Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Do tej pory głównie używałem Ubuntu , jednak chciałbym się przenieść na Fedorę. W związku z tym mam kilka pytań dot. instalacji. Czy jak zainstaluje teraz Fedora 10 to będę mógł zrobić upgrade do wersji 11 bez reinstalki systemu? Jeśli zdecyduje się na wersję beta to czy po pojawieniu się finalnej wersji Fedory 11 będe musiał reinstalować system czy po prostu po updacie będę miał normalną stabilną wersję? Kiedy może wyjść finalna wersja 11 ? Proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem co ściągać heh:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Czy jak zainstaluje teraz Fedora 10 to będę mógł zrobić upgrade do wersji 11 bez reinstalki systemu? Tak Jeśli zdecyduje się na wersję beta to czy po pojawieniu się finalnej wersji Fedory 11 będe musiał reinstalować system czy po prostu po updacie będę miał normalną stabilną wersję? Tak Kiedy może wyjść finalna wersja 11 ? http://fedoraproject.org/wiki/Releases/11/Schedule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. W 10 mogę ustawić ext4 jako system plików? WIem ze w 11 beta jest już standardem więc żeby nie bylo żadnych problemów chciałbym ext4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Tak, musisz odpalić Anacondę z parametrem ext4 i powinieneś mieć wybór partycji ext4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Jak to zrobić przy instalacji systemu? Pobieram Fedore 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Mam nadzieję, że pobierasz pełną instalkę a nie livecd. Nie wydaje mi się, żeby ta opcja była dostępna dla livecd. Może komuś się udało? Odpalasz to tak samo jak w ubuntu w penym momencie będzie miał możliwość uruchomienia instalatora z parametrami, dorzuc po prostu ext4. Jest to na samym początku instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 HEH pobierałem livecd Co dokładnie dopisać(tylko "ext4" ??) , kojarzę mniej więcej gdzie z Ubu. TEraz pobieram z http://download.fedoraproject.org/pub/fedo...10-i386-DVD.iso , trochę to potrwa ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Po prostu ext4. Sprawdziłbym jak z livecd to wygląda ale na maszynie wirtualnej mi nie odpala :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Spoko za 10 godzin powinno się skończyć pobieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Spoko za 10 godzin powinno się skończyć pobieranie Odradzam Ext4 - chyba nie czytałeś ile z tym jeszcze jest problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 No nie czytałem ... nie miałem pojęcia że coś może być źle. O co dokładnie chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 A to nie jest tak, że można utworzyć partycje ext4 na przykład w gparted i potem przy instalacji z livecd wybrać te partycje jako punkty montowania bez formatowania? O co dokładnie chodzi ?Podobno z niewyjaśnionych przyczyn znikają dane... Straszna historia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liar Napisano Kwiecień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 To już podchodzi pod zjawiska paranormalne Testów ext4 u mnie w takim razie nie będzie zostane przy ext3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2009 Przyczyny już zostały wyjaśnione: http://www.h-online.com/open/Ext4-data-los...s--/news/112892 Jako workaround jeden z twórców ext4 proponuje m.in kupno UPS`a https://bugs.edge.launchpad.net/ubuntu/+sou...781/comments/45 Patche są dostępne, jak chcesz możesz się bawić, ale nie wiem czy zostaną włączone do /stable w końcu czy może będą czekali aż twórcy programów poprawią felerne, źle napisane aplikacje nie zamykające poprawnie plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Kiedyś na LiveCD F8 próbowałem dopisać xfs przy starcie, ale instalator to olał. Bo to taki straszny gotowiec jest. Co do ext4 w F10 to ja mam /home na tym, danych nie zgubiłem jeszcze, upsa nie mam, / na xfs i czekam na dzień sądu jak mi kiedyś to wszystko pier#$%^-e z braku prądu Przy okazji, będzie btrfs dostępny w F11 (tak wiem, mocno testowy=nie używać. Czy to cudo będzie przydatne tylko panom z serwerowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi