bieszczaders Napisano Czerwiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2009 Na poczatku witam wszystkich jako, ze to moj pierwszy post na tym forum Linuksa jako tako znam, wiekszosc uzytkownikow migruje z dystrybucji user-friendly na Debiany, Slacki czy Gentoo ja zas robie to w druga strone z Debiana przechodze na cos co mniej absorbuje czas administracyjny a jednoczesnie spelnia najwazniejsza funkcje dziala. We wtorek mamy premiere nowej Fedory no i czekam... Mam jednak kilka pytan. 1. Czy instalator fedory obsluguje xfs ? 2. Czy sa problemy z odpaleniem vmware server 2.0 ? 3. Jak ze stabilnoscia, szybkoscia dzialania? 4. Czy instalator fedory umozliwia zdefiniowanie wlasnego zestawu pakietow do zainstalowania? Pytania raczej proste, ale jak sie nie pracowalo nigdy na Fedorce to sie nie wie co w niej siedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2009 1. Tak 4. Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2009 3. Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2009 2. NIE (ale trzeba wyłączyć SELinuksa) albo alternatywna odpowiedź 2. TAK (trzeba wyłączyć SELinuksa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neferius Napisano Czerwiec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2009 2. Nie testowałem ale post Fedora 10 and VMWare Server 2.0.1 Running! na forums.fedoraforum.org daje więcej niż nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2009 Ad.2 http://fedorasolved.org/server-solutions/vmserver-install jak wyjdzie 11 to potestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 jak wyjdzie 11 to potestuje Pytałeś w #1 poście o VMVware Server 2.0 - podany link opisuje instalację wersji 1.0.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Pytałeś w #1 poście o VMVware Server 2.0 - podany link opisuje instalację wersji 1.0.4 Tak wiem, ale moze uda sie pociagnac i v2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Koniecznie musi być vmware? Bo jak nie to IMO lepiej użyć VirtualBoksa. Ad 4. Tak, ale tylko instalując z obazu dvd (pełnego), instalując z livecd nie ma takiej możliwości, ale to chyba nie jest wielki problem, bo i tak po instalacji trzeba sprzątać i uzupełniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Tak wiem, ale moze uda sie pociagnac i v2.0 Nie uda się. Pakiet any-any-update nie zadziała. Między wersjami 1.0.4 i 2.0 istnieją dość znaczne różnice w architekturze rozwiązania. Osobiście (tak jak sugeruje powyżej thof) z powodzeniem przesiadłem się na VirtualBox. A co do pytania 4. jeśli masz wystarczająco stabilne i szybkie łącze, to najlepiej wykonać instalację z minimalnej płytki "netinst", wtedy od razu ciągniesz to co chcesz i w najnowszej wersji. Po instalacji z LiveCD czy DVD - nawet bezpośrednio po wydaniu oficjalnej wersji - trzeba pociągnąć kilkadziesiąt do kilkuset MB aktualizacji. W sumie instalka przez sieć, jeśli robisz na 1 czy 2 komputerach jest najefektywniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Nigdy nie sciagam Full ISO tylko zawsze netinstall rozumiem, ze przy netinstall jest pelna mozliwosc konfiguracji chodz mi tu glownie o LVM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Tak. p.s. I właśnie dlatego nie lubię LiveCD, bo mi jakieś badziewia instaluje. Też od jakiegoś czasu praktykuję netinst (tylko base system) i uważam za najlepszą metodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 A u mnie netinstall F10 x86_64 nie dał rady: po wpisaniu IP, bramy itp. wywaliło komunikat, że sieć nie jest poprawnie skonfigurowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 No i pojawiaja sie pierwsze schody 1. Jak zmusic F11 do tego by dzialal flash - mimo ze go instaluje i wszystko przebiega OK to nie moge poogladac nic na youtube 2. mp3 i kodeki video - jak to zainstalowac poprawnie na F11 ? 3. Tragiczne czcionki w FF3.5 sa strasznie male i bardzo brzydkie. Same aplikacje maja bardzo ladne czcionki, jednak tekst wewnatrz FF wyglada fatalnie - jakies sugestie? Dzieki za help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Ad 3 Edycja>Preferencje>Treść i ustaw sobie czcionkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi