boomerx Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Witam Od razu mówię że jestem początkującym użytkownikiem Linuksa. Aktualnie mam zainstalowana Fedore 9. Problem jaki mam to połączenie sieci bezprzewodowej z karta ntel 4965 AGN. O ile na XP sieć jest wykrywana i ładnie się łączy, na Fedorze w ogóle nie widac tej sieci. Wykrywanych jest kilka innych a moja jest niewidoczna, Nie wiem czy to wina sterowników, konfiguracji. Jestem jeszcze troche zagubiony w tym systemie dlatego proszę o pomoc. Od czego zacząc ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Jak nie masz teraz żadnego połączenia internetowego to ściągnij ręcznie http://ftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/fedora...fc11.noarch.rpm i doinstaluj taki pakiet (polecenie rpm -ivh iwl* ). Później załaduj moduł modprobe iwl4965 (wszystko jako root) poczekaj chwilę i resztą powinien zająć się NetworkManager. Zacznij od przeglądnięcia wiki http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boomerx Napisano Sierpień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Obecnie mam połączenie na kablu i z tym nie mam najmniejszego problemu. sciagajac to co umiesciles pod linkiem przy probie instalacji dostalem taki oto komunikat : BŁĄD rpm_check_debug i rozwiązywania zależności: rpmlib(FileDigests) is needed by iwl4965-firmware-228.61.2.24-1.fc11.noarch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Trzeba poszukać tej paczki pod F9. Skoro masz neta to najlepiej będzie: su - yum install iwl4965* A później to co napisał thof czyli załadowanie modułu. Edytka: Aby yum znalazł pakiet musimy podać nazwę iwl4065* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boomerx Napisano Sierpień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Wpisując podany kod : su - yum install iwl4965 dostalem taka informacje : "Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu instalacji Analizowanie parametrów instalacji pakietów Nie ma pakietu iwl4965. Nie ma niczego do zrobienia" nie wiem skad ten komunikat ? moze jednak mam juz to zainstalowane ? potem w konsoli wklepalem : modprobe iwl4965 Nie dostalem po tym zadnego komunikatu. A z wifi dalej to samo - widzie jakies inne sieci - ale tej moje nie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 su - wget ftp://mirrors.kernel.org/fedora/releases/9/Fedora/i386/os/Packages/iwl4965-firmware-4.44.1.20-1.noarch.rpm yum localinstall iwl4965* modprobe iwl4965 Możesz jeszcze później zrestartować Network Managera: service NetworkManager restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 A F9, nie zauważyłem. F9 trochę stara, polecam zainstalować najnowszą F11. Powinno być yum install iwl4965-firmware . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boomerx Napisano Sierpień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Wklepane zostaly do konsoli wszystkie rzeczy podane przez Was. Ale problem nadal wystepuje - nie widac mojej sieci, nie wiem jaka moze byc przyczyna. Zrobilem nawet upgrade do 10 wydania, pozniej jeszcze bedzie 11 Moze macie jeszcze jakies pomysly co moze byc nie tak ? jak sprawdzic czy faktycznie ta karta dziala ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 (edytowane) A pytanie za 200pkt. masz ustawione ukrywanie SSID?? Edytaka: Ale swoją drogą upgrade do F10/F11 na pewno nie zaszkodzi Edytowane Sierpień 10, 2009 przez multics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boomerx Napisano Sierpień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 SSID broadcast oczywiscie na enabled ustawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2009 Moze macie jeszcze jakies pomysly co moze byc nie tak ? jak sprawdzic czy faktycznie ta karta dziala ?Musi działać. Nie lubię pisać takich poradników krok po kroku, ale skoro tak ciężko idzie. Ładujesz moduł modprobe iwl4965 , sprawdzasz czy poprawnie załadowało lsmod | grep iwl4965 (możesz też zerknąć do dmesg | tail czy nie ma jakiś errorów). Potem stawiasz interfejs ifup wlan0 i sprawdzasz czy jest widoczny w ifconfig . Na końcu szukasz sieci poleceniem iwlist wlan0 scan . Jak znajdzie to prawym przyciskiem na ikonkę NM koło zegarka i wybierze Enable wireless (lub coś w tym stylu). Jak masz czysty system to lepiej jest ściągnąć sobie F11 i zainstalować od nowa, szkoda czasu na upgrade, bo zawsze mogą pojawić się jakieś konflikty w pakietach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boomerx Napisano Sierpień 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 ok juz teraz wszystko jest w porzadku. wywalilem caly system i zainstalowalem najnowsze wydanie 11. nic nie trzeba bylo kombinowac, siec od razu zostala wykryta i podlaczona. dzieki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 Ot, kolejny argument "za" instalowaniem najnowszych wersji dystrybucji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boomerx Napisano Sierpień 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 moze jeszcze jedno pytanie - dlaczego po kazdym logowaniu do systemu siec wifi wola o klucz chociaz juz raz byl podany i powinien byc zapamietany - co wiecej wchodzac w opcje Modyfikuj połączenia - > Bezprzewodowe -> Edit w Zabezpieczeniach wygenerowane mam jakis inny klucz. Zabezpieczenie to WPA WPA2 Personal, wpisujac tam moj klucz zmiana nies jest zapisywana gdyz wchodzac w te ustawienia ponownie jest tam podany znowu inny klucz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...st&p=127440 Klucz wygenerowany jest szyfrowany, stąd taki dziwny ciąg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi