Skocz do zawartości

Laptop Toshiba A350-13a Ati Mobility Radeon Hd 3650

webon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

laptop toshiba model A350-13A

grafika: ati mobility radeon hd 3650

kernel: 2.6.29.5 PAE 32 bit f11

Kupilem nowgo laptopa stary padl i mam wielki problem ze sterownikami do ati

mam ekran 16cali niestety fedora 11 wykrywa rozdzielczosc max 1024x768

matryca natywnie ma 1366x768

komputer po starcie czeka kilka minut na wejscie do x ale to juz wina sterownikow do wifi jak zwykle jest z tym problem ale na razie wazna jest grafika

niestety mimo zmian w xorg i generowaniu np przez x -configure nowych parametrow x nie wstaja

dziala tylko na domyslnym xorg.conf:

Section "Device"
    Identifier "Videocard0"
    Driver "vesa"
EndSection

nie moge zainstalowac sterownikow z http://www.opendrivers.com/downloaddriverurls.php

checking for XORG... configure: error: Package requirements (xorg-server xproto fontsproto ) were not met:

No package 'xorg-server' found

Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you

installed software in a non-standard prefix.

Alternatively, you may set the environment variables XORG_CFLAGS

and XORG_LIBS to avoid the need to call pkg-config.

See the pkg-config man page for more details.

lspci -vvnn

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3650 [1002:9591] (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff01]															  
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-				   
	Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-					
	Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes																				   
	Interrupt: pin A routed to IRQ 16																					   
	Region 0: Memory at c0000000 (32-bit, prefetchable) [size=512M]														 
	Region 1: I/O ports at 2000 [size=256]																				  
	Region 2: Memory at bfef0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]													  
	[virtual] Expansion ROM at bfe00000 [disabled] [size=128K]															  
	Capabilities: [50] Power Management version 3																		   
			Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)									  
			Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-																	 
	Capabilities: [58] Express (v2) Legacy Endpoint, MSI 00																 
			DevCap: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s <4us, L1 unlimited									   
					ExtTag+ AttnBtn- AttnInd- PwrInd- RBE+ FLReset-														 
			DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-											  
					RlxdOrd+ ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop+															
					MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes															  
			DevSta: CorrErr- UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend-											 
			LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x16, ASPM L0s L1, Latency L0 <64ns, L1 <1us							   
					ClockPM- Surprise- LLActRep- BwNot-																	 
			LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- Retrain- CommClk+										   
					ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-														  
			LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x16, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-							 
			DevCap2: Completion Timeout: Not Supported, TimeoutDis-														 
			DevCtl2: Completion Timeout: 50us to 50ms, TimeoutDis-														  
			LnkCtl2: Target Link Speed: 2.5GT/s, EnterCompliance- SpeedDis-, Selectable De-emphasis: -6dB				   
					 Transmit Margin: Normal Operating Range, EnterModifiedCompliance- ComplianceSOS-					   
					 Compliance De-emphasis: -6dB																		   
			LnkSta2: Current De-emphasis Level: -3.5dB																	  
	Capabilities: [a0] MSI: Mask- 64bit+ Count=1/1 Enable-																  
			Address: 0000000000000000  Data: 0000																		   
	Capabilities: [100] Vendor Specific Information <?>																	 
	Kernel modules: radeon

Może ktoś doradzi co zainstalowac i jak abym mogl miec normalna rozdzielczosc nei musze miec 3d tylko natywna rozdzielczosc bo ciezko sie pracuje na 1024

dzieki

[OT]

Szlag mnie trafi, jak nie nauczysz się w końcu stosować odpowiednich znaczników. Po pierwsze <code> to nie to same co [code], po drugie stosuj właściwie znaczniki [code] i [codebox] (jak zastosujesz, szczególnie przy dłuższych listingach to z pewnością dostrzeżesz różnicę).

[/OT]

Kernel modules: radeon

Zamiast radeon spróbuj radeonhd
yum install xorg-x11-drv-radeonhd

Potem skonfiguruj X-y (X -configure) i zamień w xorg.conf w Section "Device" linię Driver "radeon" na Driver "radeonhd"

[OT]

Szlag mnie trafi, jak nie nauczysz się w końcu stosować odpowiednich znaczników. Po pierwsze <code> to nie to same co [code], po drugie stosuj właściwie znaczniki [code] i [codebox] (jak zastosujesz, szczególnie przy dłuższych listingach to z pewnością dostrzeżesz różnicę).

[/OT]

Zamiast radeon spróbuj radeonhd

yum install xorg-x11-drv-radeonhd

Potem skonfiguruj X-y (X -configure) i zamień w xorg.conf w Section "Device" linię Driver "radeon" na Driver "radeonhd"

spokojnie ja mam nawyk z doxygena co do code

testowalem radeonhd ale juz wiecej x nie wstaly mimo ze xorg.conf przywrocilem do oryginalu

dzieki

[...] x nie wstaly mimo ze xorg.conf przywrocilem do oryginalu
To chyba raczej nie z powodu sterownika. Musiałeś coś jeszcze zamieszać. Próbowałeś całkowicie usunąć xorg.xonf i uruchomić system bez tego pliku?

To chyba raczej nie z powodu sterownika. Musiałeś coś jeszcze zamieszać. Próbowałeś całkowicie usunąć xorg.xonf i uruchomić system bez tego pliku?

bez xorg.conf i po x -configure mam czarny ekran

stracilem na to wczoraj caly dzien

zainstalowalem jeszcze te same stery hd z jakies strony przez piekny instalator ale wynik ten sam po tym juz nie moglem wrocic do std xorg.conf

Witam serdecznie. Tez posiadam tego laptopa i niesamowicie męczyłem się z początku z grafiką. Próbowałem wielu dystrybucji i zawsze wychodziła kicha wiec postanowiłem się sam zabrać za to. Ręcznie skompilowałem kernel 2.6.30-git22 wybierajac opcje :

CONFIG_MTRR=y

CONFIG_MTRR_SANITIZER=y

CONFIG_MTRR_SANITIZER_ENABLE_DEFAULT=1

CONFIG_MTRR_SANITIZER_SPARE_REG_NR_DEFAULT=0

Na tych ustawieniach chodzi... lepsze to niż wyjecie polowy pamięci jak niektórzy radzą. jako driver korzystam z radeon'a. ale radeonhd pewnie też zadziała.

Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomogłem;)

• 4 weeks later...

Mam tak sam problem problem na podobnym notebooku (inna wersja): Toshiba A350-10B. Karta graficzna taka sama. Niedlugo minie miesiac, jak probuje ja odpalic. Kompilowalem recznie jadro 2.6.29-r8 (jak rowniez 2.6.28-r5), z ustawieniami:

CONFIG_MTRR=y

CONFIG_MTRR_SANITIZER=y

CONFIG_MTRR_SANITIZER_ENABLE_DEFAULT=1

CONFIG_MTRR_SANITIZER_SPARE_REG_NR_DEFAULT=0

i bez efektu. Probowalem sterowniki X11 radeon, radeonhd i firmowe ATI (fglrx). Uzywam xorg-server 1.5.3 na dystr. Gentoo Linux. Moglbys wkleic cala swoja konfiguracje jadra (.config) i xorg.conf? Najprawdpopodobniej cos jest nie tak z innymi ustawieniami.

--

z gory dzieki,

pozdrawiam.

Domyślny .config jądra w Fedorze znajdziesz w pakiecie kernel-devel (w kernel pewnie też, ale pakiet jest większy). webon używał jądra PAE, więc mówiąc dokładnie .config taki jak jego będzie w kernel-PAE-devel. Listę mirrorów masz tu:

http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...1&arch=i386

O tym jak rozpakować pakiet RPM było ostatnio na forum.

Z xorg.confem nie pomogę...

• 6 months later...

OK, 25. stycznia pojawiło się rozwiązanie (bez potrzeby kompilowania jądra) na forum Ubuntu (wysłane przez sypky'ego):

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/341681

W skrócie, wystarczy dodać do opcji jądra (w /boot/grub/grub.conf):

pci=use_crs

U mnie działa. Używam standardowego jądra (z repozytoriów Fedory 11, wersja 64-bit) 2.6.30.10-105.2.23.

Jeśli chodzi o grafikę, to używam sterownika własnościowego ATI (zainstalowanego wg tutoriala http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 - było już o tym na forum).

Gratulacje dla sypky'ego. Kawał dobrej roboty.

OK, 25. stycznia pojawiło się rozwiązanie (bez potrzeby kompilowania jądra) na forum Ubuntu (wysłane przez sypky'ego):

pci=use_crs

U mnie działa. Używam standardowego jądra (z repozytoriów Fedory 11, wersja 64-bit) 2.6.30.10-105.2.23.

Jeśli chodzi o grafikę, to używam sterownika własnościowego ATI (zainstalowanego wg tutoriala http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 - było już o tym na forum).

Dzieki sprawdze czy działa choć przyznam że ostatnio mam wrażenie żę jedyna "słuszną" dystrybucja jest ubuntu :(

pci=use_crs

Faktycznie, na mojej Toshibie A300D-15B to samo obejście pozwoliło wreszcie na uruchomienie Catalystów pod F-11. Dzięki!

Pozdrawiam,

R.