webon Napisano Lipiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2009 Witam laptop toshiba model A350-13A grafika: ati mobility radeon hd 3650 kernel: 2.6.29.5 PAE 32 bit f11 Kupilem nowgo laptopa stary padl i mam wielki problem ze sterownikami do ati mam ekran 16cali niestety fedora 11 wykrywa rozdzielczosc max 1024x768 matryca natywnie ma 1366x768 komputer po starcie czeka kilka minut na wejscie do x ale to juz wina sterownikow do wifi jak zwykle jest z tym problem ale na razie wazna jest grafika niestety mimo zmian w xorg i generowaniu np przez x -configure nowych parametrow x nie wstaja dziala tylko na domyslnym xorg.conf: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "vesa" EndSection nie moge zainstalowac sterownikow z http://www.opendrivers.com/downloaddriverurls.php checking for XORG... configure: error: Package requirements (xorg-server xproto fontsproto ) were not met: No package 'xorg-server' found Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you installed software in a non-standard prefix. Alternatively, you may set the environment variables XORG_CFLAGS and XORG_LIBS to avoid the need to call pkg-config. See the pkg-config man page for more details. lspci -vvnn 01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3650 [1002:9591] (prog-if 00 [VGA controller]) Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff01] Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx- Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 16 Region 0: Memory at c0000000 (32-bit, prefetchable) [size=512M] Region 1: I/O ports at 2000 [size=256] Region 2: Memory at bfef0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K] [virtual] Expansion ROM at bfe00000 [disabled] [size=128K] Capabilities: [50] Power Management version 3 Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-) Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME- Capabilities: [58] Express (v2) Legacy Endpoint, MSI 00 DevCap: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s <4us, L1 unlimited ExtTag+ AttnBtn- AttnInd- PwrInd- RBE+ FLReset- DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported- RlxdOrd+ ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop+ MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes DevSta: CorrErr- UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend- LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x16, ASPM L0s L1, Latency L0 <64ns, L1 <1us ClockPM- Surprise- LLActRep- BwNot- LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- Retrain- CommClk+ ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt- LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x16, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt- DevCap2: Completion Timeout: Not Supported, TimeoutDis- DevCtl2: Completion Timeout: 50us to 50ms, TimeoutDis- LnkCtl2: Target Link Speed: 2.5GT/s, EnterCompliance- SpeedDis-, Selectable De-emphasis: -6dB Transmit Margin: Normal Operating Range, EnterModifiedCompliance- ComplianceSOS- Compliance De-emphasis: -6dB LnkSta2: Current De-emphasis Level: -3.5dB Capabilities: [a0] MSI: Mask- 64bit+ Count=1/1 Enable- Address: 0000000000000000 Data: 0000 Capabilities: [100] Vendor Specific Information <?> Kernel modules: radeon Może ktoś doradzi co zainstalowac i jak abym mogl miec normalna rozdzielczosc nei musze miec 3d tylko natywna rozdzielczosc bo ciezko sie pracuje na 1024 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2009 [OT] Szlag mnie trafi, jak nie nauczysz się w końcu stosować odpowiednich znaczników. Po pierwsze <code> to nie to same co [code], po drugie stosuj właściwie znaczniki [code] i [codebox] (jak zastosujesz, szczególnie przy dłuższych listingach to z pewnością dostrzeżesz różnicę). [/OT] Kernel modules: radeon Zamiast radeon spróbuj radeonhd yum install xorg-x11-drv-radeonhd Potem skonfiguruj X-y (X -configure) i zamień w xorg.conf w Section "Device" linię Driver "radeon" na Driver "radeonhd" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Lipiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 [OT] Szlag mnie trafi, jak nie nauczysz się w końcu stosować odpowiednich znaczników. Po pierwsze <code> to nie to same co [code], po drugie stosuj właściwie znaczniki [code] i [codebox] (jak zastosujesz, szczególnie przy dłuższych listingach to z pewnością dostrzeżesz różnicę). [/OT] Zamiast radeon spróbuj radeonhd yum install xorg-x11-drv-radeonhd Potem skonfiguruj X-y (X -configure) i zamień w xorg.conf w Section "Device" linię Driver "radeon" na Driver "radeonhd" spokojnie ja mam nawyk z doxygena co do code testowalem radeonhd ale juz wiecej x nie wstaly mimo ze xorg.conf przywrocilem do oryginalu dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 [...] x nie wstaly mimo ze xorg.conf przywrocilem do oryginaluTo chyba raczej nie z powodu sterownika. Musiałeś coś jeszcze zamieszać. Próbowałeś całkowicie usunąć xorg.xonf i uruchomić system bez tego pliku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Lipiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 To chyba raczej nie z powodu sterownika. Musiałeś coś jeszcze zamieszać. Próbowałeś całkowicie usunąć xorg.xonf i uruchomić system bez tego pliku? bez xorg.conf i po x -configure mam czarny ekran stracilem na to wczoraj caly dzien zainstalowalem jeszcze te same stery hd z jakies strony przez piekny instalator ale wynik ten sam po tym juz nie moglem wrocic do std xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sypky Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Witam serdecznie. Tez posiadam tego laptopa i niesamowicie męczyłem się z początku z grafiką. Próbowałem wielu dystrybucji i zawsze wychodziła kicha wiec postanowiłem się sam zabrać za to. Ręcznie skompilowałem kernel 2.6.30-git22 wybierajac opcje : CONFIG_MTRR=y CONFIG_MTRR_SANITIZER=y CONFIG_MTRR_SANITIZER_ENABLE_DEFAULT=1 CONFIG_MTRR_SANITIZER_SPARE_REG_NR_DEFAULT=0 Na tych ustawieniach chodzi... lepsze to niż wyjecie polowy pamięci jak niektórzy radzą. jako driver korzystam z radeon'a. ale radeonhd pewnie też zadziała. Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomogłem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Lipiec 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 Dzieki zainstaluje system i potestuje choc pewnie z kompilacja bedzie problem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 e tam problem tu masz dokladnie jak to zrobic . przy okazji mozna wyrzucic niepotrzebne moduly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Jaranowski Napisano Sierpień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2009 Mam tak sam problem problem na podobnym notebooku (inna wersja): Toshiba A350-10B. Karta graficzna taka sama. Niedlugo minie miesiac, jak probuje ja odpalic. Kompilowalem recznie jadro 2.6.29-r8 (jak rowniez 2.6.28-r5), z ustawieniami: CONFIG_MTRR=y CONFIG_MTRR_SANITIZER=y CONFIG_MTRR_SANITIZER_ENABLE_DEFAULT=1 CONFIG_MTRR_SANITIZER_SPARE_REG_NR_DEFAULT=0 i bez efektu. Probowalem sterowniki X11 radeon, radeonhd i firmowe ATI (fglrx). Uzywam xorg-server 1.5.3 na dystr. Gentoo Linux. Moglbys wkleic cala swoja konfiguracje jadra (.config) i xorg.conf? Najprawdpopodobniej cos jest nie tak z innymi ustawieniami. -- z gory dzieki, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2009 Domyślny .config jądra w Fedorze znajdziesz w pakiecie kernel-devel (w kernel pewnie też, ale pakiet jest większy). webon używał jądra PAE, więc mówiąc dokładnie .config taki jak jego będzie w kernel-PAE-devel. Listę mirrorów masz tu: http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...1&arch=i386 O tym jak rozpakować pakiet RPM było ostatnio na forum. Z xorg.confem nie pomogę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2009 Z xorg.confem nie pomogę...Ja też niewiele, ale zacząłbym od skasowania /etc/X11/xorg.conf i zaufanie AI Fedory A kombinacje, to jak się nie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Jaranowski Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 OK, 25. stycznia pojawiło się rozwiązanie (bez potrzeby kompilowania jądra) na forum Ubuntu (wysłane przez sypky'ego): https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/341681 W skrócie, wystarczy dodać do opcji jądra (w /boot/grub/grub.conf): pci=use_crs U mnie działa. Używam standardowego jądra (z repozytoriów Fedory 11, wersja 64-bit) 2.6.30.10-105.2.23. Jeśli chodzi o grafikę, to używam sterownika własnościowego ATI (zainstalowanego wg tutoriala http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 - było już o tym na forum). Gratulacje dla sypky'ego. Kawał dobrej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Luty 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2010 OK, 25. stycznia pojawiło się rozwiązanie (bez potrzeby kompilowania jądra) na forum Ubuntu (wysłane przez sypky'ego): https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/341681 W skrócie, wystarczy dodać do opcji jądra (w /boot/grub/grub.conf): pci=use_crs U mnie działa. Używam standardowego jądra (z repozytoriów Fedory 11, wersja 64-bit) 2.6.30.10-105.2.23. Jeśli chodzi o grafikę, to używam sterownika własnościowego ATI (zainstalowanego wg tutoriala http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 - było już o tym na forum). Gratulacje dla sypky'ego. Kawał dobrej roboty. Dzieki sprawdze czy działa choć przyznam że ostatnio mam wrażenie żę jedyna "słuszną" dystrybucja jest ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rathann Napisano Luty 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2010 OK, 25. stycznia pojawiło się rozwiązanie (bez potrzeby kompilowania jądra) na forum Ubuntu (wysłane przez sypky'ego): https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/341681 W skrócie, wystarczy dodać do opcji jądra (w /boot/grub/grub.conf): pci=use_crs U mnie działa. Używam standardowego jądra (z repozytoriów Fedory 11, wersja 64-bit) 2.6.30.10-105.2.23. Jeśli chodzi o grafikę, to używam sterownika własnościowego ATI (zainstalowanego wg tutoriala http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 - było już o tym na forum). Gratulacje dla sypky'ego. Kawał dobrej roboty. Faktycznie, na mojej Toshibie A300D-15B to samo obejście pozwoliło wreszcie na uruchomienie Catalystów pod F-11. Dzięki! Pozdrawiam, R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi