Skocz do zawartości

"klucz Publiczny Nie Jest Zainstalowany"

daver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Pojawil sie kolejny problem, wlasciwie nie wiem skad.

Przy probie instalacji niektorych paczek pzy pomocy (_yum'a_ → yuma) ORT, np. podczas update otrzymuję taki kompunikat:

Klucz publiczny dla rpmfusion-nonfree-release-11-1.noarch.rpm nie jest zainstalowany

Kiedy probuje zainstalowac jakis inny program, czy kodek, pojawia sie podobny komunikat, ale najczesciej brakuje innego klucza. Probowalem juz czyscic (_yum'a_ → yuma) ORT, szukalem tez rozwiazania, ale jak dotad nie poradzilem sonie z tym problemem. Proszę o pomoc.

Fedora 11? Czy to nie jest jakiś bug związany z importem kluczy? Theriel coś dzisiaj wspominał chyba o tym właśnie → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...st&p=124367

Zasadniczo jeśli klucze są standardowo w /etc/pki/rpm-gpg, to powinno pomóc polecenie rpm --import, ale tutaj → http://forums.fedoraforum.org/showpost.php...amp;postcount=3 widać, że jakoś nie bardzo to działa.

Masz dwa wyjścia:

1.bezpieczne - wstrzymać się z aktualizacjami na jakiś czas (pewnie do wydania stabilnej wersji F11 jeśli to o tej wersji mowa)

2.mniej bezpieczne - stosować opcję --nogpgcheck

Tak, Fedora 11,

Chwilę przed Twoim postem odkryłem możliwość bezproblemowej aktualizacji z parametrem --nogpgcheck. Edytowałem nieco yum.conf zmieniając gpgcheck na 0, ale i tak bez stosowania parametru --nogpgcheck w składni polecenia nie daj się obejść. Pisałeś o ryzyku, jakie niesie za sobą stosowanie --nogpgcheck. Jakie ono jest ?

Dziękuję bardzo za pomoc.

Niebezpieczeństwo jest takie, że możesz pobrać paczkę niepodpisaną przez twórców Fedory, która w istocie będzie zawierała specjalnie spreparowany kod umożliwiający przejęcie kontroli nad Twoim komputerem (albo jeszcze coś innego). Oczywiście zrobienie i dodanie takiej paczki nie jest proste, aczkolwiek jakiś czas temu, o ile mnie pamięć nie myli, udało się takie coś zrobić.

Na Twoim miejscy przywróciłbym standardowe ustawienia parametru gpgcheck=1 i w razie konieczności korzystał z opcji --nogpgcheck

To jest właśnie ten błąd, o którym pisałem. Po pierwsze: przywróć ustawienia dla gpgcheck=1.

Jeśli zainstalowałeś tę paczkę - spokojnie, pewnie repozytorium przygotowują pod oficjalne wydanie i trochę zamieszania się robi, więc powinno być OK. Ja ją przeforsowałem nogpgcheck.

Musisz liczyć się z tym, że póki co repozytoria są trochę "pokręcone" - u mnie np: pojawiają się problemy z dependencies w rpmfusion-nonfree-updates. Minie kilka dni i będzie OK.

Edytowałem nieco yum.conf zmieniając gpgcheck na 0
Każdy plik konfiguracyjny repozytorium ma własne ustawienia sprawdzania podpisu. Musiałbyś we wszystkich plikach *.repo w katalogu /etc/yum.repos.d w każdej sekcji gdzie masz enabled=1 ustawić gpgcheck=0 - chyba za dużo z tym roboty. Szybciej i prościej --nogpgcheck dodać za każdym razem.