patryk_f Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Mam pewne spostrzeżenie jakie nasunęło mi się po cyrkach z moją instalacją fedora 9. wnerwiłem się bo mi sie nie odpałił X tylko czarny elran i komunitat od systemu monitora "poza częstotliwością" Jsk tak czytam posty ludzi którzy mają jakieś problemy z Geforce to wydaje mi się że ich problemy mają taki sam rodowód. brak w momencie instalowania systemu sterownika NVidia Dziękuję tym którzy mi poradzili jak sobie z tym poradzić. Szkoda mi jednak tego postu na forum bo coś mi sie wydaje że powinno to być trochę inaczej załatwione. Przyczyna była prosta. Na płycie isnstalacyjnej nie było sterownika do GeForce8200 to jest sterownik NVidia. coś mi sie wydaje że ten sterownik powinien być na płycie. Można wybaczyć jaego brak w przypadku gdy ten producent dopiero startuje z daną kartą ale z czasem jego dołączenie powinno być obowiązkiem bo inaczej coraz więcej ludzi będzie miało z tym problemy Mozna oczywi ście wysunąć wniosek że to przecież nie problem tylko dołączyć dodatkowe repozytorium zrób to , i to, i to. ale to jest przecież "postępowość wsteczna"(wg Zaorskiego). kompletny antyautomatyzm. Ta sprawa byłaby wielokrotnie prostsza gdyby ten sterownik znalazł sie na plycie instalacyjnej. Przeglądam własnie posty dotyczące sterowników ATI i coś mi sie wydaje że z nimi jest podobny problem. Sprawa sterowników to powinien być problem dla kogoś kto składa płytę instalacyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Zamkniętych sterowników nigdy nie było i nie znajdą się one w Fedorze. To nie jest "problem" ludzi tworzących płyty instalacyjne Fedory. Filozofia wydawców Fedory jest prosta - tylko open source w oficjalnym wydaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Temat nie dotyczy bezpośrednio konkretnego problemu - jako przyczynek do dyskusji przenosze do "Hyde Park". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Zamkniętych sterowników nigdy nie było i nie znajdą się one w Fedorze. To nie jest "problem" ludzi tworzących płyty instalacyjne Fedory. Filozofia wydawców Fedory jest prosta - tylko open source w oficjalnym wydaniu. Chyba raczej Free Source Ewentualnie FLOSS AFAIK nie każdy 'open source' może się znaleźć w Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 patryk_f - reasumując co tutaj koledzy stwierdzili - sterownik nvidii nie nie jest na płycie z tego samego powodu, z którego RPMFusion nie jest automatycznie dostępny... bo w USA mają po**** (popsute) prawa patentowe i dla świętego spokoju wszystko co nie jest Free Source nie jest domyślnie zainstalowane - z tego samego powodu nie masz obsługi mp3 od początku itd... Dlaczego Ubuntu takich cudów nie ma? Bo Fedorę sponsoruje RedHat i tak sobie życzy. // Co nie zmienia faktu, że osobiście wolałbym mieć wszystko ad hoc bez cudowania ;p. Włącznie z całym zapleczem tysiąca sterowników przygotowanych specjalnie dla Fedory ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Od takich pełnych, ładnych i w ogóle są spiny Fedory np Omega. Może warto się tym zainteresować a nie narzekać na prawo patentowe USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 (...)Co nie zmienia faktu, że osobiście wolałbym mieć wszystko ad hoc bez cudowania ;p. Włącznie z całym zapleczem tysiąca sterowników przygotowanych specjalnie dla Fedory ;p.Takie np. rpmfusion-nonfree-drivers i zapytanie przy instalacji czy je włączyć. @Adi1981 - słuszna uwaga, np. programy oparte na Artistic licence jakiś czas temu zostały wycofane z Fedory, o ile się dobrze orientuję, powodem były nieścisłości w tej licencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 ... Jsk tak czytam posty ludzi którzy mają jakieś problemy z Geforce to wydaje mi się że ich problemy mają taki sam rodowód. brak w momencie instalowania systemu sterownika NVidia ... No, ja niestety nie bede wdawal sie w polemike o wyzszosci jednego sterownika nad innym, chcialbym tylko zaznaczyc, ze na plycie jest sterownik dla kart Nvidii (a nawet dwa rozne sterowniki, jednak jeden w nadal mocno rozwojowej wersji), a nazywaja sie one nv i nouveau... Na co dzien mam i uzywam 4 kompow z kartami tej firmy - GF2 Pro/GTS (wg. nomenklatury Nvidii linia legacy], GF4 Ti4100 (96xx), GF8600GTS i GF9800GTX+ wszystkie te karty wstaja na domyslnym nv w poprawnej rozdzielczosci (czyt.: rozdzielczosc natywna monitorow LCD do ktorych sa podlaczone + odpowiednie odswiezanie) na F9/F10 i to zarowno przy instalacji jak i odpaleniu LiveCD oraz dla obu uzywanych przeze mnie arch. - 32bit i 64bit. Oczywiscie niedostepna jest sprzetowa obsluga akceleracji 3D, ale to juz zupelnie inny problem... Reasumujac - wolne sterowniki sa i sa dostepne out of the box, nie maja jedynie poki co sprzetowej akceleracji 3D a zrodla problemow z rozdielczoscia/odswiezaniem w najnowszych wersjach Fedory szukal bym raczej w miernej jakosci monitorach i/lub kartach (niepoprawna/ograniczona obsluga DDC/DDC2/DDC2B) a nie w sterowniku... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 W odpowiedzi na resumację: Gdyby działały to nie byłoby problemu. Niestety jest czarny ekran i wnerwoiny własciciel komputera. Nie jestem jakimś szalonym komputerowcem co podkręcając kartę chce wejść na orbitę okołoziemską. Co do sterowników nv i novaux to zadalem pytanie na forum i udzielili mi odpowiedzi że są w fazie prób i nie działają zbyt dobrze. Tu nie chodzi o superparametry typu 3d ale o to aby cokolwiek działało i instalacja przebiegała bezproblemowo. a jak czytam to jednak tak nie jest nie tylko u mnie Co do kiepskich kart mam GeForce8200 monitor belinea S1W1925 1440pix x 900 pix. to nie jest raczej zabytek ani kiepska jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 (...) a nazywaja sie one nv i nouveau(...) Przed nouveau jeszcze daleka droga do osiągnięcia stabilności którą posiada nv - moim zdaniem w ogóle nie powinno się go jeszcze dołączać do Fedory. Wydaje mi się, że liczba problemów z X serwerem wzrosła od momentu, kiedy nie jest wymagany xorg.conf - czy ktokolwiek z Was korzysta z tego rozwiązania, zdając się na automatyczną konfigurację ? Skoro są dwa sterowniki dla kart Nividii, to który jest ładowany domyślnie (u mnie X -configure zapisuje w xorg.conf nouveau, więc na tej podstawie wyciągam, być może błędny, wniosek że to jest domyślnie ładowany sterownik). @patryk_f sterownik nv nie wspiera 3d, poza tym jest od w Fedorze od bardzo dawna i działa dobrze - "faza prób" to chyba lekka przesada. PS. X serwer 1.6 ma mieć domyślnie wyłączony skrót Alt+Crtl+Backscape - dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi