Skocz do zawartości

Kilka Pytań Dotyczących Instalacji

Liar

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory głównie używałem Ubuntu , jednak chciałbym się przenieść na Fedorę. W związku z tym mam kilka pytań dot. instalacji. Czy jak zainstaluje teraz Fedora 10 to będę mógł zrobić upgrade do wersji 11 bez reinstalki systemu? Jeśli zdecyduje się na wersję beta to czy po pojawieniu się finalnej wersji Fedory 11 będe musiał reinstalować system czy po prostu po updacie będę miał normalną stabilną wersję? Kiedy może wyjść finalna wersja 11 ? Proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem co ściągać heh:D

Czy jak zainstaluje teraz Fedora 10 to będę mógł zrobić upgrade do wersji 11 bez reinstalki systemu?

Tak

Jeśli zdecyduje się na wersję beta to czy po pojawieniu się finalnej wersji Fedory 11 będe musiał reinstalować system czy po prostu po updacie będę miał normalną stabilną wersję?

Tak

Kiedy może wyjść finalna wersja 11 ?

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/11/Schedule

Mam nadzieję, że pobierasz pełną instalkę a nie livecd. Nie wydaje mi się, żeby ta opcja była dostępna dla livecd. Może komuś się udało?

Odpalasz to tak samo jak w ubuntu w penym momencie będzie miał możliwość uruchomienia instalatora z parametrami, dorzuc po prostu ext4. Jest to na samym początku instalacji.

A to nie jest tak, że można utworzyć partycje ext4 na przykład w gparted i potem przy instalacji z livecd wybrać te partycje jako punkty montowania bez formatowania?

O co dokładnie chodzi ?
Podobno z niewyjaśnionych przyczyn znikają dane... Straszna historia :ph34r:

Przyczyny już zostały wyjaśnione:

http://www.h-online.com/open/Ext4-data-los...s--/news/112892

Jako workaround jeden z twórców ext4 proponuje m.in kupno UPS`a :)

https://bugs.edge.launchpad.net/ubuntu/+sou...781/comments/45

Patche są dostępne, jak chcesz możesz się bawić, ale nie wiem czy zostaną włączone do /stable w końcu czy może będą czekali aż twórcy programów poprawią felerne, źle napisane aplikacje nie zamykające poprawnie plików.

Kiedyś na LiveCD F8 próbowałem dopisać xfs przy starcie, ale instalator to olał. Bo to taki straszny gotowiec jest.

Co do ext4 w F10 to ja mam /home na tym, danych nie zgubiłem jeszcze, upsa nie mam, / na xfs i czekam na dzień sądu jak mi kiedyś to wszystko pier#$%^-e z braku prądu :unsure:

Przy okazji, będzie btrfs dostępny w F11 (tak wiem, mocno testowy=nie używać. Czy to cudo będzie przydatne tylko panom z serwerowni?