Skocz do zawartości

Sterowniki Nvidia, Fedora 10, Wersja Kernela

DK.log

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z zainstalowaniem sterowników do zintegrowanej z płyta główna karty graficznej.

Jest To karta NVIDIA Geforce 6100. Sterowniki pobierałem bezpośrednio ze strony nvidia'i.

W skrypcie widać, ze dla ferody najwyższy obsługiwany kernel to v.2.6.11

Fedora core 3 kernel 2.6.11-1.14_FC3smp i686

Wg informacji wyświetlonej przez polecenie "uname -r" wersja kernela dla Fedory 10 to 2.6.27

2.6.27.21-170.2.56.fc10.i686.PAE

W związku z tym mam pytanie. Czy jest jakikolwiek sposób na ominięcie tego problemu i zainstalowanie porządnych sterów do grafy??

Po prostu irytują mnie już te gigantyczne ikony. Co prawda udało mi sie uzyskać największa rozdzielczość dostępną dla mojego monitora, ale musiałem konkretnie rozciągnąć obraz przy pomocy ustawień z menu samego monitora co spowodowało kiepsko wyglądający efekt.

Jeśli pomoże to w czymkolwiek moja płyta to GIGABYTE M61PME-S2. Na stronie producenta nie ma sterowników pod Linuksa, dlatego chciałem zainstalować te ze strony nvidia.

Zastanawiałem się nad możliwością downgrade'u kernela, instalacji sterów i upgrade'u kernela, ale nie wiem czy to w ogóle możliwe i jakie ew. mogłoby to przynieść nieporządane skutki dla systemu.

Będę wdzięczny za pomoc.