droicyn Napisano Czerwiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 no właśnie nie widzi dysków z windowsa. Dziś zrobię to montowanie a przynajmniej postaram się to zrobić ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droicyn Napisano Czerwiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Poczytałem o tym montowaniu i wiem, że muszę zainstalować odpowiedni moduł jądra, ale czytałem posta i koleś chciał to zrobić do F5 a ja mam F8. Czy tak samo jest z F8? Jeśli tak to jak mam zainstalować ten moduł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Kiedyś dawno yum install kmod-ntfs ale w ósemce to było już raczej yum install ntfs-3g Jak już będziesz miał moduł, to w gnome domyślnie dyski ntfs powinny się montować; poszukaj na forum, było o tym. Jeśli nie, to poczytaj o pliku /etc/fstab i poleceniu mount. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 jezu dość, nie mogę już patrzeć na tą sieczkę. 1. wpisz w konsoli: fdisk -l parametr to jest l jak Lukrecja, Lizać, Litwa, Latawiec, nie żadne jeden, kreska czy duże i i wklej tu na forum wynik polecenia 2. zainstaluj obsługę ntfs yum install ntfs\* pójdzie wszystko, a co tam. 3. jak się nie zainstaluje twoja partycja windowsa automatycznie na pulpicie, to sprawdź kolejno opcje: i) przeloguj się ii) ponownie uruchom system. iii) dopisz do pliku /etc/fstab coś w ten deseń: /dev/sda1 /mnt/win ntfs-3g defaults 0 0 gdzie: - zamiast partycji sda1 wpisujesz tę którą wywnioskujesz z pkt 1) - /mnt/win jest pustym katalogiem (możesz utworzyć taki sam) do którego chcesz zamontować windowsa - reszta to parametry niezmienne potem wpisz: mount -a żeby zamontować na podstawie wpisów z pliku /etc/fstab iv) jeśli wszystko zawiedzie, napisz tutaj na forum co zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 iv) jeśli wszystko zawiedzie, napisz tutaj na forum co zrobiłeś.Z tego co pamiętam z innych postów na forum, to może się jeszcze zdarzyć niepoprawnie zamknięty system Windows. Warto więc przed uruchomieniem Fedory odpalić windy i zamknąć zgodnie z zasadami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Z tego co pamiętam z innych postów na forum, to może się jeszcze zdarzyć niepoprawnie zamknięty system Windows. Warto więc przed uruchomieniem Fedory odpalić windy i zamknąć zgodnie z zasadami. Ten problem występował rok temu, aktualnie w trakcie montowania Fedora trochę pomieli i zamknie partycje jak trzeba i ją sobie zamontuje. Wiem bo testowałem Szkodz mi czasu było jak się przebootywałem na Fedore, a Windows za długo się wyłącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Droicyn więcej samodzielności, musisz sam więcej robić, eksperymentować, nie można Cie ciągle "ciągnąć za rączkę" Pamiętaj, jak nie zepsujesz to się nie nauczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Ten problem występował rok temu,Dobrze wiedzieć. Czyli jeden problem mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Dobrze wiedzieć. Czyli jeden problem mniej Niekoniecznie, pamiętajcie, że chodzi o F8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Ale F8 miało najnowsze aktualizacje do Kwietnia chyba, więc tam to też powinno być naprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi