Skocz do zawartości

Błąd Podczas Sprawdzania Systemu Plików

m_arcin

Rekomendowane odpowiedzi

Podaj hasło użytkownika root. Zobaczysz znak zachęty, wykonaj polecenie

fdisk -l

ostatni znak to małe L.

Dla wszystkich partycji oznaczonych jako "Linux" (w ostatniej kolumnie) wykonaj

fsck -f /dev/sdXY

Znaki XY zastąp odczytanymi w pierwszej kolumnie czyli np. /dev/sda1, /dev/sda2 itd po kolei dla wszystkich partycj "Linux" - czekaj cierpliwie bo sprawdzanie może trwać dość długo na dużych partycjach.

[EDIT]

Przeniosę na "Oślą łączkę".

Podaj hasło użytkownika root. Zobaczysz znak zachęty, wykonaj polecenie
fdisk -l

ostatni znak to małe L.

Dla wszystkich partycji oznaczonych jako "Linux" (w ostatniej kolumnie) wykonaj

fsck -f /dev/sdXY

Znaki XY zastąp odczytanymi w pierwszej kolumnie czyli np. /dev/sda1, /dev/sda2 itd po kolei dla wszystkich partycj "Linux" - czekaj cierpliwie bo sprawdzanie może trwać dość długo na dużych partycjach.

[EDIT]

Przeniosę na "Oślą łączkę".

No niestety wykonałem wszystko tak jak napisałeś i po sprawdzeniu dalej identyczny komunikat :/

W sumie to słowo "czysty" chyba oznacza, że partycje są ok... Spróbuj z parametrów jądra w grubie usunąć quiet i dodać selinux=0 może komunikaty będę bardziej konkretne.

EDIT: Coś robiłeś wcześniej, czy tak po prostu chciałeś jak zawsze uruchomić komputer i taki błąd się pojawił?

W sumie to słowo "czysty" chyba oznacza, że partycje są ok... Spróbuj z parametrów jądra w grubie usunąć quiet i dodać selinux=0 może komunikaty będę bardziej konkretne.

EDIT: Coś robiłeś wcześniej, czy tak po prostu chciałeś jak zawsze uruchomić komputer i taki błąd się pojawił?

Zainstalowałem program do automatycznego montowania partycji ntfs i zmieniłem nazwę komputera takie zmiany robiłem i po tym nie chce się uruchomić :/

Zropiłem jak pisałeś: ,,a" potem usunąłem quiet i dopisałem selinux=0 niestety komunikat identyczny :/ nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić :/

/etc/fstab wygląda OK, ale .... przy sprawdzaniu system pisze tylko o dev/sda3 i /dev/sda6. Ani słowa o /dev/sda5 z partycją /home. Nie uszkodziłeś jej? nie skasowałeś?

I skąd masz zrzut ekranu jeśli nie możesz wystartować systemu? :blink:

BTW. Naucz się korzystać z konsoli zamiast robić screenshoty. Wystarczy uruchomić terminal

cat /etc/fstab

Skopiowac do schowka i wkleic tutaj między znaczniki "code" (pierwsza od prawej ikonka ponad oknem edycji postu) lub jeśli "wklejka" jest dłuższa, to pomiędzy znaczniki "codebox" (po prawej stronie okna edycji postu link "Wstaw: CODEBOX"). Tak jest szybciej, łatwiej i czytelniej a obrazki znikną z sieci za miesiąc i nikt juz z tego wątku nei skorzysta w podobnych sytuacjach.

/etc/fstab wygląda OK, ale .... przy sprawdzaniu system pisze tylko o dev/sda3 i /dev/sda6. Ani słowa o /dev/sda5 z partycją /home. Nie uszkodziłeś jej? nie skasowałeś?

I skąd masz zrzut ekranu jeśli nie możesz wystartować systemu? :blink:

BTW. Naucz się korzystać z konsoli zamiast robić screenshoty. Wystarczy uruchomić terminal

cat /etc/fstab

Skopiowac do schowka i wkleic tutaj między znaczniki "code" (pierwsza od prawej ikonka ponad oknem edycji postu) lub jeśli "wklejka" jest dłuższa, to pomiędzy znaczniki "codebox" (po prawej stronie okna edycji postu link "Wstaw: CODEBOX"). Tak jest szybciej, łatwiej i czytelniej a obrazki znikną z sieci za miesiąc i nikt juz z tego wątku nei skorzysta w podobnych sytuacjach.

Nic nie uszkodziłem, a zrzut ekranu mam bo uruchomiłem fedore z live-cd

Partycji /home nie uszkodziłem bo niby jak ? Skoro do końca korzystałem z systemu wyłączyłem go i potem chciałem uruchomić i .... i co dalej to już pisałem wyżej :/

Nie wiem pomysłów mi już brak :/ , chyba bez instalacji fedory na nowo się nie obędzie :/,

dane wyciągnę sobie z live-cd i jutro reinstalacja nie mam głowy by dalej się z tym użerać :/

Dzięki wszystkim za cenne wskazówki i pomoc

Pozdrawiam serdecznie

Wywal z fstaba mountowanie /boot (możesz zakomentować #) w przypadku / i /home zmień kolumnę <dump> i <pass> zmień na 0 0. IMO coś musiałeś nakombinować. Może to coś z dyskiem. Spróbuj pod livecd odpalić test poleceniem smartctl -t offline /dev/sda (będziesz miał napisane kiedy się skończy) i potem sprawdź stan dysku smartctl -H /dev/sda , PASSED oznacza, że dysk jest zdrowy.