@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Bez zbędnych wstępów przejdę od razu do rzeczy. Mam taki problem: chciałbym z karty TV nagrywać i jednocześnie oglądać program. Kartę TV zwykła, nie DVB. Przy pomocy mplayera ogladam programy, przy pomocy mencodera nagrywam. Problem w tym, że kiedy oglądam, to nie mogę nagrywać i odwrotnie. Walczę z tym już od kilku tygodni, przetrenowałem różne możliwości przekierowania strumienia z mplayera na mencoder, próbowałem też stosować (gdzieś w sieci wyczytane) polecenie tee i wciąż nic mi z tego nie wychodzi. Może ktoś zmagał się z podobnym tematem i wygrał? Ewentualnie może macie jakiś pomysł żeby w miarę prostymi narzędziami (nie chcę instalować kobyły w rodzaju MythTV) oglądać i jednocześnie nagrywać program z karty TV. Może jeszcze podam polecenia jakimi odtwarzam i nagrywam. Może nie doczytałem jakichś opcji, które to umożliwiają Odtwarzanie banalnie. Np. mplayer tv://R8 odtwarza u mnie TVP1 Nagrywanie prostym skryptem: mencoder tv://${program} -o /magazyn/TV/${plik}.avi -oac copy -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4 BTW dźwięk nagrywam przez opcję "-oac copy", bo próba nagrywania z opcją "-oac mp3lame br=128:cbr" kończy się komunikatem "MPlayer was compiled without libmp3lame support". Naprawdę trzeba samemu skompilować mplayera, żeby mieć wsparcie dla MP3? :lammer: Może macie jakieś linki do paczek z wersją mplayera wspierającą lame Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Naprawdę trzeba samemu skompilować mplayera, żeby mieć wsparcie dla MP3? :lammer:Nie, u mnie działa (lame-libs, twolame-libs?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Nie, u mnie działa (lame-libs, twolame-libs?).To co u mnie może być nie tak? Kodeki mam zainstalowane wszystkie chyba, zresztą komunikat nie dotyczy braku takowych, tylko że mplayer mam jakiś trefny. A to zwyczajnie, po Bożemu z rpmfusion pobrany. Ot, kolejna ciekawostka typu "u mnie działa" [waldo@F10]$ rpm -qa | grep lame lame-3.98.2-2.fc10.x86_64 lame-libs-3.98.2-2.fc10.x86_64 twolame-libs-0.3.12-3.fc10.x86_64 [waldo@F10]$ rpm -qa mencoder mencoder-1.0-0.104.20090204svn.fc10.x86_64 [waldo@F10]$ rpm -qa mplayer mplayer-1.0-0.104.20090204svn.fc10.x86_64 Ale to w sumie OT, głównie chodzi mi o możliwość jednoczesnego nagrywania i ogladania TV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 To co u mnie może być nie tak?Czyli jak wpiszesz mencoder -oac help to nie ma go w liście dostępnych? Dziwne, masz jakąś "lewą" wersję Tak na próbę to możesz spróbować zainstalować (wymusić) wersje mplayer-1.0-0.109.20090329svn.fc11.i586 i mencoder-1.0-0.109.20090329svn.fc11.i586. U mnie na takich jest ok. Co do głównego problemu to niestety nie wiem jak w locie przekierować strumień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Czyli jak wpiszesz mencoder -oac help to nie ma go w liście dostępnych? Mea culpa. Zapomniałem w poprzednim poście wkleić [waldo@F10]$ mencoder -oac help MEncoder SVN-r28461-4.3.2 (C) 2000-2009 MPlayer Team CPU: AMD Athlon(tm) X2 Dual Core Processor BE-2350 (Family: 15, Model: 107, Stepping: 1) Available codecs: copy - frame copy, without re-encoding (useful for AC3) pcm - uncompressed PCM audio lavc - FFmpeg audio encoder (MP2, AC3, ...) twolame - Twolame MP2 audio encoder faac - FAAC AAC audio encoder A u Ciebie co widać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Właśnie u mnie jest: MEncoder 29092-4.4.0 (C) 2000-2009 MPlayer Team Available codecs: copy - frame copy, without re-encoding (useful for AC3) pcm - uncompressed PCM audio mp3lame - cbr/abr/vbr MP3 using libmp3lame lavc - FFmpeg audio encoder (MP2, AC3, ...) twolame - Twolame MP2 audio encoder faac - FAAC AAC audio encoder Dlatego spróbuj tej wersji, którą ja mam, bo na to wygląda, że mplayer u Ciebie został skompilowany bez parametru libmp3lame. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 A skąd masz swoją wersję? Moja jest z rpmfusion. Zwyczajnie yumem instalowana :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 WalDo, a może spróbuj tego sposobu: mencoder tv://${program} -o /magazyn/TV/${plik}.avi -oac copy -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4 a w drugim oknie terminala: mplayer /magazyn/TV/${plik}.avi Może nie jest to zbyt eleganckie i nie oglądasz programy na żywo, tylko chwilę później, ale działa. Nie spotkałem nigdzie sposobu na przekierowanie strumienia z mplayera do mencodera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Może nie jest to zbyt eleganckie i nie oglądasz programy na żywo, tylko chwilę później, ale działa.Faktycznie Jak dla mnie do zaakceptowania. Dzięki wielkie - o tym nie pomyślałem. Teraz jeszcze problem dźwięku. Najpierw słyszę to co się nagrywa z mencodera a później to co się odtwarza z mplayera :] Ale to pewnie z mikserem trzeba będzie się pobawić. [EDIT] Działa, wystarczyło wyciszyć w ALSA wyjscie "CD" - dlaczego akurat to, to nie mam pojęcia. Ważne, że działa. Jeszcze raz dzięki Sloan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 A skąd masz swoją wersję? Moja jest z rpmfusion. Zwyczajnie yumem instalowana :lammer:Moja też yumem, nawet nie wiem z jakiego repo, ale ja mam f11 (wcześniej wkleiłem) i jest trochę nowsza. @Sloan muszę przyznać, że nieźle pomyślane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 ale ja mam f11 (wcześniej wkleiłem) i jest trochę nowsza.Zgadza się, pod F11 też widzę dodatkowo wsparcie dla mp3lame. Czyżbym musiał zacząć myśleć o przesiadce na nowszą wersję? Ale to najwcześniej jak sterowniki wyjdą fglrx, bo na radeonhd z kolorami nie mogę się poustawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Nie możesz wymusić instalacji nowszych pakietów z f11 na f10? Warto spróbować, jak nie wyjdzie to można łatwo potem odkręcić co się zepsuło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Warto spróbowaćZa dużo zależności. Nowszy mplayer wymaga również nowszych bibliotek m.in. faad2-libs, avidemux a to ciągnie już dłuuugi sznurek zależności: gstreamer*, vlc* i wiele, wiele innych. W sumie nie cierpię jakoś bardzo z tego powodu. Po prostu pliki z nagraniami są nieco większe Zostawię jak jest a za parę miesięcy przejdę na F11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2009 (edytowane) Przed chwilą chciałem użyć mplayera do oglądania tv ale wywala w konsoli takie błędy ; dariusz@dariusz-desktop:~$ mplayer tv://R8 MPlayer 1.0rc2-4.3.3 © 2000-2007 MPlayer Team CPU: Intel® Core2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 11) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1 Compiled with runtime CPU detection. mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing tv://R8. TV file format detected. Selected driver: v4l2 name: Video 4 Linux 2 input author: Martin Olschewski <[email protected]> comment: first try, more to come;-) Selected device: AVerMedia A827 USB Tuner cap: STEREO LANG1 LANG2 Tuner rxs: Capabilites: video capture tuner streaming supported norms: 0 = PAL-BG; 1 = PAL-B1; 2 = PAL-G; 3 = PAL-H; 4 = PAL-I; 5 = PAL-D; 6 = PAL-D1; 7 = PAL-K; 8 = PAL-M; 9 = PAL-N; 10 = PAL-Nc; 11 = PAL-60; 12 = NTSC-M; 13 = NTSC-M-JP; 14 = SECAM-B; 15 = SECAM-D; 16 = SECAM-G; 17 = SECAM-H; 18 = SECAM-K; 19 = SECAM-K1; 20 = SECAM-L; inputs: 0 = Tuner; 1 = Composite; 2 = S-Video; Current input: 0 Current format: YUYV v4l2: current audio mode is : MONO tv.c: norm_from_string(pal): Bogus norm parameter, setting default. v4l2: ioctl set norm failed: Input/output error Error: Cannot set norm! Selected channel: R8 (freq: 191.250) v4l2: ioctl set frequency failed: Input/output error v4l2: ioctl set mute failed: Input/output error v4l2: ioctl query control failed: Invalid argument v4l2: ioctl query control failed: Invalid argument v4l2: ioctl query control failed: Invalid argument v4l2: ioctl query control failed: Invalid argument xscreensaver_disable: Could not find XScreenSaver window. ========================================================================== Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video VDec: vo config request - 720 x 576 (preferred colorspace: Packed YUY2) VDec: using Packed YUY2 as output csp (no 0) Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied. VO: [xv] 720x576 => 720x576 Packed YUY2 Selected video codec: [rawyuy2] vfm: raw (RAW YUY2) ========================================================================== Audio: no sound Starting playback... v4l2: ioctl dequeue buffer failed: Connection timed out, idx = 0 v4l2: ioctl queue buffer failed: Invalid argument No bind found for key 'MOUSE_BTN0'. V: 0.0 496/496 ??% ??% ??,?% 0 0 MPlayer interrupted by signal 2 in module: video_read_frame v4l2: ioctl set mute failed: Input/output error v4l2: 0 frames successfully processed, 1 frames dropped. dariusz@dariusz-desktop:~$ ------------------- Kolejny raz proszę używać znaczników [codebox][/codebox] (po lewej stronie okna edycji postu jest opcja "Wstaw: CODEBOX") zamiast [code][/code] do wklejania listingów dłuższych niż 15 linii Edytowane Październik 15, 2009 przez WalDo edycja znaczników code → codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2009 Na początek usuń może albo zmień nazwę katalogowi z ustawieniami mplayera ($HOME/.mplayer) i spróbuj uruchomić "na czysto" Zakładam, że źródłem sygnału jest "tuner" a nie któreś z dwóch pozostałych. Możliwe również, że nie masz sygnału na kanale R8 (191.250MHz) - jak jest na innych kanałach/częstotliwościach? [EDIT] Możesz zainstalować sobie pakiet tvtime i wykorzystać tvtime-scanner do przeszukania całego pasma i odnalezienia kanałów i częstotliwości, na których jest podawany sygnał. [EDIT2] A przede wszystkim sprawdź czy inny program lub inna instancja mplayera nie zajmuje karty. Wpis mplayer: could not connect to socket świadczy chyba o czymś takim właśnie. I w ogóle to jakiegoś starego mplayera masz. "MPlayer 1.0rc2-4.3.3 © 2000-2007 MPlayer Team" to zabytek jak widać z 2007 roku. Ja mam "MPlayer 29092-4.4.0 © 2000-2009 MPlayer Team". Z jakiej wersji Fedory korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi