siamer Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 Witam wszystkich Zgłębiam tajniki budowania pakietów rpm. Aby sobie w tym moc chciałbym czasem rozpakować jakić plik srpm żeby sprawdzić SPEC-a, ale nie mogę... Jest jakaś możliwość na rozpakowanie srpm-a ? PS. mam nadzieje ze w dobrym dziale zadałem pytanie... pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 1. prawoklik na archiwum > "rozpakuj" 2. mc genialnie pokazuje strukturę RPM/SRPM i pozwala zajrzeć wszędzie 3. z palca rpmki można rozpakować np. tak: rpm2cpio paczka.src.rpm | cpio -idmu ps. nie zapomnij odwiedzić wiki.fedora.pl/wiki/srpm Jeśli nie daje rady, tzn. że coś z takim rpm jest nie tak. Ja ostatnio za nic nie mogłem rozpakować "ubudsl", wieszało się wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Lipiec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 Dziekuje bardzo za pomoc. pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 W F11 po prostu wpisujesz rpm -ivh cośtamcośtam.src.rpm i masz katalog ~/rpmbuild ze wszystkimi podkatalogami potrzebnymi do przebudowania pakietu. W starszych wersjach Fedory i Red Hata lądowało to w katalogu /usr/src/redhat. I jeszcze jedno - nie używaj swojego głównego konta do budowania pakietów. Utwórz użytkownika "budowlaniec", czy coś w tym stylu, i loguj się na niego w osobnej konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 Krusader bardzo dobrze radzi sobie z paczkami rpm każdej maści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 I jeszcze jedno - nie używaj swojego głównego konta do budowania pakietów.Dlaczego, co się może stać? Rozumiem chrootowanie, żeby wykluczyć zależności, ale inny user? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 Dlaczego, co się może stać? Rozumiem chrootowanie, żeby wykluczyć zależności, ale inny user? A może w %clean się omsknie ręka... Szkoda danych. Oczywiście chrootowanie również na to pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 No nie wiem, w większości przypadków w %clean jest zazwyczaj czyszczenie "fake roota", jak dla mnie dane bezużyteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 ech.... nikt nie czyta poradnikow, nikt. goscie sie naprodukuja nie wiadomo po co. przeciez tu sa wszystkie informacje na temat budowy rpmow ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Lipiec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2009 dzieki za info pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2009 ech.... nikt nie czyta poradnikow, ech... nie czytasz wątku i sam powtarzasz informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 post zawsze mozna edytowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi