Radex Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Cześć! Do tej pory ekran blokowałem za pomocą jednego z klawiszy multimedialnych, które mam na klawiaturze (System->Preferencje->Osobiste->Skróty klawiszowe), natomiast dzisiaj zainstalowałem sobie xscreensaver i przestało to działać. Wiem, że mogę zablokować ekran poprzez xscreensaver-command -lock, ale jak to przypisać do klawisza? Inaczej mówiąc: chcę, żeby po naciśnięciu przycisku na klawiaturze system wywołał xscreensaver-command -lock. Jak to zrobić? Z góry dzięki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Na przykład możesz odczytać keycode za pomocą xev i potem przypisać go pod xscreensaver-command -lock w gconf-editor. Poszukaj, bo było kilka razy na forum i to nawet różne sposoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Kwiecień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Niestety nie znalazłem szukajką, ani Googlem interesujących mnie tematów. Mógłbyś podrzucić linka, albo trochę jaśniej wytłumaczyć? Przechwyciłem (chyba) kod klawisza przez xev, ale nie wiem co dalej w gconf-editorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 A próbowałeś Ctrl+Alt+L (Blokada ekranu i wygaszacz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Kwiecień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 A próbowałeś Ctrl+Alt+L (Blokada ekranu i wygaszacz) Ten skrót nic nie robi (poza Operą w której coś otwiera) - pewnie był taki na początku, a ja go przedefiniowałem. Chodzi generalnie o to, że blokada ekranu (ta w menu System też) nie działa - prawdopodobnie dlatego, że zainstalowałem xscreensaver i pytało mnie, czy chcę, abym wyłączył tamtego deamona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Ten skrót nic nie robi (poza Operą w której coś otwiera) - pewnie był taki na początku, a ja go przedefiniowałem. Ten skrót w GNOME jest domyślnie. Nie napisałeś jaki to WM/DE więc stwierdziłem, że GNOME, bo ono jest domyślnie w Fedorze... Nie wiem po co tak kombinujesz, przeciez gnome-screensaver jest ok. Jeśli chodzi Ci o więcej wygaszaczy, to xscreensaver to demon tylko. Jak zainstalujesz wygaszacze to gnome-screensaver też będzie potrafił je uruchamiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Kwiecień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Ten skrót w GNOME jest domyślnie. Nie napisałeś jaki to WM/DE więc stwierdziłem, że GNOME, bo ono jest domyślnie w Fedorze... Nie wiem po co tak kombinujesz, przeciez gnome-screensaver jest ok. Jeśli chodzi Ci o więcej wygaszaczy, to xscreensaver to demon tylko. Jak zainstalujesz wygaszacze to gnome-screensaver też będzie potrafił je uruchamiać. Ok, w takim razie jak zainstalować wygaszacze z xscreensavera w gnome-screensaverze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi