieniło jest jakieś rozwiązanie, oprócz downgrade-u do wersji 1.9 ? pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 (dostępny jest tylko FTP)Wg mnie dostępny jest jeszcze co najmniej smb://, prawdopodobnie również inne. Może wyjawisz nam o jaki protokół Tobie chodzi? Więcej szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 u mnie na liście rozwijanej jest tylko ftp:// w poprzedniej wersji mialem chyba jeszcze smb, sftp i nfs tez by się przydał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 u mnie na liście rozwijanej jest tylko ftp://Jeszcze raz: podasz więcej szczegółów? Bo wróżki mają wolne, nie wiadomo czy wrócą. Nie wiem jak inni, ale ja nie mam pojęcia o jakiej znowu liście rozwijanej piszesz? A w ogóle to jakiś problem w pasku wpisać "smb://" czy "nfs://"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 Tak to czytam, i zastanawiam się nad zasadnością "podciągania" NFSa pod ftp i cifs. Przeca on jest praktycznie niewidoczny z punktu widzenia systemu plików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 [...]z punktu widzenia systemu plików...Coś w tym jest, ale to już temat na osobny wątek Sądzę, zgaduję, że chodzi o "protokół" w takim samym sensie jak "protokołem" w Krusaderze jest np. virt:// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 ... liście rozwijanej piszesz? "nowe polaczenie sieciowe", CTRL-N A w ogóle to jakiś problem w pasku wpisać "smb://" czy "nfs://"? żaden, ale myślałem, że coś się da dokonfigurować, bo poprzednie rozwiązanie było bardzo pomocne, do wyboru był protokół, a w polu serwer pozostawały do wyboru zapamiętanie adresy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 OK, nawet nie wiedziałem o takiej opcji. Odpowiedź serwisowa :\ U mnie działa. Mam smb, fish, sftp. NFS? A masz włączony i działający serwis? Tak w ciemno strzelam, bo nie mam NFS, ale całkiem świadomie wyłączyłem tę usługę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 działa, bo masz 1.9 u mnie tez działało mam NFS to chyba problem na styku Gnome - Kde, bo np. kdesu też nie dostałem, a poprzednio było i założe się, że przyszło z Krusaderem przepraszam purystów, że użyłem "protokół" w tak szerokim znaczeniu podrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Maj 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2009 U mnie też działa - Krusader 2.0.0. - ftp://, sftp://, smb:// i fish:// są obecne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi