Skocz do zawartości

Music On Console I Fedora 10 Problem

Xell0s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem sobie zainstalować ten oto właśnie terminalowy odtwarzacz muzyki jednak pojawiły sie masakryczne błedny, znalazlem na stronie tego projektu rpmy wiec chciałem sobie właśnie przez nie zainstalowac i ku memu zdziwieniu przy instalacji RPM mam taki błąd:

Brakująca zależność: libcurl.so.3 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (/home/xellos/Pobrane/moc-2.4.0-2.i386.rpm)
Brakująca zależność: libssl.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (/home/xellos/Pobrane/moc-2.4.0-2.i386.rpm)
Brakująca zależność: libcrypto.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (/home/xellos/Pobrane/moc-2.4.0-2.i386.rpm)

Prosze o pomoc :) z góry dziękuje

Pozdrawiam, Xellos

[root@localhost Pobrane]# yum localinstall   moc-2.4.0-2.i386.rpm
Wczytane wtyczki: refresh-packagekit
Ustawianie procesu lokalnego pakietu
Sprawdzanie moc-2.4.0-2.i386.rpm: moc-2.4.0-2.i386
Oznaczanie moc-2.4.0-2.i386.rpm do zainstalowania
Rozwiązywanie zależności
--> Wykonywanie sprawdzania transakcji
---> Pakiet moc.i386 0:2.4.0-2 zostanie zaktualizowany
--> Przetwarzanie zależności: libcrypto.so.5 dla pakietu: moc
--> Przetwarzanie zależności: libcurl.so.3 dla pakietu: moc
--> Przetwarzanie zależności: libssl.so.5 dla pakietu: moc
--> Zakończono rozwiązywanie zależności
moc-2.4.0-2.i386 z moc-2.4.0-2.i386.rpm ma problemy z rozwiązywaniem zależności
  --> Brakująca zależność: libcrypto.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm)
  --> Brakująca zależność: libssl.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm)
  --> Brakująca zależność: libcurl.so.3 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm)
Błąd: Brakująca zależność: libcrypto.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm)
Błąd: Brakująca zależność: libssl.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm)
Błąd: Brakująca zależność: libcurl.so.3 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm)

praktycznie to samo -.- chyba jest tak jak mowisz

Chyba nie ma żadnego rozbudowanego konsolowego odtwarzacza w repo, a szkoda. Może spróbuj stworzyć dowiązania do tych plików, które potrzebujesz czyli np. ln -s /usr/lib/libcurl.so.4 /usr/lib/libcurl.so.3 itd.

EDIT: ten rpm to i tak już mocno nieświeży, najnowsza wersja to 2.4.4 stąd może problemy z instalacją.

EDIT2: Btw. nie używasz X'ów, że szukasz konsolowego odtwarzacza? Bo tylko wtedy to ma jakiś sens.

Paczka http://fredrik.rambris.com/files/moc/ jest na nie wiadomo którą fedorę, src.rpm też trącony. MOC jest tam w wersji 2.4.0 a ze źródeł widzę 2.4.4 http://moc.daper.net/download Próbowałem to kompilować. Biblioteki do grania i -devele do kompilacji

yum install ncurses ncurses-devel libvorbis libvorbis-devel libid3tag libid3tag-devel flac flac-devel libsndfile libsndfile-devel speex-devel libmpcdec libmpcdec-devel libcurl

./configure && make

kurcze, problem

ffmpeg.c:28:29: error: ffmpeg/avformat.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu

przecież nie skompiluje bez obsługi mp3, poszukajmy

yum provides *ffmpeg/avformat.h
   ... 
   libmyth-devel 
   ... 
   Nazwa pliku : /usr/include/mythtv/ffmpeg/avformat.h

trochę to ni jak, ale sprubujemy

yum install libmyth-devel

hymm 30MB :), bezsens, dobra będzie przerwa :) i tak to samo było.

Dorzuciłem repo Planet CCRMA jako że "muzyczne" http://ccrma.stanford.edu/planetccrma/soft...planetnine.html ale paczki moc tam nie ma.

A czego brakuje w konsolowym mplayerze ? :)
Interfejsu :) np. takiego jak ten http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4...-screenshot.png , po za tym shuffle, repeat, chociaż nigdy nie używałem mplayera bez nakładek do słuchania muzyki to mogę się mylić. W sumie to brak ekranu jakoś nie przeszkodził ipodowi shuffle stać się jednym z najpopularniejszych odtwarzaczy na świecie, ale takie rzeczy to tylko w usa...