Xell0s Napisano Maj 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 Witam, chciałem sobie zainstalować ten oto właśnie terminalowy odtwarzacz muzyki jednak pojawiły sie masakryczne błedny, znalazlem na stronie tego projektu rpmy wiec chciałem sobie właśnie przez nie zainstalowac i ku memu zdziwieniu przy instalacji RPM mam taki błąd: Brakująca zależność: libcurl.so.3 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (/home/xellos/Pobrane/moc-2.4.0-2.i386.rpm) Brakująca zależność: libssl.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (/home/xellos/Pobrane/moc-2.4.0-2.i386.rpm) Brakująca zależność: libcrypto.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (/home/xellos/Pobrane/moc-2.4.0-2.i386.rpm) Prosze o pomoc z góry dziękuje Pozdrawiam, Xellos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 Próbowałeś instalacje yumem z opcją localinstall?. Istnieje możliwość, że w fedorze są nowsze wersje wymaganych bibliotek, wtedy może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xell0s Napisano Maj 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 [root@localhost Pobrane]# yum localinstall moc-2.4.0-2.i386.rpm Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu lokalnego pakietu Sprawdzanie moc-2.4.0-2.i386.rpm: moc-2.4.0-2.i386 Oznaczanie moc-2.4.0-2.i386.rpm do zainstalowania Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet moc.i386 0:2.4.0-2 zostanie zaktualizowany --> Przetwarzanie zależności: libcrypto.so.5 dla pakietu: moc --> Przetwarzanie zależności: libcurl.so.3 dla pakietu: moc --> Przetwarzanie zależności: libssl.so.5 dla pakietu: moc --> Zakończono rozwiązywanie zależności moc-2.4.0-2.i386 z moc-2.4.0-2.i386.rpm ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libcrypto.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm) moc-2.4.0-2.i386 z moc-2.4.0-2.i386.rpm ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libssl.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm) moc-2.4.0-2.i386 z moc-2.4.0-2.i386.rpm ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libcurl.so.3 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm) Błąd: Brakująca zależność: libcrypto.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm) Błąd: Brakująca zależność: libssl.so.5 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm) Błąd: Brakująca zależność: libcurl.so.3 jest wymagane przez pakiet moc-2.4.0-2.i386 (moc-2.4.0-2.i386.rpm) praktycznie to samo -.- chyba jest tak jak mowisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 Chyba nie ma żadnego rozbudowanego konsolowego odtwarzacza w repo, a szkoda. Może spróbuj stworzyć dowiązania do tych plików, które potrzebujesz czyli np. ln -s /usr/lib/libcurl.so.4 /usr/lib/libcurl.so.3 itd. EDIT: ten rpm to i tak już mocno nieświeży, najnowsza wersja to 2.4.4 stąd może problemy z instalacją. EDIT2: Btw. nie używasz X'ów, że szukasz konsolowego odtwarzacza? Bo tylko wtedy to ma jakiś sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 Chyba nie ma żadnego rozbudowanego konsolowego odtwarzacza w repo, a szkoda. ... A czego brakuje w konsolowym mplayerze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 Paczka http://fredrik.rambris.com/files/moc/ jest na nie wiadomo którą fedorę, src.rpm też trącony. MOC jest tam w wersji 2.4.0 a ze źródeł widzę 2.4.4 http://moc.daper.net/download Próbowałem to kompilować. Biblioteki do grania i -devele do kompilacji yum install ncurses ncurses-devel libvorbis libvorbis-devel libid3tag libid3tag-devel flac flac-devel libsndfile libsndfile-devel speex-devel libmpcdec libmpcdec-devel libcurl ./configure && make kurcze, problem ffmpeg.c:28:29: error: ffmpeg/avformat.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu przecież nie skompiluje bez obsługi mp3, poszukajmy yum provides *ffmpeg/avformat.h ... libmyth-devel ... Nazwa pliku : /usr/include/mythtv/ffmpeg/avformat.h trochę to ni jak, ale sprubujemy yum install libmyth-devel hymm 30MB , bezsens, dobra będzie przerwa i tak to samo było. Dorzuciłem repo Planet CCRMA jako że "muzyczne" http://ccrma.stanford.edu/planetccrma/soft...planetnine.html ale paczki moc tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2009 A czego brakuje w konsolowym mplayerze ? Interfejsu np. takiego jak ten http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4...-screenshot.png , po za tym shuffle, repeat, chociaż nigdy nie używałem mplayera bez nakładek do słuchania muzyki to mogę się mylić. W sumie to brak ekranu jakoś nie przeszkodził ipodowi shuffle stać się jednym z najpopularniejszych odtwarzaczy na świecie, ale takie rzeczy to tylko w usa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2009 po za tym shuffle, repeat mplayer -playlist ~/Muzyka/plejlista.pls -shuffle mplayer ~/Muzyka/piosenka.ogg -loop Co pisałeś? Poczytaj sobie man mplayer... jak masz dużo czasu i Ci się nudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Maj 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2009 generalnie to byłem lekko zszokowany, że nie ma w repo fedory moca... normalnie obciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi