AdamS-75 Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 mam kolejne pytanie niestety nie mam zielonego pojecia o skryptach a chcialbym zeby mi sie logi kopiowaly w inne miejsce np co tydzien (cron tak ?) to czy mozecie podpowiedziec jak powinien wygladac taki skrypt co to kpiuje albo wysyla na maila pliki z logami ? no i czy moze mi ktos wyjasnic o co tubiega ? --------------------- httpd Begin ------------------------ Requests with error response codes 400 Bad Request /w00tw00t.at.ISC.SANS.DFind:): 1 Time(s) 404 Not Found /favicon.ico: 2 Time(s) http://www.highlightsinjazz.org/jazz.gif: 1 Time(s) ---------------------- httpd End ------------------------- --------------------- Kernel Begin ------------------------ WARNING: Kernel Errors Present end_request: I/O error, dev fd0, sector ...: 1 Time(s) ---------------------- Kernel End ------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 AD1. #!/bin/sh #kopiuje wszystkie plik gz (standardowo powinny stare logi być skompresowane), do katalogów posortowanych wedle daty analogicznie można dodać podkatalogi DATE=`date +%F` mv /var/log/*.gz /mnt/zapas_logi/$DATE/ Dodaj plik z taką zawartością do /cron/daily albo weekly. Pamiętać aby nadać mu atrybut uruchamialności. Logów całych na email nie radzę wysyłać - mogą być bardzo duże. Fedora/centos standardowo wysyła najważniejsze informacje z logów do root`a, aby otrzymywać je na własny email dopisz utwórz w katalog /root/ plik .forward (pamiętaj o . na początku)' touch /root/.forward nano /root/.forward Otworzy się plik .forward (w nano) i wpisz tam swój email po prostu na który chcesz otrzymywać raporty root`a AD2. To jakiś skaner, szuka czy nie masz jakich`ś trefnych stron z bugami zainstalowanych, nie przejmuj się (warto pamiętać o tym że takie serwisy jak joomla, phpmyadmin lepiej uruchamiać w środowisku suexec albo chroot. AD3 Ten komunikat kernela to chyba tylko tyle że nie masz dyskietki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Nadmienię tylko, że cron nie zna żadnych zmiennych środowiskowych, więc albo musisz ustawić zmienną PATH w pliku, albo podawać pełne ścieżki do poleceń. Do wysyłania maili w skryptach prócz przekierowań możesz użyć np. mutt (tym prostym poleceniem "mail" posłużyć się nie umiem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Nadmienię tylko, że cron nie zna żadnych zmiennych środowiskowych, więc albo musisz ustawić zmienną PATH w pliku, albo podawać pełne ścieżki do poleceń. Do wysyłania maili w skryptach prócz przekierowań możesz użyć np. mutt (tym prostym poleceniem "mail" posłużyć się nie umiem ) AD1. Jak nie ma jak ma. Ja zawsze wrzucam polecenia bez ścieżek. AD2. mail -s “Temat” [email protected] < /var/log/messages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Qmic miał na myśli kopiowanie, zamiast mv daj cp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 AD1. Jak nie ma jak ma. Ja zawsze wrzucam polecenia bez ścieżek. Ja zawsze mam błędy jak tak zrobię w fedorze. Może ustawiasz to gdzieś globalnie, ja tylko w skryptach. Nawet w tablicy crona nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Ja zawsze mam błędy jak tak zrobię w fedorze. Może ustawiasz to gdzieś globalnie, ja tylko w skryptach. Nawet w tablicy crona nic? Nic nie ustawiam a) kwestia usera na którym odpalasz ja wrzucam skrypty do /etc/cron.daily/weekly/monthly sokar620 -racja, zrozumiałem kolegę że chce przenosić logi, kopiowanie skądinąd wydaje mi się bezsensowne i pewnie dlatego wymyśliłem sobie że chodzi o przenoszenie (bo po co dublować informacje), chyba bym nie wyrobił z dyskami gdybym miał jeszcze logi replikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Nic nie ustawiam a) kwestia usera na którym odpalasz ja wrzucam skrypty do /etc/cron.daily/weekly/monthly a to w takim razie już mam: /etc/cron.d/0hourly SHELL=/bin/bash PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin MAILTO=root HOME=/ 01 * * * * root run-parts /etc/cron.hourly ja zawsze korzystam z wpisów w tablicy crontab -e jakoś tak nie chciałem mieszać z systemowymi skryptami. I się wyjaśniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 I się wyjaśniło No widzisz, ja wolę za to korzystać z /etc/cron.d/horliłiklimontli ponieważ kiedyś na freebsd crontab się otwierał tylko w vi i mnie ch. strzelał tym edytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 kiedyś na freebsd crontab się otwierał tylko w vi i mnie ch. strzelał tym edytować nadal otwiera się tylko w tym no i jeszcze w GUI na at i cron: gnome-schedule http://gnome-schedule.sourceforge.net/ A czy można edytować bezpośrednio pliki /var/spool/cron/user /var/spool/at/...cośtam i właściwie czymś to grozi? nie zadziałają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 nadal otwiera się tylko w tym To zależy od Ciebie export EDITOR=nano crontab -e Za nano podstaw swój ulubiony edytor tekstowy (w Xach może być nawet jakieś typu gedit, kedit czy co tam jeszcze fabryka daje) To działa również z innymi aplikacjami pierwotnie robionymi pod vi, takimi jak vipw, visudo, vigr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Wrzesień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 AD2. To jakiś skaner, szuka czy nie masz jakich`ś trefnych stron z bugami zainstalowanych, nie przejmuj się (warto pamiętać o tym że takie serwisy jak joomla, phpmyadmin lepiej uruchamiać w środowisku suexec albo chroot. czyli to tez tak ? 82.197.236.80 - - [30/Aug/2009:10:27:31 +0200] "GET /w00tw00t.at.ISC.SANS.DFind:) HTTP/1.1" 400 301 "-" "-" 61.136.93.29 - - [30/Aug/2009:12:14:42 +0200] "GET http://www.baidu.com/ HTTP/1.1" 200 195 "-" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows 95)" 92.240.68.152 - - [30/Aug/2009:15:22:14 +0200] "GET http://www.highlightsinjazz.org/jazz.gif HTTP/1.1" 404 296 "-" "webcollage/1.135a 218.208.98.140 - - [01/Sep/2009:05:31:35 +0200] "GET http://www.yahoo.com/ HTTP/1.1" 200 195 "-" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows 95)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 nadal otwiera się tylko w tym Zależy od zmiennych środowiskowych VISUAL lub EDITOR - patrz man crontab i właściwie czymś to grozi? nie zadziałają? Niczym, cron i tak co minutę sprawdza czas modyfikacji tabel - patrz man cron Można też stworzyć w dowolnym edytorze, w dowolnym miejscu, plik tekstowy o dowolnej nazwie (ale oczywiście w formacie crontaba) i wykonać: $crontab ścieżka/plik_tekstowy Pozdrawiam, andrew EDIT: Chyba się spźniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 bzdura, a przynajmniej nie do końca. Wiem, że mogę sobie ustawić te zmienne, ale jak ustawiłem Geany, albo Gvim to otwierała się niby tablica cron, ale końcówka nazwy pliku miała losowy marker i zapis szedł w kosmos, albo do gdzieś do /tmp. ps. a zamiana vi na nano mnie nie satysfakcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 A sprawdzałeś czy rzeczywiście nic nie zostało zapisane w /var/spool/cron ? Bo to proces dwuetapowy: Najpierw edycja i zapis pliku np. do /tmp z losową (chyba) nazwą a potem po wyjściu z edytora kopiowanie w docelowe miejsce ze zmianą nazwy. Powinieneś mieć zresztą komunikat w terminalu o błędzie w pliku lub instalacji nowego crontaba. Pozdrawiam, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi