Skocz do zawartości

Mplayer - Parę Pytań

mayh90

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu przesiadłem się na jedenastkę. Do odtwarzania filmów na dziesiątce korzystałem z MPlayera, dlatego po świeżej instalacji Leonidasa (upgrade niestety sprawiał spore poroblemy) zainstalowałem wszystkie kodeki oraz sam odtwarzacz bez najmniejszych problemów.

Filmy odtwarzają się prawidłowo, dźwięk jest, niby wszystko w porządku. Kłopot w tym, że po instalacji MPlayer nie wskoczył do głównego menu Fedory, a po kliknięciu na dowolny plik filmu prawym klawiszem -> Otwórz za pomocą innego programu na liście również go nie ma :). Wpisanie w polu Własne polecenie 'mplayer' załatwia sprawę, acz sprawa jest zastanawiająca.

Jednak główny problem jest innej natury. Po uruchomieniu filmu jest on odtwarzany w jednym okienku, jednak nie mam dostępu do tego (domyślnie) niebieskiego panelu z paskiem przewijania, ikonkami itd. Do konfiguracji również nie mogę się dostać przez prawy klik. Czy coś podczas instalacji jednak poszło nie tak? Można przywrócić panel z poziomu terminala?

EDIT // Powinno się znaleźć w dziale multimedia, upraszam o wybaczenie i przeniesienie :).

Pewnie nie masz zainstalowanego gmplayera. A osobiście polecam smplayer - wg mnie najlepsza z obecnie dostępnych nakładek graficznych na mplayera.

Zanstalowałem smplayera według podpowiedzi. Intuicyna obsługa, zero kłopotów z napisami, słowem - dziękuję za pomoc ;).

A masz jakiś skórki zainstalowane:

/usr/local/share/mplayer/skins/

$HOME/.mplayer/skins/

domyslna musi być nazwana default, czyli musi być np. tu /usr/local/share/mplayer/skins/default

PS. Polecam także KPlayer i KMPlayer.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...