Skocz do zawartości

F11 - Konflikty Podczas Instalacji Kodeków Mpeg-4

Radex

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas próby instalacji kodeka Xvid MPEG-4 ukazuje się konflikt między plikami różnych pakietów:

Błędy testu transakcji:   file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstselector.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-base-0.10.23-3.fc11.i586
  file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstdeinterlace.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586
  file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstflv.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586
  file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgsty4menc.so from install of gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586

Usunięcie plugins-good raczej nie wchodzi w grę, więc jak to rozwiązać?

Na pewno masz włączone rpmfusion? Ten problem rozwiązał się wraz z aktualizacją pakietów w rpmfusion właśnie. Jeśli jednak masz to repo, to możesz spróbować w pliku /etc/yum.repos.d/rpmfusion-free-updates.repo usunąć hash przed baseurl i dać go przed mirrorlist i w terminalu

yum install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-ugly

a zainstalowales gstreamer-plugins-ugly i bad ?

tak.

Na pewno masz włączone rpmfusion? Ten problem rozwiązał się wraz z aktualizacją pakietów w rpmfusion właśnie. Jeśli jednak masz to repo, to możesz spróbować w pliku /etc/yum.repos.d/rpmfusion-free-updates.repo usunąć hash przed baseurl i dać go przed mirrorlist i w terminalu
yum install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-ugly

Raczej nie, chociaż udało mi się jakoś to w końcu zainstalować. Dzięki mimo wszystko.

NIe Totem

MPlayer, Kaffeine, lub VLC;

MPlayer-GUI, Gnome-MPlayer lub SMPlayer.

Dlaczego? Teraz jak zainstalowałem mplayera to rzeczywiście działa, ale wcześniej na Fedorze 10 oglądałem bez problemów filmy na Totemie... Jakieś pomysły, jak zmusić Totema do odpowiedniego działania :) ?

Jakieś pomysły, jak zmusić Totema do odpowiedniego działania :) ?

Poinstaluj kodeki zi pluginy MPlayer. Zyskasz tyle, że będą widoczne miniatury filmów, zamiast ikon. Totem nie jest rewelacyjny, Playerem. Xine-Plugin i w XMMSie terz filmy działają. Wygodniejsze od Totem'a

Opinia bardzo względna, ja mam Totema i specjalnie nie narzekam. Wszystkie filmy się odpalają bez problemów.

Poprawna instalacja kodeków z włączonym rpmfusion i nie ma problemów? Jak u mnie.

no tak ale moze zdarzyc sie film, do ktorego nie bedzie kodeka w gstreamer. imho mplayer bardziej praktyczny (mozna sciagnac duzo dodatkowych kodekow), albo jak kto woli z nakladka smplayer

Dzięki wszystkim za pomoc! Rozwiązałem to w trochę inny sposób - zrobiłem tak samo w Fedorze 10, ale nie pamiętałem o tym.

# yum install totem-xine

# totem-backend -b xine

Tylko jeszcze muszę zainstalować kodek do rmvb

no tak ale moze zdarzyc sie film, do ktorego nie bedzie kodeka w gstreamer. imho mplayer bardziej praktyczny (mozna sciagnac duzo dodatkowych kodekow), albo jak kto woli z nakladka smplayer

nie podoba mi się smplayer. Ma IMHO dziwny i niepotrzebnie skomplikowany funkcjami interfejs oraz brzydkie napisy.

Z tego powodu totem bardziej mi przypadł do gustu, a nie potrzebuję większej ilości obsługiwanych formatów niż avi, mkv (H.264 w ogóle), rmvb, czy (rzadziej) ogv...

EDIT:

Ja już nie wiem. Gdy odpalam plik rmvb ukazuje mi się informacja: "Wystąpił błąd podczas ładowania biblioteki lub dekodera (drvc.so)." Ciekawe, bo ten plik znajduje się w /usr/lib/codecs

Pisałeś wcześniej, że raczej nie masz rpmfusion. Dodaj i zainstaluj

yum install xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld

Co do brzydkich napisów w smplayer, zakładając, że to nie wina czcionki, można użyć biblioteki SSA/ASS (w opcjach napisów smplayera).