Labanski Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Man tego typu problem, otóż po instalacji sterowników Nvidia należy zrestartować komputer. Tak też robię i mam czarny ekran. Słyszę jak komputer uruchamia się. Oznacza to, że ze strony instalacji jest wszystko w porządku. Wiem tylko tyle, że program instalacyjny ustawia mój monitor na wysoką częstotliwość i rozdzielczość. Po przetestowaniu wszystkich wariantów Maksymalna częstotliwość mojego monitora to 75 HZ przy rozdzielczości 1152 x 864. Jak to ustawić zaraz po instalacji odpowiednich sterowników. Jak zrestartuję to już nic nie widzę i zaczynam instalację od początku. Jak temu zaradzić? Czy ktoś może mi pomóc krok po kroku jak to zrobić? Wszystko poukładałem. Pracuje jak powinno być. Tylko te sterowniki. Proszę mi pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Jeśli instalowałeś sterowniki z rpmfusion to po instalacji odpal livna-config-display i odznacz "zezwalaj livna.. na zmianę ustawień". Teraz w konsoli jako root: touch /etc/X11/xorg.conf nvidia-xconfig --composite --no-logo --keyboard=pl --add-argb-glx-visuals --allow-glx-with-composite Dostaniesz w miarę poprawny plik /etc/X11/xorg.conf z włączonym compizem. Edytuj go z uprawnieniami roota. W sekcji "Screen" po postu usuń te rozdzielczości które są za duże i zostaw największą tą której chcesz używać. To powinno wystarczyć. PS. Przydałoby się info jaką masz kartę i jakie sterowniki instalowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Man tego typu problem, otóż po instalacji sterowników Nvidia należy zrestartować komputer.A jak instalujesz? Czytałeś może poradnik? → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labanski Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 (edytowane) PS. Przydałoby się info jaką masz kartę i jakie sterowniki instalowałeś. Moja karta Geforce7300GT. Czytałem różne instrukcje. Aż się boję instalować, to już chyba z 10 raz (a może i więcej) stawiałem system od nowa po instalacji sterowników. Z poziomu roota wpisywałem polecenie "yum install kmod-nvidia". Najlepiej byłoby dla mnie, abyś napisał po kolej jak to zrobić.. To znaczy podaj komendy jakich mam użyć z poziomu terminala i w którym momencie mam zrestartować komputer będąc spokojny, że wszystko zadziała i zobaczę prawidłowy ekran. Dzięki i proszę o trochę zrozumienia dla laików. Edytowane Kwiecień 16, 2009 przez WalDo Usuniecie zbędnych cytatów - to nie jest lista mailingowa i widać co poprzednik napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saxon Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Też miałem geforce 7300 (tylko nie "GT") i u mnie zaczynało i kończyło się na: yum install kmod-nvidia, nvidia-xconfig i restart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2009 Aż się boję instalować, to już chyba z 10 raz (a może i więcej) stawiałem system od nowa po instalacji sterownikówA czy po instalacji, jak dostałeś czarny ekran próbowałeś przełączyć się za pomocą klawiszy Alt+Ctrl+F1. Powinieneś dostać się do konsoli, gzie mógłbyś odinstalować sterowniki yum remove kmod-nvidia. Ja zrobiłbym to tak. Na wszelki wypadek w pliku /boot/grub/grub.conf w linijce, gdzie jest kernel dopisałbym vga=0x315, wyglądało by to np tak: kernel /vmlinuz-2.6.27.19-170.2.35.fc10.x86_64 ro root=LABEL=/ vga=0x315 rhgb quiet (więcej o opcjach w pliku grub.conf na wiki). Dzięki temu konsola (Alt+Ctrl+F1) powinna mieć rozdzielczość 800x600. Teraz yum install kmod-nvidia i wszystko to co pisałem Ci wcześniej. Na końcu reset. Gdyby pozostał czarny ekran: Alt+Ctrl+F1 - zalogujesz się jako root, usuniesz sterowniki, dasz polecenie: mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak Na koniec reboot i wszystko powinno być jak przed instalacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labanski Napisano Kwiecień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2009 No to zaczynam instalację. O wynikach poinformuję. Dzięki za poradnik. No i zainstalowałem te "nieszczęsne" sterowniki. Wystarczyło wyłączyć w "livna-config-display" tak jak opisałeś i wszystko zaczęło mi śmigać aż miło. Ale to nie koniec. Loguję się intuicyjnie. Podczas logowania nie widzę ekranu i wpisuję w "czarny ekran" nazwę a potem hasło i dopiero zaczyna mi śmigać prawidłowo. Czy jest jakiś sposób, aby ukazywał się ekran logowania. U mnie grub.conf wygląda następująco: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,1) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/sda default=0 timeout=3 splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora (2.6.27.21-170.2.56.fc10.i686) root (hd0,1) kernel /vmlinuz-2.6.27.21-170.2.56.fc10.i686 ro root=UUID=26dcb5f6-11bc-478d-b9dc-4496ed7d734a rhgb quiet initrd /initrd-2.6.27.21-170.2.56.fc10.i686.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Nie wiem, czy tam należy coś dopisać, czy też w innym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2009 Dziwne rzeczy się u Ciebie dzieją. Zobacz może coś jest w /var/log/Xorg.0.log. Sprawdź jeszcze glxinfo | grep render [Edycja] Dopisz może jeszcze w xorg.conf Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/drivers" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labanski Napisano Kwiecień 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2009 (edytowane) Przepraszam, że tak długo nie pisałem, ale wyskoczył mi bardzo pilny wyjazd. Wracam do tematu. Zrobiłem tak jak pisałeś i nic się nie zmieniło. Może opiszę instalację sterowników pod Windowsem, gdyż tam miałem analogiczną sytuację. Otóż po zainstalowaniu sterowników NVIDII (niezależnie od wersji sterowników, czy też systemu) po przeładowaniu systemu miałem dokładnie taka samą sytuację tzn. czarny ekran. Wówczas przed załadowaniem systemu naciskałem klawisz funkcyjny F8 (chyba, bo nie pamiętam) - pokazywały mi się różne tryby uruchamiania systemu tj. "tryb awaryjny, "tryb ...." "tryb tylko VGA". Uruchamiałem system "trybie tylko VGA" i po problemie na zawsze. Może to podsunie Ci jakiś pomysł, aby rozwiązać mój problem. -------------------- @Labanski - jeszcze raz, tym razem na czerwono - to nie jest lista mailingowa. Nie cytuj w całości postu, który widać powyżej. Edytowane Kwiecień 28, 2009 przez WalDo usunięcie zbędnych cytatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Kwiecień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2009 Spróbuj zaktualizować bios. Karta PCI czy AGP? Czy miałeś już wcześniej takie problemy z kartą? Może jest po prostu uszkodzona. Wpisz: cat /var/log/Xorg.0.log Pokaż co wypluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labanski Napisano Maj 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 Spróbuj zaktualizować bios. Karta PCI czy AGP? Czy miałeś już wcześniej takie problemy z kartą? Może jest po prostu uszkodzona. Wpisz: cat /var/log/Xorg.0.log Pokaż co wypluje. Zmieniłem monitor na Dell-a i problem zniknął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Maj 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 Jak by jednak gdyby ktoś miał podobny problem a nie chciał zmieniać monitora to mogę służyć pomocą. Ja proponuję odmienne rozwiązanie od zalecanych tu przez fachowców. 2a dni roboty i wszystko poustawiałem na SAMSUNGU 32'' Generalnie problemy na styku nvidia-monitor dzieją się dla ...monitorów LCD nieobsługujących 100 opcji rozdzielczości np telewizory z wejściem VGA itd. kmod-nvidia jest zalecany w 99% przypadków. po ewentualnym odinstalowaniu kmod-nvidia ściągamy stery z http://www.nvidia.com/object/unix.html su - wpisujemy hasło przechodzimy do katalogu ze sterami i instalujemy, niestety jest to konieczne po każdym updacie kernela ja ściągam wersję 64 bit sh NVIDIA-Linux-x86_64-180.51-pkg2.run Jeżeli chcemy pograć na wine to w trakcie instalacji program się spyta czy ma dodać sery 32 bit. Na końcu najważniejsze: nie uaktualniaj xorg.conf! kolejny temat to aktualizacja /etc/x11/xorg.conf użyj polecenia gtf aby uzyskać modeline z parametrami wyświetlania. ja dla telewizora LCD 32'' (1360x768 60 Hz) mam zmienione na: Section "Monitor" # 1360x768 @ 60.01 Hz (GTF) hsync: 47.71 kHz; pclk: 84.74 MHz Identifier "Monitor0" VendorName "SAMSUNG" ModelName "32" HorizSync 30.0 - 86.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 ModeLine "1360x768_60.01" 84.7 1360 1424 1568 1776 768 769 772 795 -hsync +vsync ModeLine "1024x768_75.00" 81.8 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802 -hsync +vsync ModeLine "800x600_75.00" 48.9 800 840 920 1040 600 601 604 627 -hsync +vsync Option "nodpms" EndSection po restarcie trzeba jakkolwiek zalogować w trybie graficznym (chyba jako root ..nie pamiętam już) i wejść do Programy>Narzędzia systemowy>nVidia Display Setings. Tu trzeba wyklikać żądaną częstotliwość i odświerzanie. I powinno działąć WAZNE, przed każdą instalacją trzeba odinstalować stare stery! sh NVIDIA-Linux-x86_64-180.51-pkg2.run --uninstall POWODZENIA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi