borzole Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 Zrobiłem sobie generator stronki (w bash) do Dropbox/Public taki prymitywny, aby drzewo było. Całość jest prawie zadowalająca (i jakże banalna). Prezentuje to sie tak: http://files.getdropbox.com/u/409786/pub/index.html ale mam jeden nuans techniczny. generuje linki na trzy sposoby: dla folderu, dla plików, dla linków symbolicznych find ./ -maxdepth 1 -type d |sort |xargs -i echo "<li><a href="'{}'/index.html" >[dir]"'{}'"</a></li>" >> index.html find ./ -maxdepth 1 -type f |sort |xargs -i echo "<li><a href="'{}'" >"'{}'"</a></li>" >> index.html find ./ -maxdepth 1 -type l |sort |xargs -i echo "<li><a href="'{}'" >~link~"'{}'"</a></li>" >> index.html ponieważ dropbox wymaga dokładnej ścieżki do index.html to muszę rozróżnić: * link symboliczny do folderu od * link symboliczny do pliku nie mam pojęcia jak "find" ma mi to rozróżnić. Taki jeden problem i działa wsio zadawalająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 Może trzeba pokombinować z "-xtype" zamiast "-type"? "-xtype d" pokaże Ci wszystkie katalogi oraz linki symboliczne wiodące katalogów, ale nie linki wiodące do plików zwykłych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 f*ck !! Witryna zgłoszona jako dokonująca ataków! że jak?! że co!? ja nic nie zrobiłem, o co chodzi ?! ja tam nawet nic mądrego nie wrzuciłem. to do mnie czy cały dropbox? @WalDo thx. to jest dokładnie to co chciałem. Teraz nawet ładniej działa, tylko ten komunikat skąd to się wzięło? [EDIT] nie, wróć, prawie, jeszcze to dopracuje kiedyś a na razie to jest nawet tak że mi nie indeksuje tylko tego co chciałem "sprywatyzować " * find . -xtype d widzi linki-katalogi, ale nie to co w środku nich. Masz na to odpowiedź? jak nie to już sobie algorytmem zindeksuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 @borzole: czy drugi link powinien prowadzić do pliku binarnego *.bin? O.o Bo dałem aż ignoruj to ostrzeżenie, i mi chciał ściągnąc plik update-dropbox-html.bin. WTF? $EDIT: ściągnąłem ten plik i przeglądnąłem w less dla bezpieczeństwa i wygląda na to, że to ten Twój plik jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 że jak?! że co!? ja nic nie zrobiłem, o co chodzi ?! ja tam nawet nic mądrego nie wrzuciłem. to do mnie czy cały dropbox? http://safebrowsing.clients.google.com/saf...9786/index.html Masz na to odpowiedź? jak nie to już sobie algorytmem zindeksuje.Rzuciłem tylko pierwszy pomysł jaki mi się na myśl nasunął W jednym poleceniu to chyba jakoś nie widzę sposobu, chyba że jeszcze jakoś z opcją "-L" (czyli przestarzałym -follow). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 To nie jest update-dropbox-html.bin nie ma żadnej końcówki i mi się normalnie ściąga. Z tego linka WalDo wynika że to cały dropbox jest zchrzaniony a nie mój skromny "pub". zmieniłem na .sh dla jasności http://files.getdropbox.com/u/409786/update-dropbox-html.sh [EDIT] proszę proszę, szybka reakcja dropbox: zmienili linki * z http://dl.getdropbox.com/u/ * na http://files.getdropbox.com/u/ [EDIT] no tak, ale teraz to muszę wszystko zaktualizować pi!@#$%^&* dropbox mam nadzieje że sami przywrócą dl. w nazwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 O super pomysł Już sobie postawiłem, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 zrobiłem "update" http://files.getdropbox.com/u/409786/pub/index.html - kupa kuleje, ale jak powiedział kiedyś Bill, jak nie możesz zrobić czegoś dobrze to chociaż spraw żeby dobrze wyglądało ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 ok, chyba na 90% dzisiaj skończyłem i poprawiłem problemy skryptu teraz ma ręce i nogi może się komuś przydać http://files.getdropbox.com/u/409786/pub/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 Mam mały problem, ustawiłem sobie domyślny styl beta i przy 20 plikach w firefoksie listing wyświetlany jest w 4 kolumnach, czyli ok, w operze wszystko wyświetla się w tylko jednej kolumnie. Można to jakoś poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 w operze wszystko wyświetla się w tylko jednej kolumnie. Można to jakoś poprawić? 0. Jeśli chodzi o kolumny - nie bo to robi bajer z css nie obsługiwany przez operę, zresztą skupiłem się tylko na "domyślnym" stylu żeby to jakoś wyglądało. - tak tak dokładnie działa galeria, musiałbym nad tym chwilę pomyśleć. Przy czym opis w 2 kolumnach wymagałby robienia jakichś bloków w plikach readme.html, nad tym musiałbym pomyśleć osobno. 1. Starałem się skupić na obsłudze poprawnego indeksowania zawartości, a nie na stylach. 2. Ten javascript i kilka cssów to dla picu, wywal go i ustaw jeden css (myślę, że akurat część "html" jest prosta w edycji). Style "alfa" "beta" to z ciekawości jak działa przełączanie styli, a do "beta" to prawie w ogóle nie zaglądałem (myślałem, że mogę to olać ). 3. Pierwszy raz (!) robiłem jakiś konkretny css, wcześniej co najwyżej w gotowych coś zmieniałem. Nie znam się na tym, po prostu chciałem, żeby ładnie wyglądało. Przeczytaj krótki kurs CSS i sobie ustawisz co i jak chcesz. To prosta stronka. Sam coś jeszcze pewnie pogrzebie przy tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 2. Ten javascript i kilka cssów to dla picu, wywal go i ustaw jeden css (myślę, że akurat część "html" jest prosta w edycji). Style "alfa" "beta" to z ciekawości jak działa przełączanie styli, a do "beta" to prawie w ogóle nie zaglądałem (myślałem, że mogę to olać ).No właśnie tak zrobiłem i jako jedyny wybrałem właśnie beta. Do pliku css nawet nie patrzyłem, na pewno rzucę okiem i może coś z tego będzie. Ogólnie jak opera nie wspiera to trudno. Tak też jest dobrze (w końcu taki filehosting za darmo z wygodnym interfejsem), jeszcze raz brawo za pomysł i wykonanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 (edytowane) zamień miejscami w skrypcie <div id="galeria"> <div id="index"> i wygeneruj drzewko jak index będzie interpretowany jak galeria (w tym css co ja mam domyślny) to dostaniesz zalążek tego co chciałeś reszta to kwestia wymiarów i kolorów w css jeszcze raz brawo za pomysł Myślę że 100000 razy ktoś wpadł na ten pomysł, ale ja jakoś nie mogłem znaleźć w google dlatego zrobiłem własny. A znaleźć nie mogłem zapewne dlatego, że odkąd istnieją ftp://... to nie trzeba niczego indeksować, poza tym php itp. robi swoje. Dropbox nie wiedzieć czemu nie udostępnił takiej funkcji, mam nadzieję, że z czasem dadzą. ---- łączenie postów ---- mówisz i masz Edytowane Lipiec 15, 2009 przez WalDo połączenie postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2009 Nie jak to się stało, ale w jakiś sposób Twój ostatni post mi umknął. borzole zmieniałeś coś w tym stylu beta, bo teraz tak jakby jest poprawnie wyświetlany? Połączyłem css dropbox i dropbox-beta i udało się otrzymać dokładnie to co chciałem Na operze i firefoksie listing plików jest wyświetlany w 4 kolumnach (przy rozdzielczości ekranu 1280). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2009 Nie jak to się stało, ale w jakiś sposób Twój ostatni post mi umknął. to się nazywa łączenie postów przez admina, dlatego edycja postów nie wysyła powiadomienia o odpowiedzi. beta zrobiłem na 3 kolumny i dodałem zeta na 4 kolumny, bo widziałem u Ciebie na dropbox ( tak znalazłem) że się kszaczy przy szerokości 1024 i 4 kolumnach. Zresztą nie wiem, jak już wspomniałem css to nie moja brożka. ps. @WalDo tym razem pamiętałem, że kszaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi