marcin87 Napisano Marzec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Witam. Jestem początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Założyłem malą sieć składającą się z dwóch komputerów. Przy komputerze z windowsem xp mam zainstalowaną drukarkę. Zainstalowałem ją w (_linuxie_ → Linuksie) ORT (to znaczy on ją sam znalazł) ale drukarka nie drukuje. Nie bardzo wiem co robić. Czy to coś z siiecią czy oprogramowanie drukarki na nic. Nie mogę jej do komputera z fedorą podłączyć bo to laptop. Mam nadzieję że nie nie przeczytam zaraz że od tego jest google, bo już pół dnia szukam i już nie wiem co wpisywać w pole do wyszukiwania . Pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Nie mogę jej do komputera z fedorą podłączyć bo to laptop.Dlaczego nie? Wg http://tech.yahoo.com/ps/hp-deskjet-840c/1990321095 drukarka ma interfejs usb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Na początek pytanie czy ta drukarka po stronie Windows została udostępniona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin87 Napisano Marzec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Jest udostępniona. Drukarka jest podłączona do portu lpt1. Musiałbym zdobyć kabelek do USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Napisz co do tej pory zrobiłeś. Wg mnie najprostszym sposobem jest uruchomienie jako root system-config-printer wybranie przedostatniej opcji "Windows Printer via SAMBA" i dalej zgodnie ze wskazówkami. [EDIT] Aaaa i jeszcze jedno. Może najważniejsze Sprawdź czy masz włączony serwis cups /etc/init.d/cups status i jeśli wyłączona to "start" zamiast "status", żeby włączyć albo graficznie wyklikać to można → system-config-services jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin87 Napisano Marzec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Zainstalowałem właśnie w ten sposób. Wybrałem Windows Printer via SAMBA. Pokazała się tam nazwa drukarki, wybrałem ją itd. Klikam "Wydrukuj stronę próbną" i koniec. Stan wydruku dokumentu pokazuje "Przetwarzanie", i nic się nie dzieje, potem zmienia się na "Zatrzymana" cupsd (pid 2794) jest uruchomiony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 A URI drukarki na pewno poprawny? smb://grupa_robocza/komputer/drukarka? Wszystkie elementy poprawne? Ew. smb://<IP windowsow z drukarką>/drukarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin87 Napisano Marzec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Właśnie dziwnie to wygląda: smb://SIEC/MONIKA/E%24%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Disk%20%20%20%20%20%20Domy%09Drukarka Dużo procentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 No dziwnie Wklejałeś tę nazwę czy ręcznie wpisywałeś? Lepiej zrób po IP - kliknij "zmień" obo URI, wpisz <IP>/drukarka i kliknij na "Sprawdź" poniżej - od razu będziesz wiedzieć czy jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin87 Napisano Marzec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Drukuje! Wielkie dzięki za pomoc. Taki głupek ze mnie że nigdy bym na to nie wpadł (albo będąc już w podeszłym wieku ) A tą nazwę automatycznie mi wpisało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi