siamer Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 Witam wszystkich Zgłębiam tajniki budowania pakietów rpm. Aby sobie w tym moc chciałbym czasem rozpakować jakić plik srpm żeby sprawdzić SPEC-a, ale nie mogę... Jest jakaś możliwość na rozpakowanie srpm-a ? PS. mam nadzieje ze w dobrym dziale zadałem pytanie... pozdrawiam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
borzole Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 1. prawoklik na archiwum > "rozpakuj" 2. mc genialnie pokazuje strukturę RPM/SRPM i pozwala zajrzeć wszędzie 3. z palca rpmki można rozpakować np. tak: rpm2cpio paczka.src.rpm | cpio -idmu ps. nie zapomnij odwiedzić wiki.fedora.pl/wiki/srpm Jeśli nie daje rady, tzn. że coś z takim rpm jest nie tak. Ja ostatnio za nic nie mogłem rozpakować "ubudsl", wieszało się wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
siamer Posted July 26, 2009 Author Report Share Posted July 26, 2009 Dziekuje bardzo za pomoc. pozdrawiam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
@SeeM Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 W F11 po prostu wpisujesz rpm -ivh cośtamcośtam.src.rpm i masz katalog ~/rpmbuild ze wszystkimi podkatalogami potrzebnymi do przebudowania pakietu. W starszych wersjach Fedory i Red Hata lądowało to w katalogu /usr/src/redhat. I jeszcze jedno - nie używaj swojego głównego konta do budowania pakietów. Utwórz użytkownika "budowlaniec", czy coś w tym stylu, i loguj się na niego w osobnej konsoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokar620 Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 Krusader bardzo dobrze radzi sobie z paczkami rpm każdej maści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borzole Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 I jeszcze jedno - nie używaj swojego głównego konta do budowania pakietów.Dlaczego, co się może stać? Rozumiem chrootowanie, żeby wykluczyć zależności, ale inny user? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@SeeM Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 Dlaczego, co się może stać? Rozumiem chrootowanie, żeby wykluczyć zależności, ale inny user? A może w %clean się omsknie ręka... Szkoda danych. Oczywiście chrootowanie również na to pomaga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokar620 Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 No nie wiem, w większości przypadków w %clean jest zazwyczaj czyszczenie "fake roota", jak dla mnie dane bezużyteczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafig Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 ech.... nikt nie czyta poradnikow, nikt. goscie sie naprodukuja nie wiadomo po co. przeciez tu sa wszystkie informacje na temat budowy rpmow ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siamer Posted July 26, 2009 Author Report Share Posted July 26, 2009 dzieki za info pozdrawiam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
borzole Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 ech.... nikt nie czyta poradnikow, ech... nie czytasz wątku i sam powtarzasz informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafig Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 post zawsze mozna edytowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts