Radex Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Podczas próby instalacji kodeka Xvid MPEG-4 ukazuje się konflikt między plikami różnych pakietów: Błędy testu transakcji: file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstselector.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-base-0.10.23-3.fc11.i586 file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstdeinterlace.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstflv.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgsty4menc.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 Usunięcie plugins-good raczej nie wchodzi w grę, więc jak to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 zrobiles update systemu? skad instalujesz tego "kodeka" ? z repozytorium ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 zrobiles update systemu? jasne skad instalujesz tego "kodeka" ? z repozytorium ? Na to wygląda - odpaliłem plik .avi przez Totema, i sam mi zaproponował znalezienie i instalację odpowiednich sterowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 NIe Totem MPlayer, Kaffeine, lub VLC; MPlayer-GUI, Gnome-MPlayer lub SMPlayer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 a zainstalowales gstreamer-plugins-ugly i bad ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Na pewno masz włączone rpmfusion? Ten problem rozwiązał się wraz z aktualizacją pakietów w rpmfusion właśnie. Jeśli jednak masz to repo, to możesz spróbować w pliku /etc/yum.repos.d/rpmfusion-free-updates.repo usunąć hash przed baseurl i dać go przed mirrorlist i w terminalu yum install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-ugly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 a zainstalowales gstreamer-plugins-ugly i bad ? tak. Na pewno masz włączone rpmfusion? Ten problem rozwiązał się wraz z aktualizacją pakietów w rpmfusion właśnie. Jeśli jednak masz to repo, to możesz spróbować w pliku /etc/yum.repos.d/rpmfusion-free-updates.repo usunąć hash przed baseurl i dać go przed mirrorlist i w terminaluyum install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-ugly Raczej nie, chociaż udało mi się jakoś to w końcu zainstalować. Dzięki mimo wszystko. NIe Totem MPlayer, Kaffeine, lub VLC; MPlayer-GUI, Gnome-MPlayer lub SMPlayer. Dlaczego? Teraz jak zainstalowałem mplayera to rzeczywiście działa, ale wcześniej na Fedorze 10 oglądałem bez problemów filmy na Totemie... Jakieś pomysły, jak zmusić Totema do odpowiedniego działania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Jakieś pomysły, jak zmusić Totema do odpowiedniego działania ? Poinstaluj kodeki zi pluginy MPlayer. Zyskasz tyle, że będą widoczne miniatury filmów, zamiast ikon. Totem nie jest rewelacyjny, Playerem. Xine-Plugin i w XMMSie terz filmy działają. Wygodniejsze od Totem'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Lipiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 Opinia bardzo względna, ja mam Totema i specjalnie nie narzekam. Wszystkie filmy się odpalają bez problemów. Poprawna instalacja kodeków z włączonym rpmfusion i nie ma problemów? Jak u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 no tak ale moze zdarzyc sie film, do ktorego nie bedzie kodeka w gstreamer. imho mplayer bardziej praktyczny (mozna sciagnac duzo dodatkowych kodekow), albo jak kto woli z nakladka smplayer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2009 Dzięki wszystkim za pomoc! Rozwiązałem to w trochę inny sposób - zrobiłem tak samo w Fedorze 10, ale nie pamiętałem o tym. # yum install totem-xine # totem-backend -b xine Tylko jeszcze muszę zainstalować kodek do rmvb no tak ale moze zdarzyc sie film, do ktorego nie bedzie kodeka w gstreamer. imho mplayer bardziej praktyczny (mozna sciagnac duzo dodatkowych kodekow), albo jak kto woli z nakladka smplayer nie podoba mi się smplayer. Ma IMHO dziwny i niepotrzebnie skomplikowany funkcjami interfejs oraz brzydkie napisy. Z tego powodu totem bardziej mi przypadł do gustu, a nie potrzebuję większej ilości obsługiwanych formatów niż avi, mkv (H.264 w ogóle), rmvb, czy (rzadziej) ogv... EDIT: Ja już nie wiem. Gdy odpalam plik rmvb ukazuje mi się informacja: "Wystąpił błąd podczas ładowania biblioteki lub dekodera (drvc.so)." Ciekawe, bo ten plik znajduje się w /usr/lib/codecs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2009 A system masz 32 czy 64-bitowy? Jak 64, to drvc.so powinien być w /usr/lib64/codecs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2009 A system masz 32 czy 64-bitowy? Jak 64, to drvc.so powinien być w /usr/lib64/codecs 32b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2009 Pisałeś wcześniej, że raczej nie masz rpmfusion. Dodaj i zainstaluj yum install xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld Co do brzydkich napisów w smplayer, zakładając, że to nie wina czcionki, można użyć biblioteki SSA/ASS (w opcjach napisów smplayera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi