Radoslaus Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 uname -a Linux radek-fedora 2.6.29.4-167.fc11.x86_64 #1 SMP Wed May 27 17:27:08 EDT 2009 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux Jeżeli chodzi o /var/log/boot.log Checking for module nvidia.ko: [60G[[0;31mNIEUDANE[0;39m] nvidia.ko for kernel 2.6.29.4-167.fc11.x86_64 was not found.[60G[[0;33mOSTRZEŻENIE[0;39m] The nvidia driver will not be enabled until one is found.[60G[[0;33mOSTRZEŻENIE[0;39m] Próbowałem już wcześniej zmienić ten wpis w xorg.conf na nvidia... za każdym razem system wraca do vesa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 (edytowane) No jest ale dziwne, że w poradniku ktoś daje rozwiązania które nie działają Dziwne jest raczej, że tylko u Ciebie nie działa Możesz napisać, która część poradnika Ci nie działa, bo jeśli prawdą jest to co mówisz, to wypadałoby poprawić. [EDIT] @Radoslaus zacznij od aktualizacji całego systemu - działasz na starym jądrze, do którego może nie być już paczek w repo [EDIT2] Na [pewno nie ma paczek do jądra 2.6.29.4-167 bo pojawiły się już 2 nowsze wersje, czyli 3. od końca poszła do kosza Edytowane Lipiec 28, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Jeżeli chodzi o /var/log/boot.logWidzisz, że nieudane tzn. że nie masz odpowiedniego modułu. Spróbuj wygenerować, w terminalu wpisz akmod-cośtam (nie używam tego i dokładnie nie pamiętam jak to leciało). EDIT: Nom i właśnie przerzuć się na nowszy kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Hmm Panowie wybaczcie moją ignorancje jeżeli chodzi o Fedore, ale.. mam włączone takie repozytoria:... Fedora 11 Fedora 11 Updates RPM Fusion Free RPM Fusion Free Updates RPM Fusion Nonfree RPM Fusion Nonfree Updates ... i system jest w pełni zaaktualizowany Po włączenie Fedora Rawhide też kernel nie jest aktualizowany. Skąd macie nowsze jądro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Ty też masz, na wcześniejszym listingu było kernel-2.6.29.6-213.fc11.x86_64, tylko właśnie nie wiadomo dlaczego odpalasz system ze starego jajka. Masz wpis w grubie dla kernel-2.6.29.6-213.fc11.x86_64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 pewnie mu sie dodalo na sama gore i odpala pierwsze z brzegu. mozna zmienic albo kolejnosc albo wpis default w grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 No i oto chodziło. Już działa. Rzecz w tym, że tego nowego kernela nie miałem w grubie. Mam Fedore (póki co) na dysku USB i ręcznie dodawałem ją do gruba znajdującego się na dysku w komputerze. Przeoczyłem aktualizację kernela i stąd problem. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 Jak nagrałeś fedorę na usb? Aplikacją livecd-iso-to-disk z opcją --overlay-size-mb czy może inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 Zainstalowałem normalnie na zewnętrzym dysku na USB z LiveCD. Poprostu nie instalowałem GRUBa bo mam w komputerze jeszcze OpenSuse 11.2 Alpha i aktualne Ubuntu, a Fedora wcześniej jakoś ignorowała ich istnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 Aha nom tak też można, chociaż ja szukam bardziej uniwersalnego rozwiązania. Co do gruba to tak, w fedorze nie ma automatycznego wykrywania innych dystrybucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi