Skocz do zawartości

Początkujący

qdlaty6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym abyście mi doradzili co nieco... Chciałbym spróbować programowania pod Linuxa i zobaczyć czy mnie to zainteresuje, no i tutaj prośba do was: od czego najlepiej zacząć, jakich języków programowania oraz byłoby świetnie, gdybyście doradzili jakie poradniki i książki z Waszego doświadczenia są pomocne dla początkujących...

jeśli ktoś się pyta o takie podstawy to można z góry zakładać, że spotkanie od razu z C może go zabić :lol:

Już sam zapis bywa niejednolity (*(a+4)).b->c[2] a co dopiero ogarnianie wskaźników. Chłopak chciałby spróbować programowania to nie zniechęcajmy go od razu. Zresztą nie napisał czy już coś programował, więc zakładam, że nie. Ja bym mu jeszcze polecił porobić w javascript na stronach, bo tam też szybko można zobaczyć rezultaty małym nakładem wiedzy, a to na początku pomaga. Zresztą w linuksie to nawet pliki konfiguracyjne niektórych programów (emacs, devilspie) wymagają pewnego zacięcia programistycznego.

@qdlaty6

dzisiaj jest moda na robienie narzędzi administracyjnych w pythonie - (np. yum): http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie ale to już jak poznasz bash na wylot.

Dzięki wam wielkie za porady, zatem na razie spróbuję z bashem coś wywojować;) nie napisałem czy miałem do czynienia z jakimś programowaniem bo miałem niewielkie, podstawy C++ i trochę html'a lecz moja wiedza jest raczej nie za duża, szczególnie, że pozapominałem mnóstwo rzeczy więc powiedzmy, że wolę zacząć od początku zabawę z programowaniem:p

Skoro liznales C++ to rob to samo pod Linuxem, nie koniecznie trzeba siegac do czystego C. Bash oczywiscie fajna sprawa (po liuksem wazna i bardzo ulatwiajaca zycie), ale chyba roznica miedzy skryptem w bashu a programem (nawet prostym) jest dosc zasadnicza i jednak nie jest to to samo (vide temat topiku).

a ja bym zaczal od Javy. skladnia prosta, programuje sie przyjemnie, latwo zrobic interfejs w Netbeans. wg mnie bash odstrasza skladnia podobnie do Perla. musze pracowac w Perlu i w miare to wychodzi, ale jak mam czytac czyjs kod, to dostaje wysypki. zdecydowanie odradzilbym koledze jezyki skryptowe na poczatek.

A ja bym nigdy nie zaczął od javy. Java jest prosta dla kogoś kto już umie dobrze programować w c++, ale początkujący zderzy się z mnóstwem słów kluczowych co będzie dla niego totalnie nie zrozumiałe. Ot choćby na starcie public static void main i weź wytłumacz początkującemu dlaczego musi to wszystko pisać. Oczywiście jak ktoś przeszedł ścieżkę c,c++ to zna etymologię tych pojęć, ale początkujący? Wątpię. Poza tym java to pojęcie rzeka, albo jak kto woli guma. Poznawanie tego języka nigdy się nie kończy, a opanowanie bash to na dobrą sprawę kilka godzin.

Jak ktoś się nie czuje geniuszem to powinien zaczynać od prostych języków inaczej się zdrowo napoci. Ja zaczynałem od LOGO :lol: i pamiętam, że nawet prosty program do rysowania w tym mieliśmy.

• 1 month later...

Moim zdaniem tylko i wyłącznie na start...Python. I to nie od jakiś nudnych i zakorzenionych w matematyce "Zanurkuj w Pythonie", lecz od "Ukąś Pythona" czy innych kursów. W Pythonie zrobisz wszystko, język nie jest tak drewniany jak C++ (choć tu sugeruję się opinią innych, sam nie mam zdania). Java może i popularna, ale niemal każda aplikacja GUI w niej jest jak żółw. Oczywiście nie znaczy to, że Python jest łatwiutki, miły i przyjemny do nauki, a wiedza sama magicznie wchodzi, ale jest zdecydowanie bardziej ludzki niż C++.

http://www.python.org.pl/

http://wiki.mercury.lo5.bielsko.pl/index.p...5%C5%9B_Pythona

http://www.python.rk.edu.pl/

Java może i popularna, ale niemal każda aplikacja GUI w niej jest jak żółw.
Ośmielę się twierdzić coś zupełnie odwrotnego. Aplikacje java może i długo startują, ale chodzą szybko i stabilnie. Zupełnie odwrotnie niż w pythonie, gdzie aplikacje graficzne są ociężałe i często się wywracają. Ale to są tylko moje odczucia z używania aplikacji.

Programy jakimi się sugeruję to przykładowo JDownloader czy Limewire. Kiedyś dla testu zainstalowałem Javę od Suna, by obiektywnie ocenić działanie. JDownloader działa koszmarnie wolno, Limewire również demonem responsywności nie jest. Może aplikacja dobrze napisana działa dobrze. Co do aplikacji GUI w Pythonie...osobiście sam jeszcze nie doszedłem do własnoręcznego pisania aplikacji okienkowych, ale te co widziałem...nie wiem czy dobrze czy źle...po prostu sobie działają :) Ale nie wykłócam się - grafikiem (sporo powiedziane, ale generalnie na tym zarabiam) jestem - nie koderem (jakoś nie mam wrodzonej werwy do łapania i nauki kodu) :P

@Jusko

W java jest przełącznik "serwer". Bez niego aplikacja startuje szybciej ale działa wolniej, a z nim startuje wolno, ale potem działa b.szybko niczym stworzona w C++. O ile opcja nie została włączona w samym kodzie to można ją wymusić z linii komend:

java -server -jar program.jar

choć przyznam, że bywały też aplikacje chodzące jak żółw zawsze. Musiały być wybitnie źle napisane.

Java jest do d*py, a Python nie lepszy (chociaż pythona znam tylko z książek, kursów, przykładowych aplikacji, a sam nigdy nie napisałem w nim większego programu)... Z dwojga złego wybieram javę pewnie, dlatego że znam ją lepiej. IMO trochę bezsensowne jest ocenianie ogólnej szybkości języka na podstawie wybranych programów. Bardzo dużo zależy od umiejętności optymalizacji i pisania poprawnego kodu. Najprostszy przykładem są dwa najpopularniejsze IDE, czyli eclipse i netbeans. Oba napisane w javie, oba są przeznaczone do tego samego celu, mają podobne możliwości (chociaż netbeans w standardzie jest nieco bardziej rozbudowany), a różnica w szybkości działania na korzyść eclipse'a jest widoczna na pierwszy rzut oka. Pisanie w netbeansie po pewnym czasie po prostu męczy. To jest taka ocena okiem użytkownika, ale na obu spędziłem trochę czasu. Czyli jak widać takie mówienie python jest szybszy od javy, czy odwrotnie, nie ma sensu.