Tom:-) Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Chciałem zainstalować kadu na Fedorze 11 i wybieram polecenie: sudo yum install kadu Podaję hasło roota ale nie pasuje a wpisuję dobrze. Sprawdziłem przez ctrl+atl+F2 czy rzeczywiście podaję źle hasło. Oczywiście dobrze podaję więc jaka jest przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shoo Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Najpierw wpisz su - podaj haslo roota a nastepnie yum install kadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom:-) Napisano Czerwiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 shoo, dziękuje pomogło. Tak mam zawsze postępować w przypadku instalacji pakietów? Nie spotkałem się z taką formą polecenia. Jakoś inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shoo Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Musisz posiadac prawa roota aby zarzadzac pakietami takze tak. Wyjatkiem moze byc sytuacja kiedy jestes zalogowany na koncie roota, wtedy su - jest niepotrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom:-) Napisano Czerwiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Tak wiem. Zawsze się spotykałem z poleceniem 'su' albo 'sudo' które nie działają na Fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Zawsze się spotykałem z poleceniem 'su' albo 'sudo' które nie działają na FedorzeA co to za herezje? Gadasz bzdury. "sudo" wymaga hasła użytkownika a nie roota. Wcześniej należy skonfigurować wszystko w /etc/sudoers i wszystko działa. Fedora to nie Ubuntu, w którym (wzorem Windows) zwykły użytkownik przez "sudo" bez hasła ma prawa administratora. Tom:-) po raz kolejny polecam zapoznanie się z wiki.fedora.pl zanim zadasz następne pytanie. Poczytaj najpierw wiki a potem napisz czego nie zrozumiałeś, co nie wyszło po wykonaniu zgodnym z przewodnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 szczególna wpadka, bo na wiki jest artykuł "sudo" masz spis: http://wiki.fedora.pl/index.php?title=Spec...amp;namespace=0 wróć jak przeczytasz całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom:-) Napisano Czerwiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Dla użytkownika Ubutnu to nie wpadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Dla użytkownika Ubutnu to nie wpadkaTa, a zadajesz takie pytania jakbyś pierwszy raz na oczy widział inny system niż ten od ms. Ja myślałem, że używanie linuksa uczy przeglądania setek poradników, a nie pytania o byle pierdołę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi