kk7 Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 Witam proszę o informację jak bezpiecznie odłączyć przenośną pamięć usb (tzn. pendrive, twardy dysk) z Fedory 11 opcje odmontuj lub wysuń wolumin nie działają - urządzenie nadal pracuje dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 urządzenie nadal pracujeSkąd wiesz? Jakieś komunikaty? Jakie? Próbowałeś odmontować z konsoli jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk7 Napisano Sierpień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 Skąd wiesz? Jakieś komunikaty? Jakie? Próbowałeś odmontować z konsoli jako root? przy próbie odmontowania lub wysunięcia woluminu, dioda na pendrivie nadal "pracuje" dla porównania pod winxp po tzw. bezpiecznym usunięciu - dioda gaśnie nie próbowałem z konsoli ... ponieważ nie znam komend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 ponieważ nie znam komend Polecam więc lekturę: w konsoli wpisz "man mount", "man unmount". Żeby poprawnie odmontować należy opuścić wszystkie katalogi podmontowane do tych urządzeń. Jeśli działasz w trybie okienkowym, to zamknij wszystkie okna związane z tymi urządzeniami, wyłącz aplikacje itp. dla porównania pod winxp po tzw. bezpiecznym usunięciu - dioda gaśnieNie mam porównania, ale u mnie pod Fedorą nie gaśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 w XPku gasnie, w nowszych juz nie. jak Ci sie nie chce odmontowac sprawdz co go uzywa (lsof, fuse i podobne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk7 Napisano Sierpień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 dla pewności ... czy dyski twarde (usb) odłączać identyczną metodą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 W ogóle chciałem zauważyć że pod linuksami różnego rodzaju diody świecą inaczej niż na windowsach. Pendrive, kamerki i różnego rodzaju inny sprzęt usb... no ale to, że świeci nie znaczy że jest używany. Amen! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 do kazdego rodzaju woluminu masz ograniczony zestaw koment: mount/umount, dla ntfsu jest ntfs-3g jak masz odpowiedni modul w kernelu. ogolnie to sa podstawy linuksa wiec radze zapoznac sie z nimi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 czy dyski twarde (usb) odłączać identyczną metodą ?Tak. Wszystkie urządzenia w systemach linuksowych podłącza się i odłącza identycznie. Nawet partycje na twardym dysku. ATA, SATA, SCSI, USB - wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 proszę o informację jak bezpiecznie odłączyć przenośną pamięć usbW czasie kopiowania lub po wpisz w konsoli komendę sync i czekaj aż się wykona (dioda przestanie mrugać). Po tym możesz odmontować lub wyrwać wtyczkę dane zostaną poprawnie zapisane. Dla mnie kopiowanie na dyski przenośne pod linuksem to nadal tajemnica, niby trochę czytałem i rozumiem o co chodzi, ale w teorii system i tak swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 no tak rownie dobrze zamiast umount mozesz wyrwac cdrom z tacki albo awaryjnie spinaczem (wersja lagodna) apropos async chyba niektorych ponioslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi