marciek Napisano Marzec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2009 (edytowane) Mam podłączony telewizor HD i nie mogę dać rady z rozdzielczością. Jeśli dam na rozdzielczość - Auto czy "1280x720" (rozdzielczość telewizora) mam lekko większy obraz w porównaniu do telewizora, tzn widzę polowe paska zadań. da się jakoś dostosować ? konfiguruje w " nvidia-settings" Edytowane Marzec 18, 2009 przez WalDo literówka w tytule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2009 Obawiam się, że twój telewizor tak ma. Ja mam starego JVC i również jest ten problem - myślę, że producent w dobrej wierze "obciął" trochę brzegi ekranu, żeby obraz mógł być większy. Taki jakby zoom, którego nie da się wyłączyć. Obejrzyj kiedyś jakiś program o ekonomii, albo agrobiznes, tak żeby na dole były paski z wynikami giełdy i inne takie. Jeśli mam rację, to też będa poprzycinane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziojedi Napisano Marzec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2009 Obawiam się, że twój telewizor tak ma. Ja mam starego JVC i również jest ten problem - myślę, że producent w dobrej wierze "obciął" trochę brzegi ekranu, żeby obraz mógł być większy. Taki jakby zoom, którego nie da się wyłączyć. Wydaje mi sie, iz nie masz racji. U mnie jest podobny problem: Niestety rowniez nie moge sobie z nim poradzic. Podlaczajac komputer z xp, jest mozliwosc "dopasowania ekranu do monitora", czy cos w tym stylu i wszystko jest wtedy ok, takze - da sie. Tylko nie wiem, jak sobie poradzic z tym problemem na linuksie. p.s. probowalem na kilku kartach graficznych (ati, nvidia) i caly czas to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Marzec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2009 Podobny problem wystepuje tez na telewizorach Crt (przynajmniej u mnie wystepowal) Zmiencie rozdzielczosc na ekranie komputera dopasowujac ja do rozdzielczosc telewizora, powinno pomoc. Problem (ktorego tez nie rozwiazalem) to ustalenie oddzielnych rozdzielczosci na ekran komputera oraz telewizor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciek Napisano Marzec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2009 Wydaje mi sie, iz nie masz racji. U mnie jest podobny problem: Niestety rowniez nie moge sobie z nim poradzic. Podlaczajac komputer z xp, jest mozliwosc "dopasowania ekranu do monitora", czy cos w tym stylu i wszystko jest wtedy ok, takze - da sie. Tylko nie wiem, jak sobie poradzic z tym problemem na linuksie. p.s. probowalem na kilku kartach graficznych (ati, nvidia) i caly czas to samo. Pozwoliłem cały tekst zacytować, Ponieważ o to właśnie chodzi. Ma ktoś na to lekarstwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2009 Dużo ciekawych opcji ma aplikacja xrandr. Po za tym wiele z nich można wpisać do xorga np. DisplaySize width height (w milimetrach) http://linux.die.net/man/5/xorg.conf . IMO problem na pewno jest do rozwiązania, ale nie pomogę, bo nie mam nawet takiego tv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi