Atom Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Witam Posiadam laptop Hp dv7 1140ew. Pierwszym problemem jest brak reakcji systemu na klawisze funkcjonalne. Nie da się za pomocą nich przyciemnić ekranu ani uruchomić inne funkcji bardzo potrzebnych w moim przypadku. Drugą sprawą jest problem z zasilaniem a mianowicie. Program do zarządzania zasilaniem działa perfekcyjnie do puki nie wprowadzę laptopa w stan hibernacji lub wstrzymania. Gdy tylko laptop się obudzi koniec program nie działa pisze ze bateria nie dostępna nie informuje mnie o stopniu naładowanie akumulatora nawet nie działają poszczególne opcje zasilania kompletnie nic. A jest to dla mnie baaardzo ważne bo już nie raz laptop wyłączył mi się od tak bo się rozładował co bardzo irytuje jak traci się owoc godzinnej pracy. Czy wie ktoś jak temu zaradzić ?? Dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Jakie środowisko graficzne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 KDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2009 KDE Hmm, to powinno tam być jakieś narzędzie do konfigurowania skrótów klawiaturowych, naciskasz przycisk jedynie i wybierasz komendę jaką ma to robić, tak się przynajmniej to robi w XFCE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2009 Są takie coś z KDE ale nie da się przydzielić akcji do tych klawiszy funkcjonalnych typu przyciemnianie ekranu. Dwa usługa zarządzająca zasilaniem po wstrzymaniu lub hibernacji po prostu nie działa i nie wiadomo w jakim stanie jest akumulator Naprawdę prosił bym o pomoc bo jest to uciążliwe w moim przypadku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2009 Są takie coś z KDE ale nie da się przydzielić akcji do tych klawiszy funkcjonalnych typu przyciemnianie ekranu. Dwa usługa zarządzająca zasilaniem po wstrzymaniu lub hibernacji po prostu nie działa i nie wiadomo w jakim stanie jest akumulator Naprawdę prosił bym o pomoc bo jest to uciążliwe w moim przypadku. Pozdrawiam Proponoiwałbym poszukać pomocy na forum KDE, bo to problem raczej związany tylko z tym środowiskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2009 Dobrze dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2009 Witam zostałem sierowany z probleme tutaj. Posiadam laptop Hp dv7 1140ew. Pierwszym problemem jest brak reakcji systemu na klawisze funkcjonalne. Nie da się za pomocą nich przyciemnić ekranu ani uruchomić inne funkcji bardzo potrzebnych w moim przypadku. Drugą sprawą jest problem z zasilaniem a mianowicie. Program do zarządzania zasilaniem działa perfekcyjnie do puki nie wprowadzę laptopa w stan hibernacji lub wstrzymania. Gdy tylko laptop się obudzi koniec program nie działa pisze ze bateria nie dostępna nie informuje mnie o stopniu naładowanie akumulatora nawet nie działają poszczególne opcje zasilania kompletnie nic. A jest to dla mnie baaardzo ważne bo już nie raz laptop wyłączył mi się od tak bo się rozładował co bardzo irytuje jak traci się owoc godzinnej pracy. Czy wie ktoś jak temu zaradzić ?? Środowisko KDE F11 Dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2009 A z pamięcią wszystko jest ok, bo przecież zakładałeś już identyczny temat http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21430 EDIT: Btw. próbowałeś gnome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 Tak próbowałem tam klawiszami funkcjonalnymi nie ma ale kurcze system nie wstaje po hibernacji lub po wstrzymaniu. A to już nie dopuszczalne. A po drugie mam słabość do KDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 Połączyłem wątki thof - dzięki Atom - trenuj pamięć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 ale kurcze system nie wstaje po hibernacji lub po wstrzymaniu.Spróbuj uśpić system w gnome poleceniem pm-suspend i potem normalnie wybudź (możliwe, że trzeba dwa razy wybudzić). Jeśli system nie wstanie to wklej tu zawartość /var/log/pm-suspend.log. Wydaje mi się, że to wina sterownika a widzę, że w tym lapie masz kartę nvidii. U mnie na sterowniku nouveau (czyli standardowym) też system nie wstaje po uśpieniu, ale na własnościowych sterach nvidii jest ok. Jakiego sterownika używasz? Ewentualnie jak nie masz pewności to spróbuj odpalić na sterowniku nv (trzeba edytować xorg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 A ja mam pytanie czy nie da się wyrestartować modułu zarządzania enegrią by ponownie odczytał wartość baterii ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 rmmod battery i modprobe battery . Jak będzie mało to killall gnome-power-manager i gnome-power-manager & . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2009 Thof niestety żadne z tych komend co podałeś nie działają mi dostaje ERROR: Module battery does not exist in /proc/modules czy na pewno w KDE sa takie moduły ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi