Juve Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Cześć! Po ostatnim upgrade systemu i reinstalacji wine, mam taki problem, że nie moge zalogować się na konto użytkownika. Po wpisaniu loginu i hasła, gdy chce się zalogować jest przez chwile czarny ekran, po czym znowu kdm. wygląda to tak jakby nie chciał się włączać tryb graficzny (co wyczytałem na necie). Chciałem go włączyć ręcznie, więc zalogowałem się w trybie bezpiecznym i w konsoli wpisałem su - (nazwa użytkownika) startx i wyskoczył komunikat, że jest za mało miejsca w urządzeniu. Wcześniej nie mogłem zainstalować gry przez wine, bo pokazywało że nie ma wystarczająco miejsca, dlatego go reinstalowałem. Teraz moge tylko logować sie na roota. Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 No przecież sam sobie odpowiadasz Brak miejsca na partycji? Sprawdź czy df -k nie pokazuje w kolumnie "%uż." 100% Wklej tutaj wyjście podanego wyżej polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Październik 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/sda9 10321204 10321004 0 100% / /dev/sda3 734752 43284 654144 7% /boot /dev/sda8 34033404 19208092 13096496 60% /home tmpfs 890156 948 889208 1% /dev/shm No rzeczywiście chyba nie ma miejsca. Edit: Co mogę zrobić aby się problemu pozbyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 No co Ty tam robiłeś? 10GB zapchać to nie jest łatwo Ja mam na / (root) filesystem ok.12GB [root@F11 ~]# df -k System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/sda2 12096724 8189516 3292724 72% / Zajrzyj do /tmp i jeszcze zobacz czy nie ma jakiegoś monstrualnego pliku w /var/log Szczególnie "messages*". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Październik 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Wszystko w tych katalogach wygląda OK. Za to nie wiem czy prawidłowo katalog /usr ma 3,5GB /var 0,5 GB /proc 1,7GB Ponadto katalog /root ma 5GB Kupel dwa dni temu zapisał mi sesję na dysk. Może to jest wina tego? gdzie takowy plik się może znajdować? Montowalem też kilkakrotnie obraz płyty.... może gdzieś się zapodział na dysku biedaczek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Kupel dwa dni temu zapisał mi sesję na dysk.Que? Co zapisał? Jak? Gdzie? Co to jest "sesja" wg Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Październik 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Dzięki, już sobie poradziłem. Chodziło mi, że kliknął Opuść -> Zapisz do pamięci i zatrzymaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 /root 5GB? Przecież z konta roota praktycznie się nie korzysta, nie wiem co Ty tam trzymasz. W X'ach dobry programem do porządkowania dysku (szukania ciężkich katalogów, plików) jest baobab . Jeśli chodzi o konsolę to świetny jest ncdu, ale nie wiem czy jest w repo (oba programy to nakładki na du). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Październik 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 /root 5GB? No właśnie się okazało, że jak instalowałem gierke przez wine, to jakimś cudem znalazła się w roocie ;p Teraz już wsio OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi