Skocz do zawartości

Problem Z Zasilaniem I Klawiszami Funkcjonalnymi W Hp Dv7

Atom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam laptop Hp dv7 1140ew.

Pierwszym problemem jest brak reakcji systemu na klawisze funkcjonalne. Nie da się za pomocą nich przyciemnić ekranu ani uruchomić inne funkcji bardzo potrzebnych w moim przypadku.

Drugą sprawą jest problem z zasilaniem a mianowicie. Program do zarządzania zasilaniem działa perfekcyjnie do puki nie wprowadzę laptopa w stan hibernacji lub wstrzymania. Gdy tylko laptop się obudzi koniec program nie działa pisze ze bateria nie dostępna nie informuje mnie o stopniu naładowanie akumulatora nawet nie działają poszczególne opcje zasilania kompletnie nic. A jest to dla mnie baaardzo ważne bo już nie raz laptop wyłączył mi się od tak bo się rozładował co bardzo irytuje jak traci się owoc godzinnej pracy.

Czy wie ktoś jak temu zaradzić ??

Dziękuje i pozdrawiam :)

KDE :)

Hmm, to powinno tam być jakieś narzędzie do konfigurowania skrótów klawiaturowych, naciskasz przycisk jedynie i wybierasz komendę jaką ma to robić, tak się przynajmniej to robi w XFCE.

Są takie coś z KDE ale nie da się przydzielić akcji do tych klawiszy funkcjonalnych typu przyciemnianie ekranu. Dwa usługa zarządzająca zasilaniem po wstrzymaniu lub hibernacji po prostu nie działa i nie wiadomo w jakim stanie jest akumulator :( Naprawdę prosił bym o pomoc bo jest to uciążliwe w moim przypadku.

Pozdrawiam :)

Są takie coś z KDE ale nie da się przydzielić akcji do tych klawiszy funkcjonalnych typu przyciemnianie ekranu. Dwa usługa zarządzająca zasilaniem po wstrzymaniu lub hibernacji po prostu nie działa i nie wiadomo w jakim stanie jest akumulator :( Naprawdę prosił bym o pomoc bo jest to uciążliwe w moim przypadku.

Pozdrawiam :)

Proponoiwałbym poszukać pomocy na forum KDE, bo to problem raczej związany tylko z tym środowiskiem

Witam zostałem sierowany z probleme tutaj.

Posiadam laptop Hp dv7 1140ew.

Pierwszym problemem jest brak reakcji systemu na klawisze funkcjonalne. Nie da się za pomocą nich przyciemnić ekranu ani uruchomić inne funkcji bardzo potrzebnych w moim przypadku.

Drugą sprawą jest problem z zasilaniem a mianowicie. Program do zarządzania zasilaniem działa perfekcyjnie do puki nie wprowadzę laptopa w stan hibernacji lub wstrzymania. Gdy tylko laptop się obudzi koniec program nie działa pisze ze bateria nie dostępna nie informuje mnie o stopniu naładowanie akumulatora nawet nie działają poszczególne opcje zasilania kompletnie nic. A jest to dla mnie baaardzo ważne bo już nie raz laptop wyłączył mi się od tak bo się rozładował co bardzo irytuje jak traci się owoc godzinnej pracy.

Czy wie ktoś jak temu zaradzić ??

Środowisko KDE F11

Dziękuje i pozdrawiam :)

ale kurcze system nie wstaje po hibernacji lub po wstrzymaniu.
Spróbuj uśpić system w gnome poleceniem pm-suspend i potem normalnie wybudź (możliwe, że trzeba dwa razy wybudzić). Jeśli system nie wstanie to wklej tu zawartość /var/log/pm-suspend.log. Wydaje mi się, że to wina sterownika a widzę, że w tym lapie masz kartę nvidii. U mnie na sterowniku nouveau (czyli standardowym) też system nie wstaje po uśpieniu, ale na własnościowych sterach nvidii jest ok. Jakiego sterownika używasz? Ewentualnie jak nie masz pewności to spróbuj odpalić na sterowniku nv (trzeba edytować xorg).