Skocz do zawartości

Sterowniki Broadcom-wl, Hp Mini-note 2133

mc1nra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Od wczoraj mam zainstalowaną Fedorę 11 i ogólnie jestem z niej zadowolony, przedtem miałem styczność z ubuntu, ale to distro poległo przy próbie instalacji na mini-note 2133.

Mój problem jest złożony, ale najważniejszą rzeczą na chwilę obecną jest brak wifi.

Najpierw próbowałem zainstalować sterowniki z openwrt.org poprzez polecenie b43-fwcutter (plik wl_apsta_mimo.o) ale nic nie pomogło.

Doczytałem więc o sterownikach z rpmfusion, gdzie zainstalowałem pierwsze z brzegu. Nic nie pomogło. Pomyślałem więc, że wybrałem niewłaściwe i chciałem odinstalować pierwsze, zainstalować drugie - niestety nie mogę odinstalować paczki z rpmfusion ponieważ wyświetla się komunikat o braku zależności a z kolei przy drugich pojawia się komunikat o tym, że w systemie już są 0_o

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu, nie mam pojęcia co mam usunąć, co naprawić, co zainstalować. Wiem, że jest jeszcze opcja z ndiswrapper ale nie mam zielonego pojęcia jak go konfigurować...

Fedora mi bardzo przypadła do gustu i nie chciałbym wracać do windozy tylko z powodu jednego, czy dwóch problemów, które pewnie da się rozwiązać, więc z góry dziękuję za wszelką pomoc.

P.S.

Chciałbym tylko wspomnieć okolicznościowo, że fedora strasznie grzeje laptopa, tj. temp nie spada poniżej 53-56 stopni co bym nie robił i mocno odczuwam to ciepło - jest jakiś sposób na obniżenie owej temperatury, albo może to wina kde czy plazmy? Nie mam pojęcia a nie mogę tak grzać przecież netbooka, tym bardziej, że to niewygodne, gdy laptop grzeje w ręce... Również dziękuję za podpowiedź.

P.S.

Tak już zupełnie na marginesie, można jakoś prosto skonfigurować touchpad aby było aktywne puknięcie i normalny scroll? Próbowałem jakimś tutorialem z dopisywaniem czegoś ale wyskoczył jakiś fatal error, czy oops w kernelu i wszystko i tak wróciło do normy...

Pozdrawiam.

Wynik lspci: http://wklej.to/YDRH

update yum nie powiódł się, wypluwa:

Brakująca zależność: system-release >= 11.90 jest wymagane przez pakiet rpmfusion-nonfree-release-11.90-1.noarch (rpmfusion-nonfree-rawhide)
rpmfusion-nonfree-release-11.90-1.noarch z rpmfusion-nonfree-rawhide ma problemy z rozwiązywaniem zależności
  --> Brakująca zależność: rpmfusion-free-release >= 11.90 jest wymagane przez pakiet rpmfusion-nonfree-release-11.90-1.noarch (rpmfusion-nonfree-rawhide)
Błąd: Brakująca zależność: rpmfusion-free-release >= 11.90 jest wymagane przez pakiet rpmfusion-nonfree-release-11.90-1.noarch (rpmfusion-nonfree-rawhide)
Błąd: Brakująca zależność: system-release >= 11.90 jest wymagane przez pakiet rpmfusion-nonfree-release-11.90-1.noarch (rpmfusion-nonfree-rawhide)
Powinieneś spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem
Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems
                          package-cleanup --dupes
                          rpm -Va --nofiles --nodigest

Dzięki za pomoc.

Najpierw to z roota:

yum remove rpmfusion-free-release rpmfusion-nonfree-release

A potem to:

rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

A na sam koniec:

yum update

Ale nie jestem pewien czy nie zaznaczyłeś w System -> Administracja -> Źródła Oprogramowania - repozytorium bardzo testowego dla Fedory ;)

Ja też mam notebooka HP i WiFi na BROADCOM - działa całkiem przyzwoicie, doinstaluj paczke tak jak radzi SeeM.

Co do mousepad-a to inaczej zachowuje się w KDE a inaczej w GNOME - przynajmniej w wersji 10 z tego co wiem to w wersji 11 środowisko KDE jest lepiej wspierane.

W każdym razie ja mam FC10 i tam w GNOME działają klawisze funkcyjne natomiast w KDE jest nieco gorzej.

Ale mnie to nie przeszkadza specjalnie bo do tej pory nie uzależnłem się od nich.

Jak już zrobisz porządek z repozytoriami to doinstaluj wspomniany sterownik skonfiguruj kartę uruchamiając z root-a system-config-network tak aby karta była kontrolowana przez NetworkManager (sprawdź tylko poleceniem również z root-a system-config-services czy ów NetworkManager startuje z systemem, chociaż jak masz ikonkę w tacce systemowej to zapewne tak jest) i powinno wszystko działać.

Muszę przyznać, że broadcom-wl ułatwia życie jednak....

U mnie po instalacji wifi łączyło się za 3 razem a nawet później. Poza tym samo łączenie trwało wieki.

Dopiero jak usunąłem paczkę i zrobiłem to ręcznie jak za komuny to zaczęło działać naprawdę dobrze.

Ale dla newbie broadcom-wl jest w porządku :)

U mnie po instalacji wifi łączyło się za 3 razem a nawet później. Poza tym samo łączenie trwało wieki.

Dopiero jak usunąłem paczkę i zrobiłem to ręcznie jak za komuny to zaczęło działać naprawdę dobrze.

Ale dla newbie broadcom-wl jest w porządku :)

Na F10 tak, w F11 jest już dobrze - przynajmniej u mnie, ale na przypadek to nie wygląda.

• 4 months later...

Witam serdecznie.

Najpierw mimo upływu czasu dziękuję za dotychczasową pomoc. Tym razem zainstalowałem Fedorę jak należy z gnome. Wszystko działa oczywiście poza wifi :)

Oto co uczyniłem - wywaliłem akmod-wl i zainstalowałem kmod-wl no i wreszcie fedora widzi kartę (broadcom b4312) ale...

gdy tylko próbuję się połączyć przez wifi komputer się zawiesza całkowicie (tylko twardy restart) a jeśli kartę podczas startu systemu włączę wita mnie tylko czarny ekran - stąd wnioskuję, żenadal jest jakiś konflikt, lub coś niedoinstalowane?

Sądząc, że może to wina networkManagera zainstalowałem wicd ale nie pomogło. Próby reinstalacji broadcom-wl, czy kmod-wl nic nie dały.

Do szczęścia brakuje mi tylko wifi i nie bardzo wiem co robić?

Za pomoc z góry dziękuję i proszę - w przypadku pomocy - łopatologiczne wytłumaczenie dalszych czynności... Jeśli widzi poprawnie kartę, to znaczy, że niewiele brakuje do szczęścia (tak sądzę przynajmniej:p).. Tym razem nie zamierzam się poddawać:)

Pozdrawiam.

P.S.

System zaktualizowany, repozytoria właściwe innych problemów chyba nie mam. Próbowałem dzień temu fedorę w wersji kde ale tam żadne sztuczki nie rozpoznały karty wifi. Nie wiem, czy ma znaczenie, ale wifi widzi nie jako wlan0 ale eth1.

--edit--

iwconfig wyświetla:

lo        no wireless extensions.

eth1      IEEE 802.11  Nickname:""
          Access Point: Not-Associated   
          Link Quality:5  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  invalid crypt:0  invalid misc:0

eth0      no wireless extensions.

pan0      no wireless extensions.

ifconfig:

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:22:64:68:A4:C6  
          inet addr:192.168.1.10  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::222:64ff:fe68:a4c6/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3807 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3908 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:2397474 (2.2 MiB)  TX bytes:656382 (640.9 KiB)
          Interrupt:16 

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:21:00:84:96:42  
          inet6 addr: fe80::221:ff:fe84:9642/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:24 Base address:0xc000 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:225 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:225 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:17998 (17.5 KiB)  TX bytes:17998 (17.5 KiB)

lsmod tylko to znalazłem:

wl 1269512 0

lspci daje:

02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)