mayh90 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Kilka dni temu przesiadłem się na jedenastkę. Do odtwarzania filmów na dziesiątce korzystałem z MPlayera, dlatego po świeżej instalacji Leonidasa (upgrade niestety sprawiał spore poroblemy) zainstalowałem wszystkie kodeki oraz sam odtwarzacz bez najmniejszych problemów. Filmy odtwarzają się prawidłowo, dźwięk jest, niby wszystko w porządku. Kłopot w tym, że po instalacji MPlayer nie wskoczył do głównego menu Fedory, a po kliknięciu na dowolny plik filmu prawym klawiszem -> Otwórz za pomocą innego programu na liście również go nie ma . Wpisanie w polu Własne polecenie 'mplayer' załatwia sprawę, acz sprawa jest zastanawiająca. Jednak główny problem jest innej natury. Po uruchomieniu filmu jest on odtwarzany w jednym okienku, jednak nie mam dostępu do tego (domyślnie) niebieskiego panelu z paskiem przewijania, ikonkami itd. Do konfiguracji również nie mogę się dostać przez prawy klik. Czy coś podczas instalacji jednak poszło nie tak? Można przywrócić panel z poziomu terminala? EDIT // Powinno się znaleźć w dziale multimedia, upraszam o wybaczenie i przeniesienie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Pewnie nie masz zainstalowanego gmplayera. A osobiście polecam smplayer - wg mnie najlepsza z obecnie dostępnych nakładek graficznych na mplayera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 ale np smplayer pod windowsem strasznie tnie na filmach fullhd (sprawdzane na kilku kompach). ciekawe czy to wina opcji kompilacji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayh90 Napisano Lipiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Pewnie nie masz zainstalowanego gmplayera. A osobiście polecam smplayer - wg mnie najlepsza z obecnie dostępnych nakładek graficznych na mplayera. Zanstalowałem smplayera według podpowiedzi. Intuicyna obsługa, zero kłopotów z napisami, słowem - dziękuję za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 A masz jakiś skórki zainstalowane: /usr/local/share/mplayer/skins/ $HOME/.mplayer/skins/ domyslna musi być nazwana default, czyli musi być np. tu /usr/local/share/mplayer/skins/default PS. Polecam także KPlayer i KMPlayer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Ja polecam gnome-mplayer, bo ma minimalistyczny interfejs i nakładka na niego gecko-mediaplayer bardzo dobrze sprawdza się jako plugin do obsługi multimediów w przeglądarkach internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi