Nifir Napisano Maj 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2009 Ostatnio mam dziwny przypadek obciążenia procka. Ni z tego, ni z owego wskakuje mi obciążenie obu rdzeni na 50%. Obciążenie widać, w monitorze systemu w zasobach, ale w procesach niby nic procka nie obciąża. Jak wpiszę $ ps aux to te dwa procesy mi nawalają najbardziej: 47.5 2.6 146708 85012 ? SNl May29 334:57 /usr/lib/opera/9.63/operapluginwrapper-ia32 37.7 7.7 577936 250224 ? Rl May29 266:20 /usr/lib/opera/9.63/opera Wydaje mi się, że to ten plugin operapluginwrapper powoduje problemy, ale nie umiem się go pozbyć. Nie chcę reinstalować opery ze względu na wszystkie ustawienia. Czy jest jakiś sposób by się tego pozbyć? Mam F10, Opera 9.63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2009 Wydaje mi się, że to ten plugin operapluginwrapper powoduje problemy, ale nie umiem się go pozbyć.Nie pozbędziesz się go, no chyba, że zrezygnujesz pluginów takich jak flash player. A to, że procesor jest mocno obciążany podczas odtwarzania animacji flash to jest normalne. Dodatkowo teraz na stronach pojawia się wiele reklam flashowych, dlatego dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z Adblock+FlashBlocker. Poza tym opera lubi sobie czasami obciążać procesor przy dużej ilości otwartych zakładek, wtedy trzeba zamknąć wszystkie zakładki lub nawet usunąć całą historię itp. w Tools -> Delete Private Data (najlepiej zaznaczyć wszystko oprócz cookies i password) i zresetować przeglądarkę. EDIT: Fajna stronka http://b39.cal.pl/opera.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2009 Mam F10, Opera 9.63 Po pierwsze - zainstaluj najnowsza wersje przegladarki, od dluzszego juz czasu jest to 9.64, o ustawienia (konfiguracje) sie nie martw - zostanie zaimportowana do nowej wersji ... Prawdopodobnie nie rozwiaze to problemu, ale rozwiazywanie problemow powinno sie zaczynac od przejscia na najnowsza stabilna wersje ... System 32 czy 64 bit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2009 Prawdopodobnie nie rozwiaze to problemu[...]Nawet na pewno nie pomoże Na 9.64 mam to samo - losowo, z niewyjaśnionych przyczyn bywa, że jakaś reklama flashowa czy inny element flash na odwiedzanej stronie "wzbudza" procesor. U mnie tylko jeden z dwóch rdzeni, ale za to na 100%. Bywa, że nie mam innego wyjścia niż "killall opera" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Czerwiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2009 Nawet na pewno nie pomoże Na 9.64 mam to samo - losowo, z niewyjaśnionych przyczyn bywa, że jakaś reklama flashowa czy inny element flash na odwiedzanej stronie "wzbudza" procesor. U mnie tylko jeden z dwóch rdzeni, ale za to na 100%. Bywa, że nie mam innego wyjścia niż "killall opera" kiedys korzystałem z opcji limit w pam polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2009 Można właściwie spróbować nowej Opery 10 beta. Używam od wczoraj i nie wysypała się jeszcze. Obciążenie też jest ok, chociaż u mnie tak naprawdę problem nigdy nie występował, bo używam flashblocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi