m_arcin Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Witam Tak jak w temacie błąd podczas sprawdzania systemu plików i nie wiem co dalej robić , niżej zamieszczam kilka linków do fotek http://www.my-network.pl/f1.jpg http://www.my-network.pl/f1.jpg http://www.my-network.pl/f1.jpg Proszę o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Podaj hasło użytkownika root. Zobaczysz znak zachęty, wykonaj polecenie fdisk -l ostatni znak to małe L. Dla wszystkich partycji oznaczonych jako "Linux" (w ostatniej kolumnie) wykonaj fsck -f /dev/sdXY Znaki XY zastąp odczytanymi w pierwszej kolumnie czyli np. /dev/sda1, /dev/sda2 itd po kolei dla wszystkich partycj "Linux" - czekaj cierpliwie bo sprawdzanie może trwać dość długo na dużych partycjach. [EDIT] Przeniosę na "Oślą łączkę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Podaj hasło użytkownika root. Zobaczysz znak zachęty, wykonaj polecenie fdisk -l ostatni znak to małe L. Dla wszystkich partycji oznaczonych jako "Linux" (w ostatniej kolumnie) wykonaj fsck -f /dev/sdXY Znaki XY zastąp odczytanymi w pierwszej kolumnie czyli np. /dev/sda1, /dev/sda2 itd po kolei dla wszystkich partycj "Linux" - czekaj cierpliwie bo sprawdzanie może trwać dość długo na dużych partycjach. [EDIT] Przeniosę na "Oślą łączkę". No niestety wykonałem wszystko tak jak napisałeś i po sprawdzeniu dalej identyczny komunikat :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 No to spróbuj tej drugiej opcji: Control-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 No to spróbuj tej drugiej opcji: Control-D Weź nie żartuj Ctrl + d po prostu restartuje system więc dużo mi to nie pomoże może jakieś bardziej skuteczne pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 W sumie to słowo "czysty" chyba oznacza, że partycje są ok... Spróbuj z parametrów jądra w grubie usunąć quiet i dodać selinux=0 może komunikaty będę bardziej konkretne. EDIT: Coś robiłeś wcześniej, czy tak po prostu chciałeś jak zawsze uruchomić komputer i taki błąd się pojawił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Listopad 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 W sumie to słowo "czysty" chyba oznacza, że partycje są ok... Spróbuj z parametrów jądra w grubie usunąć quiet i dodać selinux=0 może komunikaty będę bardziej konkretne. EDIT: Coś robiłeś wcześniej, czy tak po prostu chciałeś jak zawsze uruchomić komputer i taki błąd się pojawił? Zainstalowałem program do automatycznego montowania partycji ntfs i zmieniłem nazwę komputera takie zmiany robiłem i po tym nie chce się uruchomić :/ Zropiłem jak pisałeś: ,,a" potem usunąłem quiet i dopisałem selinux=0 niestety komunikat identyczny :/ nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 Zainstalowałem program do automatycznego montowania partycji ntfs...Co to za program. Może coś namieszał w pliku /etc/fstab. Spróbuj usunąć wszystkie zbędne wpisy z fstaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Listopad 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 Co to za program. Może coś namieszał w pliku /etc/fstab. Spróbuj usunąć wszystkie zbędne wpisy z fstaba. Program to ntfs-config wszystkie wpisu z montowaniem partycji windows wykasowałem ale nadal to samo :/ a tak wygląda mój plik fstab http://www.my-network.pl/fstab.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 /etc/fstab wygląda OK, ale .... przy sprawdzaniu system pisze tylko o dev/sda3 i /dev/sda6. Ani słowa o /dev/sda5 z partycją /home. Nie uszkodziłeś jej? nie skasowałeś? I skąd masz zrzut ekranu jeśli nie możesz wystartować systemu? BTW. Naucz się korzystać z konsoli zamiast robić screenshoty. Wystarczy uruchomić terminal cat /etc/fstab Skopiowac do schowka i wkleic tutaj między znaczniki "code" (pierwsza od prawej ikonka ponad oknem edycji postu) lub jeśli "wklejka" jest dłuższa, to pomiędzy znaczniki "codebox" (po prawej stronie okna edycji postu link "Wstaw: CODEBOX"). Tak jest szybciej, łatwiej i czytelniej a obrazki znikną z sieci za miesiąc i nikt juz z tego wątku nei skorzysta w podobnych sytuacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Listopad 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 /etc/fstab wygląda OK, ale .... przy sprawdzaniu system pisze tylko o dev/sda3 i /dev/sda6. Ani słowa o /dev/sda5 z partycją /home. Nie uszkodziłeś jej? nie skasowałeś? I skąd masz zrzut ekranu jeśli nie możesz wystartować systemu? BTW. Naucz się korzystać z konsoli zamiast robić screenshoty. Wystarczy uruchomić terminal cat /etc/fstab Skopiowac do schowka i wkleic tutaj między znaczniki "code" (pierwsza od prawej ikonka ponad oknem edycji postu) lub jeśli "wklejka" jest dłuższa, to pomiędzy znaczniki "codebox" (po prawej stronie okna edycji postu link "Wstaw: CODEBOX"). Tak jest szybciej, łatwiej i czytelniej a obrazki znikną z sieci za miesiąc i nikt juz z tego wątku nei skorzysta w podobnych sytuacjach. Nic nie uszkodziłem, a zrzut ekranu mam bo uruchomiłem fedore z live-cd Partycji /home nie uszkodziłem bo niby jak ? Skoro do końca korzystałem z systemu wyłączyłem go i potem chciałem uruchomić i .... i co dalej to już pisałem wyżej :/ Nie wiem pomysłów mi już brak :/ , chyba bez instalacji fedory na nowo się nie obędzie :/, dane wyciągnę sobie z live-cd i jutro reinstalacja nie mam głowy by dalej się z tym użerać :/ Dzięki wszystkim za cenne wskazówki i pomoc Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 Jeśli zrobiłeś tak jak pisałem (np. z tego livcd) fsck -f /dev/sda3 fsck -f /dev/sda5 fsck -f /dev/sda6 Jeśli fstab wygląda tak jak pokazałeś, to... chyba tylko backup danych i reinstall. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 Wywal z fstaba mountowanie /boot (możesz zakomentować #) w przypadku / i /home zmień kolumnę <dump> i <pass> zmień na 0 0. IMO coś musiałeś nakombinować. Może to coś z dyskiem. Spróbuj pod livecd odpalić test poleceniem smartctl -t offline /dev/sda (będziesz miał napisane kiedy się skończy) i potem sprawdź stan dysku smartctl -H /dev/sda , PASSED oznacza, że dysk jest zdrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi