exbros Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 ... tym razem ja mam pytanie. Od razu dodam (coby mnie WalDo nie pogonil do Mr Googla ), ze oczekuje aktualnych i praktycznych informacji od zadowolonych / niezadowolonych (* niepotrzebne skreslic) uzytkownikow a nie reklamowego belkotu i danych producenta... A wiec - jak w temacie: musze przerzucic dwa PCty z kabla na wireless i szukam przyzwoitych kart na PCI. Definicja przyzwoitosci w tym wypadku to: bezproblemowa instalacja i praca pod linuksem (natywne sterowniki), wskazana dostepnosc i obsluga pod linuksem rozszerzonych funkcji (np Monitor Mode), dobre parametry techniczne (dobra antena, mozliwosc wyciagniecia anteny, poziom i jakosc sygnalu), tryb n ... o przyzwoitej cenie nie wspominam bo za bardzo zalezy ona od producenta, parametrow i mozliwosci karty wiec przy wyborze przekalkuluje to wszystko raczej na wskaznik mozliwosci:cena To by bylo chyba na tyle Z gory dzieki za wszelkie wskazowki Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 ja mam tplinka 108M na atherosie cena 35zl ustawiona na archlinuksie dziala bezproblmemowo . wlasciwie imho atheros to jedyny sluszny wobor. dodam ze mam APka na gorze w pokoju i przez zelbetonowy strop idzie sygnal cos 45/70 . pozostale dane mozna znalezc na necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Prawde mowiac wstepnie myslalem o czyms na intelu (w lapku mam zintegrowana prosta karte serii 5100 i pracuje w linuksie wrecz idealnie) ale przejrzalem strony tp-linka i jest tam kilka interesujacych pozycji... czy karta ktorej uzywasz to TL-WN651G (nigdzie nie moge namierzyc info o chipsecie karty...)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Ja ostatnio dałem się nabrać Pentagramowi: pierwszy i ostatni raz, z dwóch kart P 6121-L5 Hornet PCI N, jedna po cichu gubi sieć, trzeba się rozłączyć i połączyć ponownie. Może to błąd Visty, nie znam tego systemu, ale jakoś nie chce mi się wierzyć. W każdym razie zwykli użytkownicy nie wiedzieli na początku o co chodzi, najwyraźniej ok 75zł za kartę PCI z 802.11n to wciąż za mało... Karta jest na chipie RT2860, ale o samym RaLinku nie wypowiadałbym się źle, bo wcześniej kupowałem Edimaksy na RT2561/RT61 i sprawowały się świetnie jak na swoją cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Ja wziąłbym coś na chipsecie Atherosa działającego na sterowniku ath9k, chipset AR9xxx ( http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/...ported_chipsets ). U mnie działa tak samo bezproblemowo jak intel, reszty nie mogę porównać, bo mam intela 3945 i oczywiście w nowszym atherosie parametry są dużo lepsze (jeśli chodzi o sygnał to przyrost jest dużo większy niż się spodziewałem). EDIT: Pentragrama też nie polecam. Mam w domu takiego na usb i muszę używać sterownika z windowsa (ndiswrapper), do tego zasięg jest właściwie zerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Poczytaj cyberbajt.siecibezprzewodowe tam jednak ludzie największą mają na ten temat wiedzę. Ja mogę jedynie polecić kilka kart PCMCIA, btw. przy cenach AP ok 60 zł nie opłaca się kupić ACCESS pointów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 dam Ci wydruk z dmesg bo nie moge sie doszukac na obudowie sladowej informacji o procku. ath_hal: module license 'Proprietary' taints kernel. Disabling lock debugging due to kernel taint AR5210, AR5211, AR5212, AR5416, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413, RF2133) ACPI: PCI Interrupt Link [LNKB] enabled at IRQ 10 PCI: setting IRQ 10 as level-triggered ath_pci 0000:00:0f.0: PCI INT A -> Link[LNKB] -> GSI 10 (level, low) -> IRQ 10 MadWifi: ath_attach: Switching rfkill capability off. wifi0 (ath_pci): not using net_device_ops yet wifi0: Atheros AR2414 chip found (MAC 7.9, PHY 2112A 4.5, Radio 5.6) ath0 (ath_pci): not using net_device_ops yet ath_pci: wifi0: Atheros 5212: mem=0xde000000, irq=10 nie rozumiem jednego ze znalazlo 2 modele . byc moze to jest ten starszy ale widzi go jako nowszy, sam nie wiem jak to zinterpretowac [maciek@arch ~]$ iwconfig lo no wireless extensions. wifi0 no wireless extensions. ath0 IEEE 802.11g ESSID:"Linksys" Nickname:"" Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:00:00:00:00:01 Bit Rate:24 Mb/s Tx-Power:18 dBm Sensitivity=1/1 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Power Management:off Link Quality=36/70 Signal level=-59 dBm Noise level=-95 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 wyglada na to ze spadla jakosc sygnalu - pewnie trzeba bedzie anteny inaczej ustawic ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 cyberbajt.siecibezprzewodowe tam jednak ludzie największą mają na ten temat wiedzę. hahaha Ileż to sie godzin tam przesiedziało jeszcze jak mieli kafejke eeh, qmic stare wspomnienia przywołałeś. Btw. pomagałem im zakładać pierwsze sieci osiedlowe w Zamościu z tym że oni poszli do przodu a ja do szkoły. To były czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Off topic @rafii_ - jak cytujesz to używaj znaczników [quote][/quote] a nie [code][/code]. Korzystaj też z przycisku [ODPISZ] wycinając odpowiednio frazę, do której się odnosisz. To chyba nie jest takie trudne? Przeczytaj → z BBCode Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Korzystaj też z przycisku [ODPISZ] wycinając odpowiednio frazę, do której się odnosisz. To chyba nie jest takie trudne? Wciąż tak wiele do nauczenia się, aż czasami sam się przerażam, dookoła znajomi mówią "Masz łeb jak sklep". To ja odpowiadam "Z tym że półki puste", ale z wasza pomocą mam nadzieje zapełnimy. A błędy wynikają raczej z niewiedzy niż z lenistwa. Jak mawiają "starozytni indianie" ""kto krzyczy i bije, złego nie uczy". Dzięki WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2009 Korzystaj też z przycisku wycinając odpowiednio frazę, do której się odnosisz. To chyba nie jest takie trudne? To nie nasza wina że usability ip.board leży i kwiczy rafii_ - trzeba było się ich trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2009 No i zebrało się dwóch co to lokalnych głupków będą udawać i że im dwie rączki lewe wyrosły. Jakbym Waszych postów nie czytał, to dałbym się nabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi