BlackMoses Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Mam problem z networkmanagerm. Otórz przy każdym restarcie pyta mnie o hasło do sieci WiFi. Co więcej zawsze pyta o hasło do bazy kluczy(?). Jak można włączyć zapamiętywanie haseł i wyłączyć pytanie o hasło do bazy kluczy ? Dodatkowo nie widzę w managerze pakietów knetworkmanagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Która fedorka? Od F9 działalo już z automatu, w F8 trzeba się było nieźle nakombinować. Więc jeżeli masz nowszą niż F8 to może usuń bazę kluczy żeby się zrobiła od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Dodatkowo nie widzę w managerze pakietów knetworkmanagera.Pewnie kde-plasma-networkmanagement. Co do problemów z zapamiętywaniem w NM to jakiś czas temu był podobny temat, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Mam Fedore 11. Nie wiem jak usunąć bazę kluczy. Tematu na forum szukałem ale nic nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2009 A czytałeś post thofa? Nie uzywasz przypadkiem plasmoidu kde-plasma-networkmanagement? Jeżeli używasz apletu networkmanager to bazę kluczy można usunąć tak odpalasz terminal i wydajesz komendę: rm ~/.gnome2/keyrings/* na wszelki wypadek możesz sobie najpierw zrobić kopię do katalogu tymczasowego na przykład tak cp -R ~/.gnome2/keyrings /tmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2009 Mam aplet network manager. Wywalenie tego katalogu spowodowało że nie pyta się już o hasło na starcie. Robi to po wpisaniu hasła WEP do wifi. Tzn chce ustalić nowe hasło do bazy kluczy ;/ . Dodatkowo dalej nie zapamiętuje hasła do wifi ;/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2009 Kiepsko to pamiętam, ale jak ustalisz nowe hasło do bazy kluczy to powinien je zapamiętać i potem już automatycznie otwierać bazę kluczy, a z niej pobierać hasło do WEPa, dobry bosze czy Ty piszesz WEPa????!!!!! Natychmiast wyłącz to dziadostwo i włącz WPA-PSK, jeśli Ci bezpieczeństwo miłe, no chyba, że mieszkasz w leśniczówce pośrodku lasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Czerwiec 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2009 Ustaliłem hasło i po restarcie o nie pyta. Jak wpisze to co podałem to i tak pyta o nie w kółko. Dopiero jak z 5 razy wcisnę odmów to mogę wpisać ponownie hasło - lipa. Co do WEP'a to i tak jest to aż za dużo. Powiedzmy że mieszkam w niezłej odległości i wątpliwa sprawa żeby ktokolwiek mógł się podłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Lipiec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 Hmm no to nie wiem, jak masz Gnoma to System -> Preferencje -> System -> (_menadżer_ → menedżer) ORT bazy kluczy zaznacz default (tam będzie hasło WEP) i usuń ją, po restarcie utworzy ja na nowo, z tego co pamiętam, to powinien Cię zapytać czy zapamiętać hasło, albo może da się bez hasła założyć. Jak nie dasz rady, to może odtworzę problem jak będę F11 instalował pewnie w do końca miesiąca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Lipiec 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 Używam KDE 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Lipiec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 A masz też gnome zainstalowane, pewnie nie a to znaczy, że brakuje Ci pakietu gnome-keyring-pam w konsoli wpisz yum install gnome-keyring-pam to załatwi sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Lipiec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2009 Zainstalowałem ale sprawy nie załatwiło ... Nie ma w Fedorze Knetworkmanagera jak w openSUSE ? Przecież to fajna aplikacja i nie posiada takich błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Lipiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2009 Dziwne, ja bym spróbował jeszcze raz usunąć bazę kluczy... Oczywiście, że jest yum install knetworkmanager. A propos jak jesteś nowy w fedorce to zainstaluj sobie yumexa yum install yumex jest to nakładka na yuma gdzie będziesz mógł sobie łatwo wyszukać i dodać pakiety. (_acha_ → aha) ORT dodaj sobie jeszcze repo rpmfusion znajdziesz tam sporo fajnych rzeczy http://rpmfusion.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackMoses Napisano Lipiec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2009 Ok to jak używać tutaj knetworkmanagera ? W suse wydawało sie polecenie knetworkmanager w konsoli i można było używać. Tutaj czegoś takiego nie widzę. I jak wyłączyć ten dziwny defaultowy aplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2009 Tutaj czegoś takiego nie widzę.Bardzo dobrą radę dał Ci powyżej lanxiss - yumex. Ponadto polecam naszą http://wiki.fedora.pl - na początek poradnik, potem wysmażone w pocie czoła przez naszych kolegów z myślą m.in. o początkujących (choć nie tylko) → Zarządzanie pakietami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi