fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 tu nie chodzi o to, ale to jest wolnosc za wszelka cene. chcialo by sie rzec ze powinni dac wolnosci wiecej wolnosci . przerabianie calego systemu pakietu bo logo nie pasuje to zwykla strata czasu no ale ich wola. moze sami zrobmy wlasna wersje ff ;d np billfox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Trochę rozwlekle piszecie, więc nie wiem czy ludziom w ogóle będzie się chciało czytać ten temat, ale piszę, ponieważ poczułem, że brak tu reprezentacji pryszczersów Używam Fedory, bo zainstalował mi ją mój guru a nie pociąga mnie testowanie innych dystrybucji. Chciałbym jednak przeciwstawić się konwencji user friendly (u nas mówi się też end user, ale nie customer). Jako pryszczers lubię grzebać w kodzie swojego systemu, czytać go, uczyć się, martwi mnie, że Linuksa rozwijają firmy a nie ludzie. 1) Red Hat i Novell 2) Intel i IBM 3) Oracle i itd. (wszyscy zauważają brak Canonical, to nie jest pomyłka). Bardziej martwi mnie jednak, że coraz mniej wśród nas pryszczersów i ludzi, którzy mają pojęcie (albo chociaż chęci), coraz częściej słychać nawoływania do user friendly. System dla użytkowników? Ja też jestem użytkownikiem! Dlaczego mamy dążyć do radości ludzi, którzy nawet nie potrafią przeczytać instrukcji obsługi? Oni sami nie wiedzą czego chcą! End user dla mnie jest zwykłym ignorantem, nie ma pojęcia o informatyce, dzień w którym główny nurt Linuksa o tym zapomni, będzie naszym ostatnim wspólnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 tu jest problem komputerow jako calosci. 90% spoleczenstwa wie tylko jak wlaczyc windowsa, zainstalowac winampa i sciagac filmy na torrentach oraz grac. jak przyjdzie co do czego to sie szuka losia ktory im naprawi sprzet. analfabetyzm komputerowy jak sie patrzy. mnie denerwuje ze dazy sie do tego zeby bylo wszystko klikalne. wtedy gdy komputery raczkowaly standardem byl iunterfejs tekstowy, ludzie przegladali neta i grupy dyskusyjne 80x24 i nikt nie narzekal. a teraz? kiedy zaczynalem informatyke w szkole byly procki pentium 60mhz klepalismy komendy dosowe tudziez jakies bzdety, a teraz to tylko wszystko klik klik klik. wszystko prosto bezmozgowo i kolorowo. sory nie na tym unix polega. moze qmic troche przesadzil z tymi pryszczersami, ale ja tez zauwazam tendencje u ludzi uzywajacych slackware czy debiana do wysmiewania sie z redhatowcow. to ze firmy rozwijaja linuksa to i dobrze, jest jakas przeciwwaga dla m$ i apple ktore wciskaja na sile swoje produkty mydlac oczy klientom o funkcjach ktorych nigdy nie beda uzywac. np jeden opiekunow kernela 2.6 dla RH teraz dla intela (nazwisko mi wylecialo z glowy). wielu pracownikow at&t pracuje dla google teraz. przeciez za darmo nie beda kodowac systemu dla wszystkich, nalezy im sie jakas zaplata za to co robia. wlasciwie tylko redhat i canonical to typowe firmy co oferuja tylko linuksa, pozostali dzialaja tez w innych sektorach...apropos instrukcji to cos w tym jest "w ostatecznosci przeczytac instrukcje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Jako pryszczers lubię grzebać w kodzie swojego systemu, czytać go, uczyć się, martwi mnie, że Linuksa rozwijają firmy a nie ludzie.To dobrze, że rozwijają go firmy. Widzisz ja też lubię tę zabawkę, ale nawet nie mam czasu przeczytać artykułów, które sobie w zakładkach zapisałem. Czasem coś podłubię i rozwiążę bolący mnie problem, czasem na coś wpadnę, ale to jeszcze nie jest taka ilość czasu żeby się czymś na stałe zająć. Jak ktoś ma do tego przydział z góry, to może i musi poświęcić 8h/dobę. A wolontariusz to zawsze tylko w wolnym czasie może coś zrobić, a nie zawsze go ma. Osobiście uważam, że demokracja jest potrzebna, by zgodnie wybierać tyranie. Sama demokracja jest chaosem, który się rozpadnie w swej słabości, a przymusowa tyrania musi w końcu zmierzyć się z rewolucją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 No panowie chyba weszliscie na droge wojenna http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14782 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Osobiście uważam, że demokracja jest potrzebna, by zgodnie wybierać tyranie. Sama demokracja jest chaosem, który się rozpadnie w swej słabości, a przymusowa tyrania musi w końcu zmierzyć się z rewolucją. Patetycznie zabrzmiało @pawe song - nie uważam za nic złego zmiana logo firefoxa, ale raczej śmieszy mnie to i świadczy to raczej o dużej ilości wolnego czasu twórców forku . Jeśli chodzi o freebsd to najlepszym faktem świadczącym o tym że ludzie go traktują "like a whore" jest wykorzystywanie go przez apple - iphone, mac os x, po takiej ilości zarobionej na tym kasy powinni niemalże utrzymywać samodzielnie społeczność, ale nic takiego się nie dzieje, co więcej blokują jakiekolwiek zmiany (stąd popularność jailbreak`a). To mnie też urzeka w Linuksie - możliwość zmienienia czego się da i przerobienie sobie systemu wedle woli nie łamiąc licencji. Redhat swoje poprawki daje wszystkim - wszyscy mogą z tego korzystać. Na tym polega idea open source (która jest w sumie efektem ubocznym początkowych pobudek stallmana), ja coś napiszę - możesz tego używać, ale jak Ty coś napiszesz - ja też mogę tego używać. Ogólnie rzecz biorąc - świat byłby idealny gdyby wszyscy byli programistami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 No panowie chyba weszliscie na droge wojenna http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14782 Ojoj, ostro Dzięki za wątek, poczułem się wywołany do tablicy i w obowiązku im odpowiedzieć na zarzuty co też zrobiłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 to pewnie ten koles co nas nazwal dzieciakami neo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Śmiech na sali, wstyd przed Ryśkiem... BTW. Widać, że Liga wszędzie ma swoje kobiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Niektóre argumenty do mnie nie trafiają, bo jeśli komuś nie pasuje licencja/logo/nazwa* programu i tworzy go na nowo, jego sprawa - jego czas. Dopóki nie cierpi na tym funkcjonalność systemu to ok. Debian to bardzo dobra dystrybucja, ale nie przepadam za nim, bo nie podoba mi się podejście deweloperów tego distro w paru kwestiach. Przykład: do jajka od wersji 2.6.24 dołączone są sterowniki do wifi ralinka i w wielu dystrybucjach ta karta działa od pierwszego zapłonu, ale nie w Debianie! Wspaniałomyślni twóry Debiana postanowili nie dodawać firmware'u (bo zamknięty) do tych sterów, przez co karta dalej nie działa i jeśli masz możliwość skorzystania z lanu to nie ma problemu, ale jeśli wifi to twój jedyny sposób połączenia, to jesteś zmuszny skorzystać z kawiarenki/gościnności sąsiada/Windowsa* i tu już muszę poświęcić własny czas. *niepotrzebne skreślić tu jest problem komputerow jako calosci. 90% spoleczenstwa wie tylko jak wlaczyc windowsa, zainstalowac winampa i sciagac filmy na torrentach oraz grac. jak przyjdzie co do czego to sie szuka losia ktory im naprawi sprzet. analfabetyzm komputerowy jak sie patrzy. mnie denerwuje ze dazy sie do tego zeby bylo wszystko klikalne.I co w tym jest denerwującego?? Dzięki temu mam okazję zarobić na czyjejś niewiedzy. Ktoś jest zadowolony, bo ma naprawione - ja jestem zadowolony, bo mam na piwo I jest pięknie! Nie widzę, też nic złego w upraszczaniu obsługi komputerów. Ludzie od zawsze dążyli do ułatwiania sobie życia, inaczej bylibyśmy dalej w epoce kamienia łupanego. Pomyśl o tym, jak będziesz robił pranie w automacie. A pryszczersi i tak znajdą system dla siebie, w którym będą mogli grzebać do woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 No panowie chyba weszliscie na droge wojenna http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14782 Ale żeby aż tak się spinać Jak niewiele trzeba, żeby sprowokować fanatyka. Najbardziej mi się podoba rychu, bo nie dość, że elektryk to jeszcze psycholog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Gdzie dwóch sie bije tam trzeci [windows] korzysta Widzieliście gdzieś by na jakimś forum użytkownicy XP-ka Visty czy 7-ki sprzeczali sie o to który system jest lepszy . Zgoda buduje , niezgoda ruinuje , mości panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Gdzie dwóch sie bije tam trzeci [windows] korzysta Widzieliście gdzieś by na jakimś forum użytkownicy XP-ka Visty czy 7-ki sprzeczali sie o to który system jest lepszy . Zgoda buduje , niezgoda ruinuje , mości panowie Proszę Cię, poruszenie tematu Visty, wypowiedzenie się w jaki sposób pozytywnie na jej temat to jak kij w mrowisko Ogólnie rzecz biorąc podobnie jak na forum debiana ktoś dobrze powiedział uważam że różnice między dystrybucjami są malutkie (zwłaszcza jak się zna system). Można równie dobrze teoretycznie zaninstalowac na Fedorze te same wersje programów co na Debianie, zmienić lokalizacje plików konfiguracyjnych, dodać patche i staje się Debianem . Największe pod tym względem możliwości ma LFS - może się stać dowolną dystrybucją wedle uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Zasłyszane ale prawdziwe Najlepszą funkcją Visty jest downgrade do XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Ja nie popieram Visty , tylko zwracam uwagęę że użytkownicy windy nie wadzą sie miedzy sobą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi