aretofe Napisano Październik 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2009 Witam. Od jakiegoś czasu tlen ciągle mnie prosił o aktualizację ale nie miałem do tego czasu i sił ale w końcu uległem,po aktualizacji tlen się w ogóle nie uruchamia a po wpisaniu tlen w terminalu pokazuje się: /opt/tlen/tlen-bin: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory Próbowałem reinstalować tlena,usunąłem go i zainstalowałem ponownie i dalej to samo,nie wie ktoś gdzie mogę ściągnąć tą bibliotekę o której mówi? Yum jej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Październik 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2009 Witam. Od jakiegoś czasu tlen ciągle mnie prosił o aktualizację ale nie miałem do tego czasu i sił ale w końcu uległem,po aktualizacji tlen się w ogóle nie uruchamia a po wpisaniu tlen w terminalu pokazuje się: /opt/tlen/tlen-bin: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory Próbowałem reinstalować tlena,usunąłem go i zainstalowałem ponownie i dalej to samo,nie wie ktoś gdzie mogę ściągnąć tą bibliotekę o której mówi? Yum jej nie ma. dla 64 bit zrob ln -s /usr/lib64/libssl.so.0.9.8k /usr/lib64/libssl.so.0.9.8 dla 32 bit zrob ln -s /usr/lib/libssl.so.0.9.8k /usr/lib/libssl.so.0.9.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Październik 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2009 Od siebie dodam, że jeśli chodzi o Tlena, to rozwiązania problemów warto szukać na stronie bugi.tlen.pl, gdzie wspomniany problem jest tu opisany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aretofe Napisano Październik 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2009 dla 64 bit zrob ln -s /usr/lib64/libssl.so.0.9.8k /usr/lib64/libssl.so.0.9.8 dla 32 bit zrob ln -s /usr/lib/libssl.so.0.9.8k /usr/lib/libssl.so.0.9.8 Mam wersję 32 bit i Fedorę 10 i po wpisaniu tego co podałeś w konsoli nic się nie dzieje(wpisałem wcześniej su) a po wpisaniu tlen w konsoli dalej się pokazuje to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Październik 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2009 Co rozumiesz, przez "nic się nie dzieje"? Miałem ten sam problem na 64b i opisany sposób zadziałał chociaż wziąłem go skądś indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2009 Sprawdz jaka masz w systemie wersje libssl.so, prawdopodobnie nie bedzie to 0.9.8k... zaktualizuj do najnowszej wersji i/lub zrob dowiazanie do Twojej wersji. BTW - przechodz na roota przez su - (su z kreska) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aretofe Napisano Październik 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2009 Co rozumiesz, przez "nic się nie dzieje"? Miałem ten sam problem na 64b i opisany sposób zadziałał chociaż wziąłem go skądś indziej. Jak to co rozumiem? No po prostu nic się nie dzieje. Nie wiem czego tu można nie rozumieć - chyba piszę po polsku,nie? BTW - przechodz na roota przez su - A jak sprawdzić jaką mam wersję libssl i jak utworzyć dowiązanie? I jaka jest różnica między wpisywaniem su z kreską a wpisywaniem su bez kreski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2009 Czlowieku, daj sobie pomoc... odpowiadajac w ten sposob raczej nie osiagniesz zamierzonego celu :lammer: ... a roznica miedzy su i su - jest jak miedzy piciem w Szczawnicy i szczaniem w piwnicy ...spora w kazdym badz razie - troche info (nie tylko na ten temat) znajdziesz w poradniku/wiki, np. tu -> http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Październik 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2009 komende do utworzenia wiazania symbolicznego podalem ci. Jak sprawdzic wersje biblioteki - najprosciej wejdzi do katalogu /usr/lib/ i poszukaj pliku libssl. jesli nie posiadasz wersji conajmniej 0.9.8 to na dzialanie tlena nie masz co liczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aretofe Napisano Październik 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2009 komende do utworzenia wiazania symbolicznego podalem ci. Jak sprawdzic wersje biblioteki - najprosciej wejdzi do katalogu /usr/lib/ i poszukaj pliku libssl. jesli nie posiadasz wersji conajmniej 0.9.8 to na dzialanie tlena nie masz co liczyc. hmm...ale w /usr/lib nie mam w ogóle żadnego pliku co by miał w nazwie libssl - dziwne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2009 Najpierw yum update openssl potem whereis libssl powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Październik 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2009 locate libssl* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2009 locate libssl*Jak locate, to bez gwiazdki A wcześniej dla pewności jako root updatedb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aretofe Napisano Październik 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2009 Ludzie spokojnie i bez nerwów: wytłumaczcie mi co ja mam teraz za komendę wpisać bo mi podaliście chyba z 10 komend i teraz już zgłupiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2009 Oj, faktycznie bez gwiazdki Updatedb pominąłem, bo o ile pamiętam jest scronowane domyślnie w Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi